Tko će biti proglašen zvijezdom u usponu za 2023. godinu?

Za manje od dva tjedna, točnije 21. listopada u Vilniusu, održat će se ceremonija proglašenja najboljih sportaša i dodjela nagrada „Golden Tracks, a Europska atletika danas je otkrila troje finalista za mušku i žensku nagradu „Rising Star“, odnosno „zvijezda u usponu“.

Nagrada Rising Star dodjeljuje se od 2007. godine kako bi se proslavili izvrsni mladi europski sportaši. Dosadašnji pobjednici bili su Jessica Ennis (2007.), Sandra Perković (2010.), Nafissatou Thiam (2016.), Armand Duplantis i Jakob Ingebrigtsen (2018.), Yaroslava Mahuchikh (2019.) i Femke Bol (2021.), a svi oni su u seniorskoj konkurenciji osvajali europske i svjetske naslove u svojim disciplinama.

Troje finalista odabrano je na temelju procesa glasovanja u četiri dijela s glasovanjem navijača na društvenim mrežama, glasovanjem federacija članica, glasovanjem medija i glasovanjem stručnog povjerenstva Europske atletike, a svaki je činio jednu četvrtinu ukupnog broja glasova.

Prošlogodišnje zvijezde u usponu bili su Litvanac Mykolas Alekna i Grkinja Elina Tzengko, koji su oboje osvojili zlatne medalje na Europskom atletskom prvenstvu u Münchenu.

Ovogodišnji finalisti za nagradu „Rising star“ su:

Žene:

  • Rhasidat Adeleke (IRL) 
  • Agate Caune (LAT)
  • Angelina Topic (SRB)

 

Muškarci:

  • Mattia Furlani (ITA)
  • Håvard Bentdal Ingvaldsen (NOR) 
  • Niels Laros (NED)

 

Naša Jana je, također, bila nominirana za zvijezdu u usponu ove godine, no nije ušla u troje finalista.

Tko će osovjiti nagrade na ovogodišnjoj ceremoniji „Golden Tracks“?

Ceremoniju možete uživo pratiti na YouTube kanal European Athletics od 20:30 po lokalnom vremenu (EEST) 21. listopada.