POPIS ZABRANJEH SREDSTAVA ZA 2024. GODINU - VAŽNE IZMJENE

Svjetska antidopinška agencija (WADA) nedavno je objavila Popis zabranjenih sredstava za 2024., koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2024.

Za 2024. napravljeno je nekoliko značajnih promjena, uz koje je WADA dala i pojašnjenja za Popis kako bi pomogla sportašima i pratećem osoblju sportaša da bolje identificiraju i razumiju zabranjene tvari i metode.

SAŽETAK GLAVNIH IZMJENA

  1. Tramadol će biti ZABRANJEN NA NATJECANJU

Od 1. siječnja 2024. Tramadol je zabranjen tijekom natjecanja* u klasi S7. Narkotici. Podaci su ukazali na značajnu upotrebu Tramadola u sportu, a istraživačke studije koje je financirala WADA, potvrdile su potencijal Tramadola da poboljša sportsku izvedbu, ali i njegov potencijal da negativno utječe na zdravlje sportaša zbog svojih opioidnih svojstava. Godine 2023. WADA je izdala obavijest da će Tramadol biti zabranjen od 2024. kako bi osigurao to da su sportaši na vrijeme informirani o nadolazećoj promjeni.

  1. Darivanje krvne plazme putem plazmafereze bit će DOZVOLJENO

Donacija plazme plazmaferezom** koja se izvodi u registriranom centru za prikupljanje sada je dopuštena i ne zahtijeva terapijsko izuzeće (TUE). Prethodno je plazmafereza bila zabranjena pod M1. Manipulacija krvlju i krvnim sastojcima jer se krvni sastojci uklanjaju i zatim ponovno uvode u krvožilni sustav. Međutim, doniranje plazme ili komponenti plazme plazmaferezom od strane sportaša u službeno  registriranoj ustanovi za darivanje krvi više nije zabranjeno, dopuštajući sportašima da doniraju iz humanitarnih ili drugih osobnih razloga. Sportaši mogu donirati punu krv ili plazmu plazmaferezom bez potrebe za TUE-om. U takvim je situacijama najbolje vodititi evidenciju, uključujući datume i lokacije svojih donacija u slučaju da se zatraži bilo kakva medicinska dokumentacija.

  1. Razdoblje ispiranja za rektalne glukokortikoide

Sportaši koji trebaju koristiti glukokortikoide rektalnim putem izvan natjecanja sada mogu slijediti objavljene smjernice (smjernice ćemo dati u našem magazinu NE!DOPINGU) kako bi znali kada ih prestati koristiti prije natjecanja ili kako bi odredili vremenski okvir u kojemu bi zatražili TUE. Razdoblje ispiranja za sve glukokortikoide rektalnim putem je tri dana, osim za triamcinolon (diacetat ili acetonid), za koji je potrebno 10 dana. U suštini, ako sportaš samo treba koristiti rektalne glukokortikoide izvan natjecanja, trebao bi prestati koristiti medijaciju tri dana prije natjecanja ili 10 dana prije natjecanja za triamcinolon diacetat ili acetonid. Ako se propisana uporaba dogodi unutar tri dana od natjecanja, tada se sportašima savjetuje da zadrže svu medicinsku dokumentaciju u slučaju da je potreban TUE. 

Program praćenja (Monitoring program)

Tvari u Programu praćenja nisu zabranjene. Laboratoriji WADA-e analiziraju određene farmakološke tvari kako bi procijenili obrasce uporabe, ali sportaši neće biti sankcionirani zbog korištenja takvih tvari. Za 2024. dodani su tapentadol i dihidrokodein kako bi se pratili obrasci uporabe tijekom natjecanja, a semaglutid (analog GLP-1) dodan je kako bi se ispitala prevalencija uporabe u sportu.

 

*U natjecanju se odnosi na razdoblje koje počinje u 23:59 na dan prije natjecanja u kojem se sportaš treba natjecati pa do kraja takvog natjecanja i procesa prikupljanja uzoraka koji se odnosi na takvo natjecanje. WADA može odobriti alternativne definicije za određene sportove.

**Plazmafereza je terapijska intervencija koja uključuje izvantjelesno uklanjanje, vraćanje ili izmjenu krvne plazme ili komponenti. Temeljni mehanizam ovog postupka postiže se ili centrifugiranjem ili filtracijom pomoću polupropusnih membrana. 

 

VAŽNI DOKUMENTI:

Lista zabranjenih tvari za 2024. godinu 

Sažetak glavnih promjena uz obrazloženja

Monitoring lista 

 

Izvor: Antidoping HZJZ