Edukacijom protiv dopinga

Edukacija o dopingu je izuzetno važna iz više razloga, kako za sportaše tako i za širu javnost. Doping je ozbiljan problem u sportskom svijetu, a edukacija igra ključnu ulogu u sprečavanju njegove zloupotrebe i promoviranju fer natjecanja.

Opće prihvaćena definicija dopinga jest uporaba zabranjene tvari, no definicija WADA-e mnogo je šira. Konkretno, WADA definira doping kao pojavu jednog ili više od 11 kršenja antidopinških pravila; kao što je odbijanje davanja biološkog uzorka, trgovanje dopingom i odvraćanje druge osobe od prijave dopinga (WADC, 2021.).

Godine 2021. WADA je objavila Međunarodni standard za edukaciju prema kojem međunarodne i nacionalne organizacije moraju planirati, pratiti i provoditi obrazovne programe protiv dopinga, s krajnjim ciljem sprječavanja dopinga.

Obrazovni programi protiv dopinga su višestrani i uključuju informacije koje imaju za cilj spriječiti sportaše da krše pravila protiv dopinga te im pomoći da donesu informiraniju odluku o korištenju zabranjenih tvari. Jedan od glavnih ciljeva obrazovanja protiv dopinga je odvratiti sportaša od namjerne uporabe zabranjene tvari. Odnosno, obrazovanje ima za cilj obeshrabriti sportaše od svjesne upotrebe zabranjene tvari.

Evo još nekoliko razloga zašto je edukacija o dopingu važna:

  1. Zdravlje sportaša: Doping supstance često imaju ozbiljne nuspojave koje mogu ugroziti zdravlje sportaša. Edukacija pomaže sportašima da shvate rizike koje preuzimaju kada koriste doping i da donesu informirane odluke o svojim postupcima.
  2. Fer konkurencija: Doping narušava fer konkurenciju jer sportaši koji koriste nedozvoljene supstance imaju nepravednu prednost nad onima koji se pridržavaju pravila. Edukacija podiže svijest o važnosti fer natjecanja i poštovanju sportskih pravila.
  3. Integritet sporta: Doping šteti integritetu sporta i može dovesti do gubitka povjerenja javnosti u sportske događaje. Edukacija pomaže u očuvanju čistog i poštenog sportskog okruženja.
  4. Legalne posljedice: Doping može dovesti do ozbiljnih pravnih posljedica za sportaše koji su uhvaćeni u zloupotrebi nedozvoljenih supstanci. Edukacija pomaže sportašima da shvate posljedice svojih postupaka i kako da se zaštite od potencijalnih pravnih problema.
  5. Dugoročni uspjeh: Doping može donijeti kratkoročne koristi, ali dugoročno može nanijeti štetu sportaškoj karijeri i reputaciji. Edukacija pomaže sportašima da razumiju da je dugoročni uspjeh moguć samo kroz trud, treniranje i poštovanje sportskih pravila.
  6. Prevencija: Edukacija o dopingu pomaže u prevenciji njegove zloupotrebe. Kroz bolje razumijevanje rizika i posljedica dopinga, sportaši su manje skloni da se upuštaju u ovakve aktivnosti.
  7. Razumijevanje antidoping pravila: Poznavanje antidoping pravila i procedura za testiranje je ključno za sportaše. Edukacija im pomaže da znaju kako da se pridržavaju ovih pravila i da budu spremni za testiranje.
  8. Podizanje svijesti u javnosti: Edukacija o dopingu nije važna samo za sportaše, već i za širu javnost. Informirana javnost može podržati borbu protiv dopinga i zahtijevati čist sport.

 

I RUN CLEAN PROGRAM

Europska atletika je 2017. godine pokrenula svoj program e-učenja I RUN CLEAN čiji je cilj ojačati antidopinški obrazovni program Europske atletike na više jezika kako bi se sportaši i oni koji ih podržavaju pripremili za suočavanje s problemom dopinga i donošenje odluka koje će zaštititi njihovu dobrobit i integritet sporta.

I RUN CLEAN jednostavan je za korištenje i razumijevanje, te svima pruža informacije potrebne za donošenje dobrih odluka, zaštitu zdravlja i izbjegavanje kršenja antidopinških propisa, a programu možete pristupiti ovdje

Zaključak

Kao zaključak se nameće da edukacija o dopingu ima ključnu ulogu u očuvanju integriteta sporta, zaštiti zdravlja sportaša i promoviranju fer natjecanja.

 Svi akteri u svijetu sporta, uključujući sportaše, trenere, sportske organizacije i javnost, trebaju aktivno raditi na podizanju svijesti o ovoj važnoj temi kako bi se doping smanjio i kako bi se osigurala poštena i sigurna sportska okolina.