Marko Čeko u iščekivanju 2023.

Jedna od najvećih hrvatskih atletskih uzdanica je daljaš Marko Čeko, član AK Sveti Ante Knin, koji je pod paskom trenera Dražena Lasića već s 22 godine ostvario izuzetne uspjehe u dosadašnjoj karijeri, naročito protekle sezone. Evo kako ju je Marko prokomentirao za naše čitatelje: "Prezadovoljan sam, bila je to najbolja sezona ikada, bez obzira na to što mi je ostao osobni rekord iz 2020.".

Istina, nije uspio premašiti tih 8.04 metra koji su ga prije dvije godine lansirali u atletsku orbitu, no zato je postigao druga značajna ostvarenja. Sve je bilo u znaku broja osam: dvaput u sezoni preskočio je okruglih osam metara i oba puta u Zagrebu; prvo na mlađeseniorskom Prvenstvu Hrvatske, a potom na Hanžekovićevom memorijalu. Još ranije je, pak, skokom od 7.77 metara osvojio osmo mjesto na Europskom atletskom prvenstvu u Munchenu.

Stoga smo ga upitali što ga je više usrećilo: "Osmo mjesto u Europi! Bilo je doista posebno uzbudljivo nadmetati se na najvećoj sceni – prvi dan prolaz kvalifikacija u posljednjoj seriji, pa potom u finalu ulaz među osam najboljih. Doista sam uživao u svakom trenutku te i dalje stalno mislim o tom Munchenu, iako je već prošlo dosta vremena.".

Prilično je neobična situacija da je Čeko osmi daljaš Europe, ali nije najbolji u Hrvatskoj. Naime, ove ga je sezone na tablicama i na seniorskom državnom prvenstvu nadmašio njegov veliki rival Filip Pravdica. "S Filipom imam super odnos, jako se poštujemo na terenu i izvan njega. Jedan drugome smo velika motivacija, baš se međusobno "guramo" – da on nije na Hanžeku skočio 8.03, možda ja ne bih skočio 8.00. Sjajno je za hrvatsku atletiku što ima dvojicu visokokvalitetnih daljaša, mislim da naše rivalstvo podiže opće zanimanje publike.".

No, Čeko nije samo vrhunski daljaš, riječ je i o strašno brzom sprinteru. Prije dvije godine oduševio je i na 100 i na 200 metara. Stotku je istrčao za 10.46, što je tada bilo šesto, a danas je osmo najbolje vrijeme na domaćim povijesnim tablicama, dok je još impresivniji bio na dvjestotki s istrčanih 20.98. To je još uvijek aktualni hrvatski mlađeseniorski rekord i četvrti najbolji rezultat svih vremena. U međuvremenu su ga na stotki nadmašili Varaždinci Karlo Marciuš (10.42) i Roko Farkaš (10.44), stoga se nameće pitanje hoće li Čeko u skoroj budućnosti pokušati vratiti primat u sprintu budući da se ove i prošle sezone vrlo rijetko utrkivao.

"Teško, teško... Znam da ljudi vole sprint, svi me stalno pitaju "kad ćeš trčat, kad ćeš trčat", čak i moja majka. Možda bismo mogli spremiti dvjestotku za iduće državno prvenstvo, ali trenutno smo maksimalno posvećeni dalju, zato ne mogu ništa obećati. Ali vidjet ćemo, ima vremena – i Lamont Jacobs se kasnije prebacio s dalja na sprint pa postao olimpijski prvak, ha-ha-ha.".

Čeko dolazi iz male sredine, ali nije jedini iz Knina koji se u posljednje vrijeme istaknuo vrhunskim izvedbama na stazi. Juniorka Daniela Jelić još lani je oduševila rezultatima u skoku u dalj i na stotki, no ove sezone nije previše nastupala. Što se događa s njegovom klupskom kolegicom? "Ljetos je manje trenirala, ali sada se vraća u puni ritam. Što se tiče dalja, Daniela sigurno ima šest metara u nogama, a možda i više. No, ona jako voli sprint i vjerojatno će trčati više nego ja u sljedećoj sezoni.".

Markov cilj u sljedećoj sezoni je izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. Kako stvari trenutno stoje po tom pitanju? "Norma je 8.25, ali može se plasirati i preko svjetskog renkinga, gdje zasad dobro stojim. Trenutno sam 39., a prvih 36 ide u Budimpeštu. Trebat će mi još barem dva dobra rezultata na velikim mitinzima u dvoranskoj sezoni kako bih uhvatio i učvrstio mjesto među 36 po renkingu. Pored toga, u ožujku bih trebao nastupiti na Europskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu. Nadam se dobrom plasmanu, ako Bog da i medalji.", zaključio je razgovor Marko, stoga nam preostaje da mu poželimo sreću u svim nadolazećim izazovima.