Dvoransko prvenstvo Hrvatske za seniore

Ovaj vikend nas u dvorani na Zagrebačkom Velesajmu očekuje Dvoransko seniorsko PH gdje će naši najbolji atletičari (prijavljenih je 247) odmjeriti snage.

Ovogodišnje izdanje seniorskog PH će biti u nešto drugačijem izdanju od prethodnih godina, odnosno po prvi puta će trajati dva dana.

Natjecanje oba dana počinje u 16:30h, posljednja disciplina bi prema satnici trebala biti u 19:10h, a u sklopu našeg prvenstva će se održati i Dvoransko prvenstvo Slovenije u kružnim trkama i bacanju kugle jer su naši susjedi nedavno ostali bez svoje dvorane uslijed vremenskih nepogoda.  

U subotu, 18.02.2023., nas od disciplina očekuje 60m, 400m, 1500m i 5000m (i za seniorke i seniore) od trkačkih disciplina, skok s motkom i troskok za seniorke, skok u vis, skok u dalj i bacanje kugle za seniore.

Prije početka seniorskog programa u subotu, nas još očekuje i kadetski miting od 12:15h, a discipline su 400m i 800m i za kadetkinje i za kadete, te skok u vis za kadetkinje.

U nedjelju, 19.02.2023., od trkačkih disciplina na rasporedu imamo 60m prepone, 800m i 3000m, a od tehničkih disciplina troskok i skok s motkom za seniore, te skok u vis, skok u dalj i bacanje kugle za seniorke. Natjecanje, kao i uvijek, zatvaraju štafete 4x400m.

Oba dana, prije početka domaćeg prvenstva, Slovenci će imati svoje prvenstvo koje će u subotu trajati od 14:00 – 16:00h, a u nedjelju od 15:00 – 16:15h.

Sudeći prema rezultatima koje su ove sezone ostvarili naši atletičari, za vikend nas očekuje nekoliko vrlo zanimljivih disciplina i „okršaja“ koje posebno vrijedi pogledati.

Na ženskoj 60-tki su ove godine najuvjerljivije dvije mlađe juniorke – Vita Penezić i Mia Wild, obje s rezultatom 7.48s dijele titulu državnih rekorderki. Vita ove godine već ima titulu državne mlađe juniorske, juniorske i mlađe seniorske prvakinje, te će tim naslovima pokušati dodati i seniorsku titulu, dok će Mia dati sve od sebe da joj „pokvari“ taj plan.

Na muškoj 60-tki prema prijavljenim rezultatima glavni favorit je Zvonimir Ivašković, no vrlo blizu mu je i Dominik Guštin koji je ove godino istrčao svoj osobni rekord koji iznosi 6.92s.

Na ženskoj 400-tki glavna favoritkinja je Veronika Drljačić, te ona ne bi trebala imati pretežak posao da dođe do zlata, dok je u muškoj konkurenciji malo drugačija situacija. Dvojica glavnih favorita, Jakov Vuković i Marko Orešković, neće nastupiti tako da je prvo sljedeće ime Mateo Ružić, no ne treba otpisati ni Karla Videku, kao ni Andreja Belčića.

U muškom skoku u dalj nećemo gledati dvoboj između naših najboljih skakača, Marka Čeke i Filipa Pravdice, jer Čeke, nažalost, nema na startnoj listi. Inače su obojica unutar kvote za Europsko prvenstvo u Istanbulu (Pravdica na 7., a Čeko na 12. mjestu).

Na 1500m su glavni favoriti Klara Andrijašević kod seniorki i Marino Bloudek kod seniora. Marino će drugi dan trčati i 800m i voditi borbu s vremenom s obzirom da je na ranking listi za Istanbul trenutno 29., od ukupno 30 atletičara koji bi trebali nastupiti na EP, a prvi sljedeći ispod crte za našim Marinom zaostaju samo 1 bod.

Na 5000m kao favoritkinja se ističe Bojana Bjeljac koja će pokušati napasti i državni rekord koji drži Matea Parlov Koštro od prošle godine, a drugi dan će Bojana nastupiti i na 3000m, te i tu pokušati popraviti svoj državni rekord.

Na ženskom visu ćemo gledati hrvatsku rekorderku u sedmoboju, Janu Koščak, koja će pokušati postaviti novi juniorski rekord kojeg drži Blanka Vlašić, a iznosi 192cm što je samo 2 cm više od Janinog osobnog rekorda.

U skoku s motkom kod seniora glavnu borbu za zlato vodit će dva Osječana – Ivan Paravac i Ivan Horvat. Paravac je ove godine napravio veliki napredak i opasno će ugroziti Horvata koji godinama nije imao prave konkurencije u Hrvatskoj. Kod seniorki bi do zlata, bez prevelike muke, trebala doći Lara Juriša.

Prva favoritkinja na 60m prepone je definitivno Lucija Grd koja je ove godine postala juniorska državna rekorderka s rezultatom 8.11s koji ju je svrstao na visoko drugo mjesto na svjetskim juniorskim tablicama za ovu sezonu i na treće mjesto na hrvatskim seniorskim tablicama svih vremena. Glavna konkurentica će joj biti Klara Koščak koja je prije nekoliko dana istrčala 8.29s.

Na 800m kod žena prvo ime za zlato je Nina Vuković s rezultatom 2:05,12, dok će borbu za druga dva odličja voditi Kristina Dudek i Ivona Zemunik, a ne treba otpisati ni Klaru Andrijašević.

Dvodnevno PH zatvorit će utrke štafeta. Kod muškaraca je glavni favorit AK Agram, dok će se kod žena voditi zanimljiva borba za najsjajnije odličje između čak 3 kluba – ASK-a, Agrama i Dinamo-Zrinjevca.

U svakom slučaju, očekuju nas dva zanimljiva dana, te svim atletičarima želimo puno sreće i uspješan nastup!

Foto: Renato Branđolica