Zanimljive atletske činjenice

Atletika je uzbudljiv i natjecateljski sport koji obuhvaća širok raspon disciplina, od sprinta i skokova do bacanja i trčanja na daljinu. Bilo da ste ljubitelj atletike ili ste se i sami bavili atletikom, ne može se poreći uzbuđenje i sposobnosti koje su potrebni u ovom sportu.

U ovom ćemo članku istražiti neke fascinantne činjenica o atletici koje će još više rasplamsati vašu strast prema ovom sportu. Od povijesti i porijekla atletike do izvanrednih postignuća atletičara, pripremite se da uronite u svijet sprintera, skakača i bacača.

 

  1. Od 1980. oko 40% najviših priznanja u muškoj međunarodnoj atletici na duge staze pripalo je Kenijcima iz jednog plemena, Kalenjin.
  2. Fauja Singh je sa 100 godina oborio 8 svjetskih rekorda za stogodišnjake u atletici u jednom danu. Singh je oborio rekorde na 100, 200, 400, 800, 1500, 3000, 5000 metara i milju iako nije razvio sposobnost hodanja sve do svoje pete godine.
  3. Općenito smatran najvećim postignućem u sveučilišnoj atletici, Jesse Owens postavio je 3 svjetska rekorda i izjednačio četvrti sve u rasponu od 45 minuta.
  4. Elitni sportaši imaju područje mozga koje radi 82 posto brže od prosjeka pod intenzivnim pritiskom.
  5. Država Michigan zahtijeva 1460 dana obrazovanja i obuke da bi se postao atletski trener, ali samo 26 da bi bio tehničar hitne medicinske pomoći (EMT).
  6. Olimpijske igre u Los Angelesu 1984. bile su toliko profitabilne da je 40% te zarade otišlo za izgradnju atletske zaklade pod nazivom LA84 koja i dan danas pomaže sport mladih u Los Angelesu.
  7. Atletika je jedan od najstarijih sportova na svijetu. Porijeklo atletike može se pratiti unazad do drevnih civilizacija poput Grčke, Egipta i Kine, gdje su se održavala natjecanja u trčanju, skakanju i bacanju.
  8. Atletika se smatra središnjim i glavnim sportom Olimpijskih igara.
  9. Maraton je dobio ime po grčkom gradu Marathonu, odakle je dotrčao legendarni glasnik Pheidippides da objavi pobjedu Grka nad Perzijancima.
  10. Vjeruje se da je bacanje koplja nastalo kao tehnika lova koja se koristila za obaranje životinja.

 

Atletika je dinamičan i uzbudljiv sport koji osvaja i sportaše i gledatelje. Prikazuje izvanredne ljudske sposobnosti u raznim disciplinama i slavi pomicanje ljudskih granica. Bilo da se radi o uzbuđenju sprinta, gracioznosti skoka uvis ili intenzitetu bacanja, atletika nadahnjuje i zadivljuje ljude diljem svijeta.