Top 10 na 400m prepone u 2022. godini

Utrka na 400 metara s preponama u posljednjim godinama prometnula se u možda i najpopularniju atletsku disciplinu zahvaljujući fantastičnima Karstenu Warholmu i Sidney McLaughlin koji su dobrano pogurali ljudske granice.

Na krilima tog vala porasla je i popularnost ove discipline na domaćoj sceni, stoga pogledajmo tko se sve našao među najboljih 10 Hrvata i Hrvatica prošle sezone.
 
Deseto mjesto na muškoj ljestvici ugrabio je Vito Carlo Fadini, Agramov mlađi junior, i to u svojoj jedinoj trci u ovoj disciplini s vremenom 59.11 na juniorskom Kupu u Zagrebu.

Devetoplasirani je Jurica Kovačić, Agramov mlađi senior, s 56.64 istrčanih na seniorskom Kupu u Zagrebu. Na osmom mjestu nalazi se Lovro Rosandić, junior Dinamo-Zrinjevca, s osobnim rekordom 56.44 koji je bio vrijedan 5. mjesta na seniorskom Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu. Sedmo mjesto zauzima Bruno Belčić, mlađi senior Karlovca, kojem je glavna disciplina 3000 m sa zaprekama, ali se očito sjajno snalazi i s preponama – istrčao je 56.36 na seniorskom Kupu. Samo stotinku brži bio je njegov vršnjak i klupski kolega Hrvoje Neralić, koji je s 56.35 ostao na korak do postolja na seniorskom Prvenstvu Hrvatske, dok je na tablici završio šesti.
 
Peto mjesto pripalo je Franku Novokmetu, Zagrebovom mlađem senioru, koji je osobni rekord 55.96 istrčao na mitingu Mladosti. Četvrtoplasirani je završio Zvonimir Ćurić, Agramov mlađi senior, osvojivši srebrnu medalju na seniorskom Prvenstvu Hrvatske s vremenom 55.65.

Treće mjesto zauzima Hrvoje Čukman, Agramov senior, koji je nekoć bio dominantan u ovoj disciplini (s 50.58 drži treće mjesto na vječnoj ljestvici), ali se sada posvetio utrci na 110 metara s preponama. Međutim, na seniorskom Kupu istrčao je odličnih 55.29. Drugo mjesto zauzeo je Mateo Parlov, Zagrebov senior, koji je ove sezone osvojio svoju treću titulu seniorskog državnog prvaka u ovoj disciplini, a najbržih 54.30 istrčao je na mitingu Mladosti.

Prvo mjesto na tablici uvjerljivo je osvojio Stjepan Jan Cik, Zagrebov mlađi senior. Cik je lani ostvario sjajni uspjeh osvajanjem sedmog mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Keniji, dok je ove sezone s osobnim rekordom 51.06 osvojio srebro za Hrvatsku na seniorskom Prvenstvu Balkana u Craiovi i ujedno se popeo na peto mjesto domaće vječne ljestvice.

Deseto mjesto na ženskoj ljestvici pripalo je Klari Kapac, kadetkinji Dinamo-Zrinjevca, koja je kao najmlađa na ovoj listi istrčala 1:05.30 (PB) i osvojila srebro na mlađejuniorskom Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu.

Devetoplasirana je Klara Kudrić Smerke, Zagrebova mlađa juniorka, koja je s osobnim rekordom 1:05.10 osvojila srebro na juniorskom Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu. Na osmom mjestu nalazi se Helena Pervan, Kvarnerova mlađa juniorka, koja je s 1:04.76 slavila na mlađejuniorskom državnom prvenstvu. Sedmo mjesto pripalo je Ivani Lončarek, Agramovoj seniorki i najboljoj Hrvatici na 100 m s preponama, koja je na dužoj preponskoj disciplini istrčala 1:01.33 na seniorskom Kupu.

Na šestom mjestu nalazi se Rahela Leščak, mlađa seniorka Slobode Varaždin i lanjska sudionica Svjetskog juniorskog prvenstva u Nairobiju, koja je s 1:01.28 osvojila broncu na seniorskom državnom prvenstvu.
 
Peto mjesto zauzima Lea Novković, juniorka Karlovca, koja je nakon tri godine iščekivanja oborila osobni rekord s 1:01.19 na ASK-ovom mitingu u Splitu. Četvrtoplasirana je Natalija Švenda, mlađa seniorka Zagreba, koja je s osobnim rekordom 1:00.72 osvojila srebro na seniorskom Prvenstvu Hrvatske.

Mjesto među najbolje tri zavrijedila je Anja Ramić, ASK-ova juniorka, koja je sudjelovala na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Caliju, a najbolje vrijeme sezone 1:00.53 (PB) ostvarila na mitingu u Ljubljani. Drugo mjesto zauzela je Ida Šimunčić, seniorka Križevaca, koja je ove sezone osvojila petu uzastopnu titulu državne prvakinje u ovoj disciplini, dok je najbržih 59.90 istrčala na mitingu u Bratislavi.

Na vrhu ljestvice nalazi se Klara Koščak, juniorka Slobode Varaždin. Riječ je o vrhunskoj višebojci koja se zbog ozljede koljena ove sezone posvetila 400-tci s preponama i napravila sjajna ostvarenja: na Svjetskom juniorskom prvenstvu bila je 11., dok je osobni rekord 58.21 (treće vrijeme na vječnoj ljestvici!) ostvarila na seniorskom Balkanskom prvenstvu osvojivši četvrto mjesto.

Foto: AK Karlovac