Ekipno prvenstvo Europe u sklopu Europskih igara 2023

Ekipno prvenstvo Europe iduće godine će se održati u sklopu Europskih igara 2023., te se mijenja format natjecanja. Umjesto prijašnje četiri divizije idućeg lipnja bit će 3 (tri) divizije.

Momčadi koje sudjeluju bit će podijeljene u divizije na sljedeći način: prva divizija sa 16 ekipa, druga divizija sa 16 ekipa i treća divizija s preostalim ekipama (približno 16).

Svaka divizija će se smatrati zasebnim natjecanjem i bodovat će se u skladu s tim.

Divizija I

Divizija II

Divizija III

Poljska

Norveška

Luxemburg

Italija

Rumunjska

Bosna i Hercegovina

Velika Britanija

Estonija

Malta

Njemačka

Mađarska

Crna Gora

Španjolska

Danska

Gruzija

Francuska

Slovenija

Armenija

Portugal

Litva

Andora

Češka

Bugarska

Makedonija

Bjelorusija*

Slovačka

San Marino

Nizozemska

Latvija

Albanija

Švicarska

HRVATSKA

AASSE

Turska

Island

Azerbajdžan

Finska

Srbija

Kosovo

Švedska

Cipar

Austrija

Grčka

Moldavija

Irska

Belgija

Ukrajina

Izrael

Rusija*

Rusija i Bjelorusija su trenutno pod suspenzijom ako Bjelorusija ne bude mogla nastupiti umjesto nje će nastupiti Norveška u diviziji jedan

Natjecanje će se odvijati tijekom šest dana kako slijedi:

Od 1. do 3. dana: Treća (3.) divizija u jutarnjim terminima i Druga (2.) divizija u večernjim terminima.

Od 4. do 6. dana: Prva (1.) divizija u večernjim terminima.

Kod disciplina došlo je do promjene kod štafeta, više se neće trčati 4x400m po spolovima već samo mix na kraju natjecanja.

Pobjednik svake pojedinačne discipline i svake štafete u svakom meču osvojit će onoliko bodova koliko ima ekipa koje se natječu u odgovarajućoj diviziji, drugi će osvojiti jedan manje, i tako dalje. Natjecatelji ili štafete bez valjanog učinka, diskvalificirani ili koji nisu završili neće se bodovati.

Ako dva ili više sportaša izjednače mjesto u bilo kojoj disciplini, bodovi koji im se mogu pripisati jednako će se podijeliti među njima.

Ekipa koja ima najveći ukupni broj bodova bit će pobjednik divizije, i tako dalje. Ako dvije ili više ekipa imaju isti ukupni broj bodova, izjednačenost se odlučuje u korist ekipe koji ima veći broj pobjednika disciplina. Ako izjednačenost ostane, odlučit će se u korist ekipe koja ima veći broj drugih mjesta, i tako dalje.

Nakon završetka Europskih igara 2023., izvršit će se ispadanje i promocija za sljedeće izdanje Ekipnog prvenstva Europe.

Tri najniže rangirana ekipe prve divizije ispadaju u drugu diviziju.

Tri najbolje rangirane ekipe druge divizije bit će unaprijeđene u prvu diviziju, dok će tri najniže rangirane ekipe ispasti u treću diviziju.

Tri najbolje plasirane ekipe treće divizije bit će promovirane u drugu diviziju.

Kako se natjecanje odvija u sklopu Europskih igara također će se dodjeljivati pojedinačne medalje u pojedinačnim disciplinama i štafetama, u sklopu programa Europskih igara 2023. Pobjednici i osvajači medalja u pojedinačnim disciplinama i štafetama bit će identificirani na temelju najboljih nastupa postignutih u sve tri divizije.