Specifičnosti kros utrka

S obzirom na  to da nas sutra očekuje pretposljednje PODRAVKA PH za ovu godinu, Pojedinačno PH u krosu u Zaprešiću, današnji tekst bit će upravo o toj disciplini.

Kros disciplina pojavila se u prvoj polovici 19. stoljeća u Engleskoj kao nešto drugačije i opuštenije trčanje od uobičajenog. Nekadašnji cross-country označavao je svoj pun smisao – trčanje kroz polja, imanja, livade i slične predjele.

Danas je to vrsta atletske trkačke discipline, a provodi se na otvorenom, u prirodnom okruženju. Staza uključuje različite podloge: ona zalazi po zemljanim i travnatim površinama, te šumovitim i brdovitim predjelima, a u nekim dijelovima kroz plitku vodu odnosno vodene bare. Disciplina zahtijeva vrlo dobru spretnost zbog neravnog terena, dobru kondiciju zbog uspona po brdskim dijelovima te motoriku i koordinaciju.

Evo još nekih ključnih obilježja kros utrka:

Udaljenost: Kros utrke mogu varirati u dužini, ali općenito su dulje od standardnih utrka na stazi.

Teren: staze za kros osmišljene su tako da budu izazovne i raznolike. Često uključuju mješavinu trave, zemlje, šljunka i drugih prirodnih površina. Brda, usponi, padovi, a ponekad i prepreke poput balvana ili potoka.

Ekipno i pojedinačno: Kros utrke mogu se bodovati i kao ekipna i kao pojedinačna natjecanja.

Strategija: Taktike u kros utrkama mogu varirati ovisno o stazi i natjecanju. Trkači moraju prilagoditi tempo trčanja izazovima terena.

Sezona: Kros je obično jesenski sport u mnogim dijelovima svijeta, a sezona prvenstva kulminira regionalnim i nacionalnim natjecanjima.

Druženje: Kros utrke često potiču snažan osjećaj prijateljstva među sportašima. Izazovna priroda sporta i zajedničko iskustvo svladavanja teških staza mogu stvoriti snažne veze među timskim kolegama i natjecateljima.

Izdržljivost i kondicija: Kros utrke su zahtjevan test izdržljivosti i kondicije koji od sportaša zahtijeva da izgrade fizičku i mentalnu otpornost. Raznolikost terena i potreba prilagodbe različitim uvjetima čine ga uzbudljivom i nepredvidljivom disciplinom. 

Kros utrke nisu samo fizički izazov, već i proslava prirodnog okoliša, što ih čini jedinstvenim i mnogima omiljenim aspektom trčanja.

Prošlogodišnji seniorski prvaci Hrvatske u krosu bili su Bojana Bjeljac i Dino Bošnjak, a tko će ove godine biti najbolji, saznat ćemo sutra.

Startne liste za PODRAVKA Pojedinačno PH u krosu 2023. možete pogledati ovdje.