Matea Parlov Koštro motiviranija nego ikad

Europsko prvenstvo u Münchenu bilo je najuspješnije u povijesti za hrvatsku atletsku reprezentaciju, koja je osvojila tri medalje. Najsenzacionalniji je, pak, bio podvig koji je napravila Matea Parlov Koštro, članica AK Svetice.

Osvajanjem europskog srebra u maratonu s vremenom 2:28.42 postala je prva žena koja je osvojila trkačku medalju za neovisnu Hrvatsku, a ujedno i prva s trkačkom medaljom nakon legendarnog srednjoprugaša Branka Zorka, koji je nastupao 1990-ih. U razgovoru za našu stranicu Matea je otkrila što se sve promijenilo nakon što se slegla srebrna prašina:

"Zapravo se promijenilo jedino to što sam motiviranija za novu sezonu i daljnji napredak u karijeri.", zadovoljno poručuje te uz smiješak domeće: "U redu, možda i to što me sada zna malo više ljudi nego ranije."

Ipak, neispravno je reći da je Matea imala sezonu iz snova. Dapače, našla se u nezavidnoj situaciji nakon što se u veljači ozlijedila tijekom zagrijavanja za maraton u Sevilli. "To me poprilično potreslo, no potom sam pokazala da ništa nije nemoguće te da se uz ustrajan i sustavan rad može mnogo toga postići. Zapravo mi je tek sada, kada se sve sleglo, postalo jasno što sam napravila u Munchenu – ne samo za sebe, naravno, nego i za hrvatsku atletiku."

Samo dva tjedna uoči maratonskog srebra, Matea je u Berlinu odradila još jednu vrhunsku utrku, i to na cestovnih 10 kilometara, gdje je završila druga te oborila državni rekord s vremenom 31:54: "To sam zapravo otrčala kao pripremu za nadolazeći maraton, a postala sam prva Hrvatica koja istrčala cener ispod 32 minute. Bio je to odličan pokazatelj da sam spremna za najviše ciljeve te me napunilo samopouzdanjem."

Ta desetka u Berlinu poslužila joj je kao svojevrsni test brzine. Da joj je netko prije samo 5-6 godina rekao da će brzinu testirati na ceneru, pogledala bi ga u nevjerici pa prasnula u smijeh. Naime, Matea je bila vrhunska srednjoprugašica: aktualna je hrvatska rekorderka na 3000 metara (9:08,49), šesta svih vremena na 3000 metara sa zaprekama (10:28.9) te osma na 1500 metara (4:19.07). Stoga smo je upitali nedostaju li joj srednje pruge.

"Jako mi nedostaju. Trenutno sam u periodu kada se ne spremam za veliko natjecanje, stoga mi trener Slavko Petrović daje brže treninge na stazi i stvarno uživam. Da, baš mi fali taj adrenalin u finišu na stadionskim trkama, no svjesna sam da je moja budućnost na cesti i da ću ostatak karijere posvetiti maratonu."

Sljedeće sezone najveći maratonski izazov za Mateu bit će na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Tamo je očekuje žestoka konkurencija; svima je poznato da na dugim prugama dominiraju Afrikanke. Matea je lani osvojila odlično 21. mjesto na olimpijskom maratonu u Tokiju, a što očekuje dogodine?

"Jako se teško nositi s Afrikankama zbog njihovog načina života, fiziologije i svega toga, ali mislim da se može loviti jako dobar plasman. Naravno da bih bila sretna ako budem među najboljih deset. No, nezahvalno je išta prognozirati deset mjeseci prije trke."

Matea nije jedina hrvatska maratonka koja trenutno nastupa na najvećoj sceni. Tu je još i olimpijka Bojana Bjeljac, a sve donedavno je tu bila i Kristina Hendel, koja od ovog lipnja nastupa za Njemačku. Koliko ju motivira žestoka domaća konkurencija?

"Drago mi je što imamo kvalitetne trkačice, ali ja sam fokusirana samo na sebe i najveća motivacija mi je probijanje vlastitih granica. Upravo zbog takvog stava sam i došla do velikog uspjeha na Europskom prvenstvu."

Za kraj razgovora Matea je poslala poruku našim čitateljima i svim ljubiteljima atletike: "Budući da sam ja trkačica, pozivam sve da se bave trčanjem. Napravit ćete nešto dobro i za tijelo i za duh, upoznat ćete mnogo ljudi, a možda i ostvariti svoje snove. Zahvaljujem svima na pruženoj podršci, ona mi je veliki vjetar u leđa!"

Foto: Europska atletika