Femke Bol, Armand Duplantis i Jakob Ingebritsen proglašeni Europski atletičari 2022. godine

Nagrada za Europskog atletičara godine dodjeljuje se svake godine od 1993., a nagrada Zvijezda u usponu uvedena je 2007.

Ove godine na godišnjoj dodjeli nagrada Europske atletike u glavnom gradu Estonije Talinu u nedjelju nagrade su dodijeljene Femke Bol, Armand Duplantisu i Jakobu Ingebritsenu.  Ovo je po prvi puta u povijesti da je nagrada dodijeljena dvojici atletičara.

''Zvijezdama u usponu'' proglašeni su Europski prvaci Elina Tzengko i Mykolas Alekna.

Nahuel Carabana iz Andore također je nagrađen Europskom atletskom fair play nagradom za svoje sportsko ponašanje na Europskom atletskom prvenstvu u Münchenu gdje je žrtvovao svoju utrku kako bi pomogao ozlijeđenom protivniku u utrci na 3000 metara sa zaprekama.

Na svečanosti su dodijeljene i prve od europskih atletskih trenerskih nagrada za 2022. Kadi Delić–Selimović iz Bosne i Hercegovine i Heiko Väät iz Estonije. Ukupno će se ove godine dodijeliti 25 nagrada Europskih atletskih saveza članica i 70 Europskih atletskih trenerskih nagrada.

Dobitnici nagrada iz Hrvatske za trenera su:

Edis Elkasević i Marko Mastelić

Nagrada članovima Europskog atletskog saveza dodjeljuje se pojedincima koji su posvetili niz godina služenja svom nacionalnom savezu, Europskoj atletici ili oboje. Dobitnik nagrade ovo godine je međunarodni tajnik Hrvatskog atletskog saveza Vladimir Mikulec.

Foto: Europska Atletika