Nova natjecateljska pravila Svjetske atletike

Na sastanku Svjetske atletike održanom u Budimpešti za vrijeme Svjetskog prvenstva, donesena su nova pravila koja se odnose na natjecanja, a koja će se početi primjenjivati od sljedeće sezone/godine.

NATJECATELJSKA I TEHNIČKA PRAVILA

Na preporuku Povjerenstva za natjecanje, Vijeće je prihvatilo sljedeće izmjene i dopune tehničkim pravilima koje su stupile na snagu 14. kolovoza 2023.:

 • TR20.4.5: Raspored staza na 800 m bit će jednak kao i na 400 m. Nova pravila za raspored staza bit će pridodana tehničkim propisima Svjetske atletske serije.
 • TR30.1.1 i TR32.14: Nema promjena u pravilu, ali je dodano važno pojašnjenje kako bi se riješio mogući nesrazmjer u tumačenju odraza kod skokova i bacanjima u odnosu na, kada su u pitanju na primjer, vezice ili drugi labavi dijelovi odjeće.
 • TR32.14.2: Pojašnjenje tehnike bacanja kugle kojim se rješava razlika u tumačenju sudaca uklanjanjem subjektivne procjene elementa proklizavanja iz pravila.

Izmijenjena Pravila dostupna su ovdje,

Vijeće je također odobrilo izmjene i dopune Pravila natjecanja i Tehničkih pravila, prema preporuci Povjerenstva za natjecanje podnesenim od strane saveza članica, koje će stupiti na snagu ​​od 1. studenog 2023.

Među prijedlozima koje su dale članice saveza, 20 je prijedloga podržala Komisija, a pojedinosti o dva prijedloga istaknute su u nastavku:

 • Trčanje pod protestom - kako bi imali više jasnoće u slučaju spornih startnih situacija dodavanjem sljedeće rečenice: „Ako je sportašu dopušteno natjecanje uz protest, crveno-bijeli karton će biti podignut ispred sportaša.“
 • Koplje 700g - pomicanje težišta prema naprijed kako bi se postigao linearni odnos između koplja od 800 g, 700 g i 600 g. Testiranje se provodilo tijekom proljeća/ljeta 2023., s konačnim izvješćem koje će se podnijeti Svjetskoj atletskoj organizaciji u listopadu 2023. Pravilo bi trebalo stupiti na snagu ​​od 1. travnja 2025.

„ SHORT TRACK“

 • Sva dosadašnja natjecanja u dvorani u disciplinama 200 m i duže, u budućnosti će biti zamijenjena terminom „short track“ ili „kratka staza“ (još se raspravlja o hrvatskom terminu).
 • Sve discipline koje se u dvorani trče na „ravnici“, kao i svi skokovi i bacanja u dvorani, postaju ekvivalentni onima na otvorenom.
 • Sva trenutna natjecanja u višeboju u dvorani postat će „short track“ natjecanja.
 • Koncept apsolutnog svjetskog rekorda ostaje za sve trke duže od 200 m (ako je rezultat na „kratkoj stazi“ brži od onog na standardnoj stazi, odnosno na otvorenom).
 • Kontinentalni i nacionalni dvoranski rekordi postaju „short track“ rekordi za discipline od 200 m i duže, a za ostale discipline nestaju i izjednačuju se s rekordima na otvorenom.
 • Iz profila sportaša na WA, u smislu osobnih rekorda za skakačke i bacačke discipline, brišu se dvoranski osobni rekordi (gdje je primjenjivo) i ostaju pojedinačni PB-i.
 • Rezultati postignuti u dvorani nastavljaju se označavati (isključivo radi statističkih podataka) stavljanjem oznake „i“ pored mjesta natjecanja (a ne pored rezultata kao do sada), te će se i dalje voditi evidencija rezultata u dvorani za povijesne svrhe.
 • Dozvoljeno je uvođenje vanjskih objekata sa stazom dužine od 200 m, no moraju biti u skladu s istim zahtjevima trenutno primjenjivim na dvoranske staze: imati isti nagib u zavoju kao u dvorani i uže staze.

Utjecaj uvođenja "short track" termina na dvoranska prvenstva:

- Program disciplina: sva višebojska natjecanja i discipline koje se trče u zavoju postaju „short track“, bez razlike za sve ostale discipline.

- U utrkama na „ravnici“, te bacanjima i skokovima, vodeća vremena i rekordi postaju jedinstveni (zajedno se gledaju rezultati postavljeni u dvorani i na otvorenom).

Dokument s izmijenjenim pravilima dostupan je u odjeljku Tehničke informacije na web stranici Svjetske atletike. 

Višeboji: ciljani broj natjecatelja za WIC, WCH i OG

Vijeće je razmotrilo mogućnost povećanja ciljanog broja natjecatelja za višebojska natjecanja na Svjetskom atletskom prvenstvu u dvorani, Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama i odobrio Prijedlog Povjerenstva za natjecanje da se poveća broj sportaša s 12 na 14 za  Svjetsko dvoransko prvenstvo 2025, te da se revidiraju kvalifikacijski uvjeti, povećavajući mogućnosti za sportaše koji se natječu u dvorani.

Svjetsko U20 atletsko prvenstvo 2026.

Organizacija Svjetskog juniorskog atletskog prvenstva 2026. dodijeljena je Eugenu, Oregon. To će biti drugi put da se Svjetsko juniorsko prvenstvo održava u Oregonu na stadionu Hayward Field. Prvi put je Oregon bio domaćin ovom natjecanju 2014. godine.

Svjetsko U20 atletsko prvenstvo Lima 24

Peruanski atletski savez obavijestio je Svjetsku atletiku u travnju ove godine da zbog političke nestabilnost i društvenih nemira u to vrijeme, kao i prirodne katastrofe u Peruu, Lokalni organizacijski odbor (LOC) nije u mogućnosti organizirati Svjetsko juniorsko prvenstvo 2024. godine.

Međutim, situacija se u Limi stabilizirala i uz snažnu potporu peruanske vlade, peruanska federacija potvrdila je da je sada u mogućnosti ugostiti događaj od 26. do 31. kolovoza 2024. prema prethodnom rasporedu. Vijeće je stoga vratilo Limu kao grad domaćin Svjetskog atletskog prvenstva do 20 godina 2024. godine.

OLIMPIJSKE IGRE

Kvalifikacije za 10 000 m na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Vijeće je odobrilo amandman kvalifikacijskom sustavu za Olimpijske igre u Parizu 2024. kako bi se izbjeglo da sportaši imaju izjednačen rezultat na 10 000 m (sportaši s istim brojem bodova i s istim rezultatom) tako što će se u obzir uzeti i „ranking“ u krosu u korist onih s najboljim vremenom na 10 000 m u kvalifikacijskom razdoblju.