Povijest zlatne olimpijske medalje

Zlatna olimpijska medalja predstavlja vrhunac sportskog uspjeha. Ona simbolizira godine predanog treninga, odricanja i neumornog rada.

Za sportaše, osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama često je vrhunac njihove karijere i ostvarenje snova, no jeste li znali da su u početku odličja za prvoplasirane bila srebrnog sjaja?

Zašto je to tako otkrijte u nastavku teksta.

Antička Grčka

U antičkoj Grčkoj, na prvim Olimpijskim igrama, pobjednicima nisu dodjeljivane zlatne medalje već maslinove grančice s drva divlje masline koje je raslo na Olimpiji, te su bile smotane u oblik kruga ili konjske potkove.

Atena 1986.

Prve moderne Olimpijske igre, održane u Ateni 1896. godine, nisu imale zlatne medalje kao što ih poznajemo danas. Umjesto toga, pobjednicima su dodijeljene srebrne medalje, dok su drugoplasirani dobivali bronce. Razlog tome je bio taj što je zlato bilo smatrano preskupim. I dok su pobjednici i drugoplasirani dobivali medalje, za treće mjesto u to doba uopće nije bilo nikakve nagrade.

Olimpijska medalja dodijeljena pobjedniku 1986. 

Pariz 1900.

Povijest zlatne olimpijske medalje počinje mijenjati oblik na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Iako su se zlatne medalje koristile, one nisu bile standardizirane i dodijeljene su samo u nekim sportovima. U ostalim sportovi dodjeljivane su srebrne i brončane medalje.

St. Louis 1904.

Olimpijske igre u St. Louisu 1904. bile su prve Igre na kojima je pobjednicima dodijeljena zlatna medalja. Ovo je označilo prekretnicu u povijesti olimpijskih nagrada i postavilo temelje za današnji standard - zlatna, srebrna i brončana odličja za prva, druga i treća mjesta.

Zlatna medalja - neizostavan simbol Olimpijskih igara

Iako se naziva "zlatna" i zlatnog je sjaja, olimpijska medalja za prvo mjesto zapravo sadrži svega 6 % zlata, dok je ostatak materijala srebro. Medalja za drugo mjesto je od srebra, dok je brončana medalja napravljena od otprilike 95 % bakra i 5 % cinka.

Bez obzira od čega je napravljena, olimpijska medalja predstavlja trijumf i izvrsnost, te je neizostavan simbol Olimpijskih igara i trajni podsjetnik na moć i inspiraciju sporta.