Pravila o antidopingu

Pravila o antidopingu čine sportska pravila kojima se reguliraju antidopinška pitanja vezana uz bavljenje sportom. Pravila su obvezujuća za sportaše, uključujući prateće osoblje sportaša i druge osobe u sportu kao i za nacionalne sportske saveze.

Odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na sjednici održanoj dana 1. ožujka 2024., odobreno je donošenje Pravila o antidopingu, koja su stupila na snagu 13. ožujka 2024.
Cilj donošenja ovih Pravila je osigurati učinkovitu provedbu antidopinškog programa u Republici Hrvatskoj sukladno odredbama Svjetskog antidopinškog kodeksa i postojećih međunarodnih standarda Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 33/2023) od 1. travnja 2023., Pravila o antidopingu definirana su kao provedbeni dokument za provođenje svih odredbi Kodeksa i s njime povezanih međunarodnih standarda. Tijekom 2023. godine provedene su brojne aktivnosti u svrhu pripreme prijedloga teksta Pravila o antidopingu u skladu s odredbama Zakona o sportu (NN 141/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 33/23).

Predloženi tekst Pravila o antidopingu poslan je na reviziju WADA-i te je isti od strane WADA-e i odobren.

Dokument možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

Pravila o antidopingu

 

Izvor: Antidoping HZJZ