Jedna medalja za hrvatsku atletiku na Europskim igrama

Prošlog tjedna je u Silesiji, u sklopu Europskih igara, održano Europsko ekipno prvenstvo u atletici.

Ove godine je Europsko ekipno prvenstvo prvi puta dio Europskih igara, te je cijeli format natjecanja nešto izmijenjen. Umjesto dosadašnje 4 lige, zemlje su bile podijeljene u 3 divizije, a po završetku natjecanja, gledali su se rezultati svih divizija ukupno, te su najbolja 3 atletičara-ke po disciplini osvojili medalje.

Hrvatska se natjecala u 2. diviziji i na kraju osvojila ukupno 9. mjesto. Prva dva dana bili smo na 6. mjestu, a onda smo trećeg dana malo pali. Ukupno smo osvojili 301,5 bod, te samo pola boda zaostali za Slovacima koji su bili jedno mjesto ispred nas.

FOTO: European Athletics

Pobjednici naše divizije bili su Mađari, drugi Ukrajinci, a treći Litvanci i te tri zemlje sada prelaze u 1. diviziju. Iz 2. divizije ispale su tri najslabije reprezentacije, a to su Island, Luxemburg i Moldavija, a tri najslabije reprezentacije iz 1. divizije – Češka, Grčka i Turska, sljedeći puta se natječu u našoj diviziji.

Pobjednici 1. divizije bili su Talijani kojima je ovo prva ukupna pobjeda na ovom natjecanju od kad ono postoji, a prvi put se održalo 1965. U početku se ovo natjecanje nazivalo Europski kup, a onda je 2009. naziv promijenjen u Europsko ekipno prvenstvo. Drugo mjesto u 1. diviziji pripalo je Poljacima, a treće Nijemcima.

Hrvatski atletičari ostvarili su 4 pobjede u 2. diviziji, te ukupno (gledajući sve divizije zajedno) jedno drugo mjesto.

FOTO: Pawel Skraba for LOC, Getty Images & European Athletics

Prva mjesta osvojili su Marino Bloudek na 800 metara, Ivan Horvat u skoku s motkom, Marko Čeko u skoku u dalj, te Filip Mihaljević u bacanju kugle koji je na kraju osvojio jedinu medalju za Hrvatsku na Europskim igrama.

Filip je kuglu bacio 21,33 i s tim rezultatom osvojio srebrnu medalju. Pobjednik u bacanju kugle bio je Talijan Zane Weir iz 1. divizije s hicem od 21,59.

Od rezultata domaćih predstavnika još vrijedi spomenuti Mariju Tolj koja je bila 3. u bacanju diska s 57,06, Saru Kolak koja je, također, bila 3. u bacanju koplja s najboljim ovosezonskim rezultatom, te 4x400 mix štafetu (Marko OreškovićNina VukovićJakov Vuković i Veronika Drljačić) koja je istrčala novi državni rekord, te vodeći rezultat Europe za mlađe seniore za ukupno 8. mjesto.

„Fair play“ trenutak Prvenstva dogodio se u utrci na 5000 metara kod seniora. Slovenski trkač Vid Botolin kolabirao je i srušio se na koljena 120 m prije cilja, nakon čega mu je Dino Bošnjak pomogao da ustane i pridržavao ga kako bi došao do cilja, žrtvujući tako svoj rezultat.

FOTO: Chiara Montesano for European Athletics

Svi hrvatski reprezentativci nastupili su na razini svojih najboljih ovosezonskih rezultata i osigurali nam ostanak u 2. diviziji. Ono što još treba spomenuti jest da imamo jednu vrlo mladu reprezentaciju (predstavnici na 100 metara imaju tek 16 i 17 godina) koja puno obećava i koju tek čekaju veliki rezultati.

Još jednom čestitke svima na nastupima i sretno u nastavku sezone!