Top 10 na 800m u 2022. godini

Muška 800-tka jedna je od disciplina koja se nalazi u velikom usponu rezultata kod šireg broja natjecatelja na domaćoj sceni.

Trend rasta započeo je lani, a ove sezone je nastavljen. Deseto mjesto na ljestvici ugrabio je Marian Bakšić, mlađi junior AK Gline, s osobnim rekordom 1:55.79 istrčanim na Agramovom mitingu u Zagrebu. Devetoplasirani je Noa Tončinić, junior AK Velike Gorice, koji je s 1:54.70 osvojio šesto mjesto na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu. Osmo mjesto pripalo je Dominiku Babiću, mlađem seniora AK Kvarnera, a osigurao ga je osobnim rekordom 1:53.08 istrčanom na mitingu svoga kluba u Rijeci.

Na sedmom mjestu nalazi se Andrej Belčić, junior AK Karlovca. Član čuvene karlovačke trkačke obitelji strahovito je napredovao u posljednje dvije sezone i to je pokazao istrčavši osobni rekord 1:51.70 na mitingu HAAK Mladost u Zagrebu. Šesto mjesto pripalo je Niki Kožulu, mlađem junioru AK Agrama, koji također napreduje krupnim koracima te je s PB-om 1:51.63 uzeo broncu na seniorskom državnom prvenstvu.

Petoplasirani na tablicama je Ivan Vojnović, junior AK Zagreba, s istrčanih 1:51.44 (PB) na Agramovom mitingu, a s tim je vremenom bio vrlo blizu plasmana na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Caliju. Isto vrijedi i za Ninu Jambrešića, juniora AK Dinamo-Zrinjevca, koji se češće natječe na dužim dionicama, no svejedno je uspio istrčati 1:51.41 (PB) na mitingu AK Međimurja u Čakovcu.

Došli smo do najbolje trojice, a koliko su oni dobri najbolje govori podatak da je svaki ostvario vrijeme ispod 1:50, što se nije dogodilo nijednom u posljednjih 20 godina, odnosno u periodu za koji postoje mrežni podaci, dok bi za dublju analizu trebalo temeljito prokopati arhiv. Treće mjesto pripalo je Karlu Videki, mlađem senioru Dinamo-Zrinjevca, koji je osobni rekord 1:49.76 istrčao na seniorskom Prvenstvu Hrvatske osvojivši srebro. Drugo mjesto zauzeo je Sven Cepuš, Agramov senior i američki student, istrčavši 1:48.64 na mitingu u Gainesvilleu. Ovo je zapravo korak natrag za njega budući da je okončan njegov četverogodišnji mandat na vrhu ljestvice.

Novi/stari 800-metraški kralj je Marino Bloudek, Kvarnerov senior, koji je na vrhu već bio 2016. i 2017. Par sezona nalazio se u velikoj krizi rezultata, no potom je započeo novi uspon za negdašnjeg juniorskog europskog prvaka koji je fantastičnu godinu okrunio osobnim rekordom 1:47.51 na Hanžekovićevom memorijalu. Tako se izjednačio upravo s vršnjakom Cepušem na sedmom mjestu vječne ljestvice.

I u ženskoj konkurenciji dogodio se značajni uzlet. Deseto mjesto zauzela je Ana Dobša, juniorka AK Međimurje, s 2:13.81 istrčanih na mitingu AK Dinamo-Zrinjevca u Zagrebu. Devetoplasirana je Lorena Bartaković, Agramova juniorka i primarna 1500-metrašica, s osobnim rekordom 2:12.95 kojim je osvojila peto mjesto na seniorskom državnom prvenstvu.

Osmo mjesto pripada Olji Galić, Agramovoj mlađoj juniorki, koja je s osobnim rekordom 2:12.29 bila srebrna na mlađejuniorskom Prvenstvu Hrvatske. Sedmo mjesto pripalo je strašno talentiranoj Eleni Ban, Kvarnerovoj kadetkinji ulaznog godišta koja je s 2:11.93 trijumfirala na mlađejuniorskom državnom prvestvu. Šesta je Tina Šmid, Kvarnerova mlađa seniorka koja je istrčala osobni rekord 2:11.42 na mitingu u Slovenskoj Bistrici.

Čak pet Hrvatica ove sezone ostvarilo je vrijeme ispod 2:10, što se također nije dogodilo nijednom u proteklih 20 godina. Petoplasirana na tablici je Klara Andriješević, mlađa seniorka AK Sveti Marko Makarska, koja je ove sezone bila dominantna na 1500 metara, dok je na 800-tki osobni rekord 2:09.95 istrčala na Hanžeku. Četvrto mjesto s istrčanih 2:08.44 na Agramovom mitingu zauzima Maja Pačarić, seniorka Dinamo-Zrinjevca. Ona je lani bila uvjerljivo vodeća na ljestvici, dok je ove sezone malo nastupala. Treće mjesto pripada Ivoni Zemunik, ASK-ovoj seniorki koja je najveća konstanta u ovoj disciplini na domaćoj sceni kroz proteklih deset godina. Istrčala je 2:07.99 na Hanžekovićevom memorijalu.

Drugo mjesto zauzima Kristina Dudek, Zagrebova seniorka. Donedavno vrhunska 400-metrašica (deveta svih vremena u Hrvatskoj) u ovoj fazi karijere prebacila se na 800-tku te istrčala osobni rekord 2:07.73 na mitingu u Grazu.

Vrh ljestvice osvojila je Nina Vuković, mlađa seniorka MK Velike Gorice, koja je s osobnim rekordom 2:06.87 bila osmoplasirana na seniorskom Prvenstvu Balkana u Craiovi. Time se vinula među glavne aktere na domaćoj trkačkoj sceni, kao i na 15. mjesto vječne ljestvice.

Foto: AK Karlovac