Filip Pravdica preko trnja do zvijezda

Filip Pravdica je 27-godišnji mladić koji je duboko u sportu. Trenerskim se poslom bavi u HAAK Mladost, ali i u nogometnom prvoligašu Lokomotivi, gdje je kondicijski trener za mlađe uzraste. Međutim, najprepoznatljiviji je kao hrvatski seniorski reprezentativac u skoku u dalj, koji je ostvario velike uspjehe u protekloj sezoni.

U dvoranskoj sezoni Pravdica je nastupio na četiri natjecanja. Krenuo je s pobjedom na Otvorenom prvenstvu Zagreba skočivši 7,78 metara. Formu je dodatno podigao na reprezentativnom tromeču Hrvatske, Slovenije i Srbije održanom 1. veljače u Zagrebu – skokom od 7,91 metra, što mu je novi osobni rekord u dvorani, donio je pobjedu hrvatskoj reprezentaciji u ovoj disciplini. Slijedilo je seniorsko Prvenstvo Hrvatske, ponovo u istoj dvorani, na kojem je u uzbudljivom nadmetanju s najvećim rivalom Markom Čekom iz AK Sveti Ante Knin ostao osam centimetara kratak u borbi za vrh postolja – skokom od 7,69 metara osvojio je srebrnu medalju. Dvoranski dio sezone završio je na jakom mitingu u Beogradu osvojivši peto mjesto skokom dugim 7,85 metara.

Stadionski dio sezone Pravdica je započeo s tri pobjede u nizu. Prvo kolo Hrvatske atletske lige sjever u Čakovcu poslužilo mu je kao svojevrsno zagrijavanje (7,77 m), a onda je uslijedio uvelike zvučniji trijumf na mitingu brončane kategorije u španjolskoj Huelvi – preskočio je 7,91 metra izjednačivši osobni rekord. Pobjedničku seriju zaključio je na mitingu u norveškom Bergenu skočivši 7,68 metara u vjetrovitim uvjetima.

No, za Pravdicu je najljepši dio sezone tek dolazio. Hrvatska reprezentacija otputovala je u rumunjsku Craiovu na seniorsko Prvenstvo Balkana, a Pravdica je ostvario najveći uspjeh u karijeri preskočivši „čarobnu“ granicu od okruglih 8 metara te je s tim podvigom osvojio brončanu medalju. S novim osobnim rekordom i prepun samopouzdanja već sljedećeg se tjedna uputio u Karlovac na seniorsko Prvenstvo Hrvatske. Tamo je postao državni prvak skokom od 7,79 metara i tako se uspio revanširati Čeki za dvoranski poraz, zanimljivo, s identičnih osam centimetara razlike.

Središnji dio sezone Filipu je donio nastupe na glamuroznim natjecanjima. Prvo se zaputio u Stockholm gdje je na mitingu Dijamantne lige skokom od 7,82 metra osvojio treće mjesto i stajao na postolju u društvu aktualnog olimpijskog prvaka Miltiadisa Tentogloua. Mjesec dana kasnije Pravdica je s identičnih 7,82 metra osvojio drugo mjesto na mitingu brončane kategorije u švedskom Goteborgu.

Zatim je uslijedio najvažniji događaj u sezoni – Europsko prvenstvo u Munchenu. Bio je to drugi nastup na kontinentalnoj smotri za Pravdicu, a nadao se nadmašiti 23. mjesto s EP-a u Berlinu prije četiri godine. Na koncu je to i uspio završivši ukupno na 20. mjestu, no ipak nije mogao biti zadovoljan ostvarenim budući da mu je preskočenih 6,95 metara uvjerljivo najslabiji rezultat u sezoni. Nažalost, Filip u Munchenu nije imao svoj dan.

No, pravi sportaši ne dopuštaju da ih razočaranja izbace s kolosijeka na duže vrijeme. Pravdica je sljedećih nekoliko tjedana vrijedno trenirao kako bi maksimalno spreman dočekao Hanžekovićev memorijal na kojem se prvi put skok u dalj održavao u samom centru Zagreba – na Trgu bana Josipa Jelačića. U spektakularnoj atmosferi nošen domaćim navijačima Pravdica je poletio do 8,03 cm i tako još jednom u sezoni oborio osobni rekord te osvojio drugo mjesto.

To nije bilo sve od Filipa za ovu sezonu. Nastupe je okončao na seniorskom Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu gdje je za svoj klub Mladost osvojio čak 39 bodova u četiri discipline, sve u jednom danu. Osim skoka u dalj (1. mjesto sa 7,40 metara), Pravdica je nastupio i u skoku u vis (3. mjesto s 1.90 metara), bacanju koplja (4. mjesto s 52,07 metara) te štafeti 4x100 metara (5. mjesto s 44,42).

Bila je ovo najuspješnija sezona u karijeri za Pravdicu, kojemu se tako isplatio ustrajan rad nakon što je u prethodnim godinama prošao operacije oba kuka.

Foto: Antonio Bronić