Novčane nagrade za osvajače zlatnih medalja na OI

Svjetska atletika jučer je (10. travnja) objavila da će postati prva međunarodna federacija koja će dodjeljivati ​​novčane nagrade na Olimpijskim igrama, financijski nagrađujući sportaše za postizanje vrhunskog sportskog uspjeha, počevši od ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.

Ukupni nagradni fond od 2,4 milijuna američkih dolara odvojen je od raspodjele prihoda Međunarodnog olimpijskog odbora, koju Svjetska atletika dobiva svake četiri godine. To će se koristiti za nagrađivanje sportaša koji osvoje zlatnu medalju u svakoj od 48 atletskih disciplina u Parizu s 50.000 USD.

Do sljedećih Olimpijskih igara u LA-u 2028. godine, Svjetska atletika obvezuje se proširiti novčani fond i nagraditi i osvajače srebrnih i brončanih medalja.

Nakon što su objavljeni detalji ove odluke, predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe komentirao je: "Uvođenje novčane nagrade za osvajače zlatne olimpijske medalje ključni je trenutak za Svjetsku atletiku i atletski sport u cjelini, naglašavajući našu predanost osnaživanju sportaša i priznavanju da su upravo sportaši ključni za uspjeh Olimpisjkih igara.“

“Ovo je nastavak puta koji smo započeli još 2015. godine, a prema kojem se sav novac koji Svjetska atletika dobije od Međunarodnog olimpijskog odbora za Olimpijske igre izravno vraća u naš sport.“

„Počeli smo s isplatama olimpijske dividende našim savezima članicama, što nam je omogućilo distribuciju dodatnih 5 milijuna američkih dolara godišnje povrh postojećih bespovratnih sredstava usmjerenih na projekte razvoja atletike, a sada smo u poziciji financirati i osvajanje zlatnih medalja za sportaše u Parizu, uz obvezu nagrađivanja sva tri osvajača medalja na Olimpijskim igrama LA28.“

“Iako je nemoguće staviti tržišnu vrijednost na osvajanje olimpijske medalje ili na predanost i usredotočenost koji su potrebni da biste „samo“ predstavljali svoju zemlju na Olimpijskim igrama, mislim da je važno da počnemo negdje i osiguramo da se neki od prihoda koje generiraju naši sportaši na Olimpijskim igrama izravno se vraćaju onima koji od Igara čine globalni spektakl kakav one i jesu.”

Isplata novčane nagrade ovisit će o procesu ratifikacije Svjetske atletike, a sportaši će prije isplate morati proći uobičajene antidopinške procedure. Svaki pojedinačni olimpijski pobjednik dobit će 50.000 dolara, a  štafete će dobiti isti iznos koji će se podijeliti među članovima ekipe. Format i struktura nagrada za OI u Los Angelesu bit će objavljeni uskoro.

 

Izvor: World Athletics