Prvo Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju

Europska atletika sa zadovoljstvom je objavila da će se prvo izdanje Europskog prvenstva u cestovnom trčanju održati u Leuvenu i Bruxellesu, 12. i 13. travnja 2025.

Do sada je maraton bio redoviti dio Europskog prvenstva u atletici, najvećeg atletskog događaja na kontinentu, uz sva druga događanja na glavnom stadionu. Međutim, od 2025. maraton će postati dio potpuno novog Europskog prvenstva u trčanju.

Prvo izdanje Europskog prvenstva u cestovnom trčanju sadržavat će, uz maraton, i utrku na 10 km, kao i  polumaraton, te će trajati dva dana.

U isto vrijeme će se održavati i masovne utrke građanstva, odnosno i rekreativci i elitni atletičari će trčati zajedno što će dodatno približiti najbolje europske trkače njihovim obožavateljima i navijačima.

Maraton počinje u Kraljevskoj palači u Bruxellesu. Valovita staza zatim vodi trkače u ravnoj liniji do Leuvena i nakon 10 km duge gradske petlje, cilj je u Parkpoortu, baš kao što je bio slučaj za Svjetsko prvenstvo u cestovnom 2021. godine.

Polumaraton i 10 km počinju iz Leuvena, prolaze kroz grad i širu okolicu prije nego što također završe u Parkpoortu.

Europski prvak, odnosno prvakinja u maratonu, svoju medalju su prije dobivali na Europskom prvenstvu, dok će sada najbolji cestovni trkači biti glavne zvijezde na „vlastitom“ festivalu trčanja gdje će se podijeliti pojedinačne i ekipne medalje na sve tri discipline.

Sudionici masovnih utrka također se mogu natjecati za medalje u potpuno novom natjecanju za 'country ranking'.

“Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju simbolizira moju viziju sporta koji je stvarno za svakoga.” rekao je predsjednik Europske atletike Dobromir Karamarinov. "Mladi i stari, muškarci i žene, brzi i spori, veliki i mali, elita i amateri svi će se natjecati zajedno u lovu za što bolji plasman.“

Karamarinov je dodao: “Predugo se na atletiku gledalo kao na aktivnost rezerviranu samo za talentirane pojedince u odličnoj kondiciji. Atletikom se, u obliku rekreativnog trčanja, svakodnevno bave sva djeca, a i sve veći broj odraslih diljem našeg kontinenta. Ipak, mnogi od njih sebe ne doživljavaju kao sportaše. Odlučan sam premostiti ovaj jaz.”

Izvršni direktor European Athletics Christian Milz rekao je: "Ovo će biti jedinstveno prvenstvo jer će svaki trkač biti sportaš i svaki sportaš može biti prvak. To svima u našem sportu daje priliku da iskuse taj jedinstveni osjećaj prvenstva. Dobro došli na Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju .”

 

Izvor: European Athletics

FOTO: Goran Kapun