KONTAMINIRANI DODACI PREHRANI = PAD NA DOPING TESTU

Dodaci prehrani ili suplementi su proizvodi koji se koriste kao dodatak prehrani kako bi se nadopunio nutritivni unos ili podržala određena funkcija organizma. Oni sadrže vitamine, minerale, biljne ekstrakte, aminokiseline, enzime, probiotike ili druge tvari koje se uzimaju oralno u obliku tableta, kapsula, praha ili tekućine.

Glavni cilj dodataka prehrani je pružiti tijelu hranjive tvari koje nisu dovoljno prisutne u uobičajenoj prehrani ili potrebne u povećanim količinama, kao što je slučaj s određenim vitaminima ili mineralima. Suplementi se također mogu koristiti kako bi se podržale specifične funkcije ili ciljevi, poput poboljšanja sportske izvedbe, oporavka mišića, mršavljenja ili poboljšanja zdravlja zglobova.

Njihova konzumacija raširena je u velikom dijelu opće populacije i na svim razinama sportaša. 

Unatoč tome, uporaba dodataka prehrani može predstavljati zdravstveni rizik za pojedince, a u slučaju sportaša može dovesti do nepovoljnih analitičkih nalaza (AAF) zbog mogućnosti kontaminacije dodatka prehrani ili nenavođenja dopinških tvari (na deklaraciji proizvoda) koje su na Popisu zabranjenih sredstava. 

KONTAMINACIJA SUPLEMENATA

Kontaminacija suplemenata prepoznata je kao ozbiljan problem u sportskom svijetu. Svjetska antidopinška agencija (WADA) i nacionalne antidopinške agencije diljem svijeta poduzimaju mjere kako bi se identificirali kontaminirani suplementi i educirali sportaše o rizicima koje oni nose.

Postoji mnogo suplemenata na tržištu koji su legalni i sigurni za konzumaciju, ali također postoje i oni koji sadrže nedozvoljene tvari ili nejasne sastojke koji mogu izazvati pozitivan rezultat na doping testu. U nekim slučajevima, proizvođači suplemenata možda neće precizno navesti sve sastojke ili moguće kontaminacije proizvoda.

Postoje slučajevi u kojima su suplementi bili kontaminirani nedozvoljenim tvarima zbog nepravilnosti u proizvodnim pogonima ili postupcima proizvodnje. Ovo može biti posljedica kontaminiranih sirovina, nepravilne obrade ili upotrebe istih proizvodnih linija za dopuštene i nedozvoljene proizvode. Osim toga, postoji i mogućnost namjernog dodavanja nedozvoljenih tvari u suplemente kako bi se poboljšala njihova učinkovitost, ali to je ilegalno i protiv antidopinških pravila.

Studije provedene na manjim uzorcima sportaša ukazuju na postotak pozitivnih doping testova zbog kontaminiranih suplemenata koji se kreće između 5% i 15%.

Nalazi dodataka prehrani koje je analizirao brazilski Laboratorij za kontrolu dopinga (LBCD), između 2017. i 2022., nakon zahtjeva za analizom tijela za testiranje (TA), pokazali su alarmantan broj kontaminiranih uzoraka. Diuretici su bili najčešći štetni sastojci koji se nalaze u velikom broju dodataka prehrani, a vrlo često su prisutni stimulansi i steroidi (AAS).

Visoko rizični proizvodi bili su pretežno pre-workout proizvodi s više sastojaka i proizvodi za sagorijevanje masti (fat-burneri).

Studiju o problemu kontaminiranih suplemenata možete pronaći ovdje

KAZNE ZA NENAMJERNO UZIMANJE NEDOZVOLJENIH SUPSTANCI U DODACIMA PREHRANI

Pitanje odgovornosti sportaša u slučaju pozitivnog doping testa zbog kontaminiranih suplemenata može biti kompleksno i ovisi o različitim faktorima, uključujući pravila antidopinških organizacija i propise koji se primjenjuju u određenoj situaciji.

Općenito, sportaši su odgovorni za sve tvari koje unose u svoj organizam i moraju biti svjesni potencijalnih rizika povezanih s upotrebom suplemenata.

Drugim riječima, neznanje ili neinformiranost vas neće spasiti od kazne.

Međutim, mnoge antidopinške organizacije prepoznaju da postoji rizik kontaminacije suplemenata i uzimaju u obzir okolnosti u slučaju pozitivnog rezultata testa.

Ako sportaš slučajno konzumira supstancu koja je kontaminirana ili sadrži nedozvoljene tvari, kazne mogu biti manje stroge ili se mogu primijeniti smanjenje kazne. To ovisi o pravilima antidopinške organizacije i sposobnosti sportaša da dokaže da je uzimanje bilo nenamjerno i da je poduzeo sve razumne mjere kako bi se izbjeglo uzimanje zabranjene supstance.

KAKO SMANJITI RIZIK OD KORIŠTENJA KONTAMINIRANIH SUPLEMENATA?

Kako biste smanjili rizik od kontaminiranih suplemenata, evo nekoliko mjera opreza koje možete poduzeti:

  1. Kupujte od renomiranih proizvođača: Odaberite proizvođače s dobrim ugledom i koji se pridržavaju strogih standarda kvalitete.
  2. Potražite certifikate kvalitete: Suplementi s oznakama poput GMP (Dobra proizvođačka praksa) ili NSF (Nacionalna sportska zaklada) imaju veću vjerojatnost da su prošli rigorozne testove i kontrolne postupke.
  3. Konzultirajte se s profesionalcem: Nutricionist, liječnik ili sportski trener mogu vam pružiti stručne savjete o sigurnom uzimanju suplemenata.
  4. Provjerite popis zabranjenih tvari: Upoznajte se s popisom zabranjenih tvari i sastojaka koje trebate izbjegavati kako biste se educirali o potencijalnim rizicima.
  5. Redovito pratite informacije: Budite svjesni najnovijih vijesti i upozorenja vezanih za kontaminaciju suplemenata.

Važno je napomenuti da nijedna mjera predostrožnosti ne može jamčiti potpunu sigurnost od kontaminacije, ali može smanjiti rizik. Ako ste sportaš podvrgnut antidopinškim testovima, uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom za antidoping kako biste dobili najnovije informacije i smjernice.

Također, ako za neki sastojak koji je naveden na deklaraciji niste sigurni je li zabranjen ili nije, najbolje je provjeriti nalazi li se na WADA-inoj Listi zabranjenih tvari

ZAKLJUČAK

Dodaci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu prehranu i ne bi trebali biti jedini izvor hranjivih tvari. Prehrana bogata raznovrsnim svježim namirnicama trebala bi biti osnova zdrave prehrane. Suplementi se preporučuju samo ako postoji nedostatak određenih hranjivih tvari ili kada to savjetuje stručnjak za prehranu ili zdravstveni radnik.

Prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani, važno je konzultirati se s nutricionistom, liječnikom ili drugim kvalificiranim stručnjakom kako bi se osigurala sigurnost i adekvatna upotreba. Također je važno provjeriti kvalitetu i pouzdanost proizvođača suplemenata te pratiti upute o doziranju i preporuke.

„Korištenje suplemenata ne može nadoknaditi loš izbor hrane i neadekvatnu prehranu. Sportaši koji razmišljaju o upotrebi suplemenata trebaju razmotriti njihovu učinkovitost, njihovu cijenu, rizik za zdravlje i performanse, kao i potencijal za pozitivan doping test.” – izjava MOO-a o sportskoj prehrani i suplementima