Rezime dvoranske sezone

Moglo bi se reći da je hrvatska atletika ove zime doživjela procvat. Gotovo da nije bilo natjecanja na kojem naši atletičari nisu rušili državne rekorde, a ukupno su ih rušili čak 68 puta!

No ne samo da su naši atletičari rušili hrvatske rekorde, već je srušen i jedan svjetski rekord, a zamalo nam je izmaknula i medalja na Dvoranskom prvenstvu Europe.

Što se tiče međunarodnih nastupa, na Tromeču reprezentacija u Beogradu Hrvatska je osvojila ukupno drugo mjesto, a nastup naših mlađih seniora na Prvenstvu Mediterana bio je najuspješniji od kako Hrvatska nastupa na tom natjecanju.

Ove sezone smo imali i premijeru novog natjecanja – Dvoranskog PH u štafetama, Prvenstvo Hrvatske za seniore i seniorke po prvi puta se održavalo dva dana, a jedan domaći miting postao je dio serije mitinga World Athetics Indoor Tour Bronze.

REKORDAN BROJ NOVIH REKORDA

Već prvog natjecateljskog vikenda ove sezone srušeno je 14 državnih rekorda! Najprije je u subotu na PH za mlađe seniore postavljeno 8 rekorda, a samo dan kasnije na mitingu u Novom Mestu još 6 rekorda u različitim kategorijama.

Nijedno dvoransko državno prvenstvo ove godine nije prošlo bez postavljanja novih rekorda što se do sada nikada u povijesti hrvatske atletike nije dogodilo, a najviše ih je bilo postavljeno na Prvenstvu Hrvatske za juniore i juniorke – njih čak 9.

Od ukupno 68 rekorda koji su postignuti ove sezone, najviše ih je postignuto u mlađe juniorskoj kategoriji, 19 rekorda, zatim slijede juniori sa 17 novih rekorda, a u seniorskoj kategoriji postavljeno je 9 novih rekorda.

Ovaj podatak je samo još jedna potvrda da je hrvatska atletika dobila odličnu generaciju mlađih juniora od kojih u budućnosti možemo očekivati velike stvari.

DVORANSKO PRVENSTVO HRVATSKE U ŠTAFETAMA

Ove godine smo imali i premijeru novog natjecanja  - Dvoranskog prvenstva Hrvatske u štafetama.

Foto: Renato Branđolica

Na prvom izdanju dvoranskog PH u štafetama nastupilo je 97 štafeta, a postignut je i jedan državni rekord – muška  štafeta Agrama postavila je novi državni rekord u seniorskoj konkurenciji na 4x200m.

S obzirom na velik broj štafeta koji je nastupio na PH u štafetama, čini se da bi i dvoransko izdanje ovog natjecanja moglo biti jednako uspješno i zanimljivo kao i ono na otvorenom.

MEMORIJAL JOSIP GAŠPARAC

Tradicionalni dvoranski miting skakača s motkom "Memorijal Josip Gašparac" koji se održava u Osijeku u organizaciji AK Slavonija-žito, od ove je godine dio serije mitinga World Athetics Indoor Tour Bronze. Natjecanje se održalo u dva dana, a ukupno je nastupilo 23 skakača i 16 skakačica.

Pobjednik u muškoj konkurenciji je Grk Emmanouil Karalis s preskočenih 5,72 m, a toliko je skočio i drugoplasirani Poljak Piotr Lisek, te su s tim rezultatom obojica postavili novi rekord mitinga. Zanimljivo obojica su na Europskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu jednako skočila i podijelili srebro.

Od domaćih predstavnika, Ivan Horvat je bio 5. s preskočenih 5,42 m, a Ivan Paravac koji je preskočio istu visinu što je ujedno i njegov novi osobni rekord, osvojio je 7. mjesto.

U ženskoj konkurenciji slavila je Dankinja Caroline Bonde Holm s preskočenih 4,44 m što je i novi rekord mitinga, a naša predstavnica, Lara Juriša, zauzela je 8. mjesto s preskočenih 4,07m, a vrijedi spomenuti i da je Lara napadala i državni rekord.

DVORANSKO PRVENSTVO MEDITERANA ZA MLAĐE SENIORE

Od devet naših predstavnika na ovom natjecanju, njih četvero vratilo se s medaljama, i to s tri zlatne i jednom srebrnom čime je ovo postao najuspješniji nastup hrvatske reprezentacije na prvenstvima Mediterana za mlađe seniore i seniorke do sada.

Zlatne medalje su osvojile Veronika Drljačić na 400 m, Nina Vuković na 800 m s osobnim rekordom u dvorani i Klara Andrijašević na 1500 m s osobnim i državnim rekordom u dvorani.

Jedinu mušku medalju i to srebrnu osvojio je Jakov Vuković na 400 m s rezultatom 47,55 što je njegov osobni rekord u dvorani.

SVJETSKI REKORD

Za svjetski rekord pobrinula se izvanredna Jana Koščak koja je na posljednjem u nizu od ovogodišnjih dvoranskih državnih prvenstava, onom u višeboju, srušila svjetski mlađe juniorski rekord u petoboju i tako na najbolji mogući način završila dvoransku sezonu.

Foto: Renato Branđolica

Jana je ove godine definitivno ime o kojem se najviše pisalo, ne samo u domaćim, nego i u stranim medijima.

Ona je ove godine, uz svjetski rekord, postavila čak 15 državnih rekorda, od čega su dva za seniorke (skok u dalj i petoboj), a rekord koji svakako treba istaknuti je onaj mlađe juniorski u skoku u vis koji iznosi 191cm (čak 8 centimetara više nego dosadašnji Blankin rekord za tu kategoriju).

Iako nema nastupa s kojim nas Jana ove godine nije oduševila, posebno impresivan bio je onaj na njenom prvom seniorskom petoboju u dvorani.

Petoboj je počela s novim mlađe juniorskim rekordom na 60 m prepone 8,21. Nastavila je s preskočenih 1,82 m u skoku u vis, kuglu je bacila 11,40 m, a u skoku u dalj postavlja nove hrvatske rekorde u tri uzrasta - seniorskom, juniorskom i mlađe juniorskom sa skokom od 6,34 m. Nakon što je u zadnjoj disciplini petoboja na 800 m trčala 2:23,97 ukupno zbroj bodova nakon pet disciplina iznosio je 4432, što je novi hrvatski seniorski i juniorski rekord u dvorani.

Prema trenutno dostupnim tablicama sezone Svjetske atletike ona je s ovim petobojem prva na svjetskim juniorskim i mlađe juniorskim tablicama sezone, a na 60 m prepone i u skoku u dalj trenutno je vodeća na svjetskim tablicama mlađih juniorki.

JOŠ NEKA IMENA KOJA SU SE POSEBNO ISTAKNULA OVE SEZONE

Mia Wild i Vita Penezić vodile su pravu borbu na 60m ove godine. Vita je sezonu otvorila pobjedom na mlađe seniorskom PH postavivši novi državni rekord s rezultatom 7.48s. Mia je, zatim, na Otvorenom prvenstvu Zagreba izjednačila taj rekord, da bi na seniorskom PH odnijela pobjedu s novim državnim juniorskim i mlađe juniorskim rekordom koji sada iznosi 7,47s.

Roko Farkaš je na mitingu u Novom Mestu odmah na početku sezone postavio novi seniorski i juniorski rekord na 200m s rezultatom 21,26s.

Na juniorskom PH je u finalnoj utrci na 60 m prepone (0,991) u "mrtvoj" utrci protiv Janka Kišaka izgubio za samo jednu tisućinku sekunde, a obojica su trčala novi dvoranski juniorski rekord sa 7,85. Sezonu je završio postavivši juniorski državni rekord u sedmoboju na Prvenstvu Hrvatske u višebojima.

Lucija Grd je već na prvom natjecanju pokazala da je u formi životu, a iz trke u trku je dodatno popravljala svoj osobni rekord. Na juniorskom PH je postavila novi juniorski državni rekord s 8,21s, da bi ga već za tjedan dana spustila na 8,11s s čime je zauzela drugom mjesto na svjetskim juniorskim tablicama u ovoj disciplini.

Bojana Bjeljac je na Otvorenom prvenstvu Zagreba u utrci na 3000 m bez prave konkurencije istrčala novi hrvatski dvoranski rekord 8:58,58, gotovo 18 sekundi brže od dosadašnjeg. Bojana je tako postala prva Hrvatska atletičarka koja je 3000 m istrčala brže od 9 minuta računajući utrke na otvorenom i u dvorani. Još jedan rekord postavila je prvog dana Prvenstva Hrvatske za seniore na 5000m s rezultatom 15:37,98. Zanimljivo je spomenuti da je taj rekord bolji od njezinog rekorda u ovoj disciplini i na otvorenom. 

DVORANSKO EUROPSKO PRVENSTVO U ISTANBULU

Kruna ovogodišnje dvoranske sezone bilo je Europsko prvenstvo u Istanbulu koje se održavalo od 2. do 5. ožujku, a na kojem je Hrvatska imala šest predstavnika.

Hrvatsku su u Istanbulu predstavljali Filip Mihaljević, Marino Bloudek, Filip Pravdica, Marko Čeko, Veronika Drljačić i Paola Borović.

Foto: Chiara Montesano / European Athletics

Prvo ime hrvatske reprezentacije bio je Filip Mihaljević, prošlogodišnji europski prvak na otvorenom, te brončani sa zadnjeg dvoranskog EP koje se održalo u Torunu.

Mihaljević je u Istanbul došao s hicem od 21,42 m kojeg je bacio dva tjedna ranije na mitingu Beogradu, te rutinski prošao kvalifikacije, bacivši normu za finale u drugom hicu.

U vrlo zanimljivom finalu, Filip je sa svojim najboljim hicem sezone osvojio 4. mjesto. Filip je u trećoj seriji bacio 21,43 m (SB), te je do posljednje serije bio na 3. mjestu. U 6. seriji je Ukrajinac Roman Kokoshko bacio nacionalni rekord Ukrajine 21,84 m i „uzeo“ medalju našem najboljem bacaču.

Ostalim našim predstavnicima ovo je bio debitantski nastup na dvoranskom prvenstvu Europe i svi su, nažalost, zapeli u kvalifikacijama.

Svima atletičarkama i atletičarima čestitamo na uspješno odrađenoj dvoranskoj sezoni i s nestrpljenjem iščekujemo sezonu na otvorenom!