Još točno godina dana do prvog Europskog prvenstva u cestovnom trčanju

Prvo Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju održat će se za točno godinu dana, 12. i 13. travnja 2025. godine, u Belgiji (Brussels - Leuven).

Elitnim europskim sportašima pridružit će se rekreativni i klupski sportaši iz cijelog svijeta na dvodnevnom festivalu trčanja - najvećem trkačkom događaju koji će se održati u Belgiji, a koji se sastoji od 10 km, polumaratona i maratona.

Više od 7000 trkača, uključujući 5000 u maratonu, što utrku sljedeće godine već čini najvećim maratonom ikada održanim na belgijskom tlu, pred prijavilo se za sudjelovanje na Europskom prvenstvu u trčanju, dok je poveznica za opću registraciju za sve tri utrke otvorena u četvrtak (11. travnja) ujutro.

Pojedinačne medalje bit će u podijeljene u muškoj i ženskoj utrci na 10 km, polumaratonu i maratonu, ali jedan od jedinstvenih aspekata Europskog prvenstva u trčanju je uvođenje ekipnog natjecanja, odnosno rangiranja zemalja koje se temelji na najbržim ukupnim vremenima elitnih sportaša, ali i rekreativaca.

Dobromir Karamarinov, predsjednik Europske atletike, rekao je: "Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju simbolizira moju viziju sporta koji je zaista za sve. Mlade i stare, muškarce i žene, brze i spore, veliki i mali, elita i amateri natjecat će se zajedno i boriti za globalni i nacionalni rang.“

Flamanski ministar sporta Ben Weyts rekao je: "Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju pokrenut će mase ljudi da se uključe u trčanje. Upravo je to razlog zašto posljednjih godina dovodimo sve veći broj vrhunskih sportskih događaja u Flandriju.“

"Gledanje sporta tjera vas na bavljenje sportom. Trčanje je oduvijek bio lako dostupan sport, a sada je postao još atraktivniji. Moći ćete prijeći pokrajinu Flemish Brabant zajedno s vrhunskim trkačima. Izuzetno sam oduševljen što će se najveći maraton u povijest ove zemlje uskoro odvijati u mojoj pokrajini."

Kraljevski start maratona

Staza maratona na Europskom prvenstvu u cestovnom trčanju započet će u Bruxellesu uz veličanstvenu i impozantnu pozadinu Kraljevske palače, jedne od najprepoznatljivijih znamenitosti grada.

Nakon kruga od 10 km u Bruxellesu, staza maratona završit će u gradu Leuvenu u Parkpoortu, na istoj lokaciji gdje je bio cilj Svjetskog prvenstva u cestovnom biciklizmu 2021. godine.

Polumaraton i utrke na 10 km počet će i završiti u Leuvenu. Jedan od sudionika bit će i gradonačelnik Leuvena Mohamed Ridouani.

"I ja ću sudjelovati i pozivam sve stanovnike Leuvena da se sa mnom pojave na startu. Ovo Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju u našem gradu omogućit će nam da ponovno predstavimo naš grad kao europski grad sporta. Bit će to nedvojbeno veliki dan sporta i početak tradicije maratona u Leuvenu,” rekao je.  

Link za prijavu za prvo Europsko prvenstvo u cestovnom trčanju: PRIJAVA

 

Izvor: European Athletics