I Run Clean program

Europska atletika je 2017. godine pokrenula svoj program e-učenja I RUN CLEAN, uključujući inovativni modul učenja temeljen na vrijednostima pod nazivom „Donošenje dobrih odluka“, te je završetak programa postavljen kao obavezni uvjet za sudjelovanje na europskim prvenstvima.

Opći cilj projekta I RUN CLEAN je ojačati antidopinški obrazovni program I RUN CLEAN Europske atletike na više jezika kako bi se sportaši i oni koji ih podržavaju pripremili za suočavanje s problemom dopinga i donošenje odluka koje će zaštititi njihovu dobrobit i integritet sporta.

Ova najsuvremenija platforma za e-učenje pomaže sportašima i drugima koji vole sport da odigraju svoju ulogu u borbi protiv dopinga.

I RUN CLEAN jednostavan je za korištenje i razumijevanje, te svima pruža informacije potrebne za donošenje dobrih odluka, zaštitu zdravlja i izbjegavanje kršenja antidopinških propisa.

Program je razvijen uz pomoć sportaša, sportskih dužnosnika, edukatora i stručnjaka za kontrolu dopinga.

Koji su ciljevi I RUN CLEAN programa?

I RUN CLEAN je namijenjen nadopuni i podršci antidopinškim programima koje nude savezi, nacionalne antidopinške agencije i druge organizacije.

Glavni cilj I RUN CLEAN je pružiti pouzdane informacije kako bi se korisnicima platforme pomoglo da razumiju probleme oko dopinga u sportu i propise koji se moraju poštovati da bi se pošteno natjecali.

I RUN CLEAN također ima za cilj pomoći sportašima da razumiju svoje osobne vrijednosti, kako se trebaju odnositi prema sportu i donositi dobre odluke.

Tko bi trebao koristiti program I RUN CLEAN?

Glavna ciljna skupina su, naravno, sportaši svih dobnih skupina i razina izvedbe – od početnika do elitnih sportaša, ali i svatko tko želi znati više o tome kako atletiku učiniti sportom bez dopinga.

Završetkom I RUN CLEAN programa steći ćete svoju diplomu koja potvrđuje da ste uspješno završili program. 

Koje su komponente I RUN CLEAN programa?

Program se sastoji od sljedećih osam modula kojima možete pristupiti putem računala, tableta ili pametnog telefona:

  • Donošenje dobrih odluka
  • WADA-in popis zabranjenih tvari
  • Zdravstvene posljedice dopinga
  • Postupci kontrole dopinga
  • Kršenja antidopinških pravila
  • 'Whereabouts' procedura
  • Izuzeća za terapeutsku uporabu
  • Dodaci prehrani

Moduli I RUN CLEAN programa su interaktivni i uključuju video i tekst, kao i pitanja za potvrdu vašeg razumijevanja. Za cijeli program potrebno je 30-40 minuta, ali ne morate završiti sve module odjednom.

Svaki modul također sadrži poveznice na bazu znanja koju su pripremili stručnjaci koja će vam pomoći da saznate više o bilo kojoj temi koja bi vas mogla zanimati.

Što kad završim program I RUN CLEAN?

Kada završite svih osam modula, moći ćete preuzeti svoju I RUN CLEAN diplomu koja sadrži jedinstveni broj certifikata.

Ova diploma predstavlja vaše obećanje da ćete poštovati atletske antidopinške propise i pošteno se natjecati.

Svi koji završe program I RUN CLEAN odmah će biti povezani sa svojim profilima na društvenim mrežama kako bi sa svojim prijateljima i pratiteljima mogli podijeliti činjenicu da sudjeluju u borbi protiv dopinga.

Programu možete pristupiti ovdje