Svjetsko atletsko prvenstvo u Budimpešti

U Budimpešti se od 19. do 27. kolovoza održava 19. izdanje Svjetskog prvenstva u atletici na kojem će, prema prijavnim listama, nastupiti 2187 atletičara/ki iz 202 zemlje.

Hrvatsku će u Mađarskoj predstavljati osam sportaša, 4 atletičara i 4 atletičarke - Sandra Perković, Bojana Bjeljac, Marija Tolj, Sara Kolak, Filip Mihaljević, Martin Marković, Filip Pravdica i Marino Bloudek.

Troje naših predstavnika kvalificiralo se putem norme, a to su Sandra Perković, Filip Mihaljević i Bojana Bjeljac, a ostalih petero kvalificiralo se na temelju bodova i ranking liste Svjetske atletike.

Naša najbolja atletičarka, Sandra Perković, ove godine je zbog ozljeda koje su je snašle u pripremom periodu morala odgoditi početak sezone. Do sada je imala tri natjecanja, a najdalji hitac ove sezone (65,26) s kojim odlazi u Budimpeštu bacila je 15. lipnja na mitingu Dijamante lige u Oslu.

„Ova sezona za mene puna je ispitivanja i iskušenja . Prvi dio sezone , pripremni dio,  od 11. - 4. mjeseca odradili smo besprijekorno, te smo bili izuzetno zadovoljni i imali velike planove, no nažalost, pred kraj 4. mjeseca, tik pred samo otvaranje sezone, stvari se nisu razvile kako smo priželjkivali. Prvo sam doživjela ozbiljnu ozljedu, rupturu zadnje lože preko 7 cm koja je oštetila i samu tetivu. Taj oporavak je bio dug i fizički i psihički naporan. Uspjeli smo sanirati ozljedu i vratili se treningu, no nakon 2 tjedna treninga, dogodila se još jedna povreda koja je bila puno ozbiljna od prve.
Na bacalištu sam se pri izbačaju poskliznula na obruč kruga te sam pri okretu pala na gležanj. Dogodila se višestruka ruptura ligamenata i tetiva u desnom odskočnom zglobu. Ta povreda me maknula s bacališta na prilično dugo vrijeme te sam se morala povuci s Dijamante lige u Firenci. Sve što sam do sada bacila i trenirala bilo je pod izuzetnim bolovima i nemogućnosti da Ispravno tehnički izvedem hitac.
Ono sto želim u Budimpešti jest da dođem zdrava, psihički mirna i željna dobrog rezultata. Odradila sam pripreme i pokušavamo izvući što više iz stanja u kojem se nalazimo.
Edis i cijeli moj medicinski tim daje svoj maksimum da upravo najbolja verzija mene bude u tom krugu u Mađarskoj. To je sport, puno muke, puno boli, puno plača za malo sjaja. Ali ja nikada ne odustajem, te se uvijek nadam najboljem.“

 

Filip Mihaljević, aktualni europski prvak u bacanju kugle, dosadašnji dio sezone odradio je vrlo dobro, a u Budimpešti će pokušati baciti svoj najbolji ovosezonski rezultat i ostvariti bolji plasman nego prošle godine u Eugenu.

„Dosadašnji dio sezone je bio dobar, zadovoljni smo s dosta stvari, no uvijek to može bolje i mi uvijek tražimo način kako neke stvari popraviti. Završne pripreme odradio sam u Sloveniji, a cilj za Budimpeštu je ulazak u finale. Naravno, borba za medalje je ono što svi žele čuti, međutim, konkurencija je opasna i u odličnoj formi. Ja se, također, polako „dižem“ u formi tako da ništa nije isključeno, međutim, neki prvi i glavni cilj je ulazak u finale, a kasnije borba za što bolji plasman. Nadamo se rezultatu sličnom kao prošle godine u Eugenu i boljem plasmanu.“

 

Bojana Bjeljac ove je godine srušila četiri hrvatska rekorda – na 3000 m i 5000 m u dvorani, te na 3000 m i 10000 m vani, a prošle godine početkom prosinca srušila je i hrvatski rekord u maratonu, te ispunila normu za Olimpijske igre u Parizu sljedeće godine. Maraton se u Budimpešti neće trčati u najidealnijim uvjetima zbog čega je Bojanin cilj, prije svega, izdržati cijelu utrku.

„Trčat će se po toplom vremenu, tako da mi je cilj izvući svoj maksimum u tim uvjetima. Ne odgovara mi kombinacija maratona po ljeti tako da se nadam da ću izdržati utrku.“

 

Martin Marković je ove sezone zaista pokazao odličnu formu. Na svim natjecanjima je disk bacio preko 60 metara, popravio je svoj osobni rekord koji sada iznosi 65,69, a na posljednjem natjecanju prije Budimpešte postao je prvak Balkana, te na Svjetsko prvenstvo odlazi s visokim ciljevima.

„Na završnim pripremam pred Svjetsko prvenstvo je cilj bio „ispolirati“ formu i tehniku i dobro se odmoriti tako da u Budimpeštu dođem svjež. Ciljevi su poprilično visoki. Mislim da ove godine pokazujem visoku konstantu u rezultatima koja bi me mogla odvesti u finale što mi je i želja, odnosno  želja mi je da na Svjetskom prvenstvu bacim osobni rekord jer mislim da to imam u sebi. Hoće li se to dogoditi tamo, ne znam, ali se nadam tome jer mislim da sa svojim osobnim rekordom mogu biti jako visoko plasiran.“

 

Naša druga diskašica, Marija Tolj, također je imala problema s ozljedom ove sezone, no unatoč tome odradila je šest natjecanja ove godine, a najdalji hitac koji je bacila iznosi 60,99 i prema najboljim ovosezonskim rezultatima, na prijavnoj listi za Budimpeštu se nalazi na 21. mjestu.

„Cilj mi je biti među prvih osam, odnosno ponoviti prošlogodišnji plasman s obzirom na to da sam ove godine na početku sezone imala ozljedu.“

 

Olimpijska pobjednica iz Rija u bacanju koplja, Sara Kolak, svoj je najbolji hitac ove sezone bacila na Europskim igrama u Poljskoj krajem lipnja, a za Budimpešti joj je glavni cilj što bolje tehnički odraditi hitac.

„Cilj za Budimpeštu je da dam sve od sebe, da se borim i da tehnički čim bolje odradim hitac, pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat.“

 

Filip Pravdica imao je ove sezone odličnu seriju skokova na otvorenom, te postavio i novi osobni rekord u skoku u dalj od 8,09, no onda se na državnom prvenstvu na zagrijavanju ozlijedio. Iako je ozljeda došla u najgorem mogućem trenutku, Filip se uspio oporaviti, te se nada pokazati svoj maksimum u Budimpešti.

„Uz jako šarenu sezonu s osobnim rekordom do ozlijede na državnom prvenstvu, moram priznati da ova sezona jedan emocionalni „rolerkoster“. Unatoč tome, osjećam se super i očekujem da ću na ovom natjecanje, kao i na svakom drugom na kojemu nastupam, pokazati svoju kvalitetu.“

 

Marino Bloudek u Budimpešti će imati debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu za seniore. Nakon što je u dvoranskom dijelu sezone izborio nastup na svom prvom seniorskom dvoranskom Europskom prvenstvu, sada će nastupiti na još većoj „pozornici“. Ove godine je napravio veliki pomak u rezultatu i za više od sekunde popravio svoj osobni rekord, a u Budimpešti je cilj što bolje i brže odraditi kvalifikacijsku trku.

„Prvi cilj je da se sve posloži i prođe najbolje što može prije kvalifikacijske utrke. Ako će sve ići po planu, sljedeći cilj je proći u polufinale što bi za prvo svjetsko seniorsko natjecanje bio ogroman uspjeh.“

 

Unatoč problemima s kojima su se neki od naših predstavnika suočili ove sezone, svi su dali sve od sebe da u Budimpeštu dođu što spremniji i nastupe na razini svojih najboljih ovosezonskih rezultata.

Konkurencija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu je u svim disciplinama vrlo jaka, te je svaki plasman u finale zaista veliki uspjeh.

 

RASPORED ODLAZAKA I POVRATAKA IZ BUDIMPEŠTE:

16.08. - 21.08. – Filip Mihaljević,

16.08. - 22.08. - Martin Marković

17.08. - 24.08. – Marija Tolj

18.08. - 24.08. – Sandra Perković

20.08. - 27.08. – Bojana Bjeljac, Marino Bloudek

21.08. - 25.08. – Filip Pravdica

21.08. - 26.08. - Sara Kolak

 

RASPORED NASTUPA

19.08.

10:30 – bacanje kugle M, kvalifikacije – Filip Mihaljević

19:10/20:40 – bacanje diska M, kvalifikacije – Martin Marković

20:35 – bacanje kugle M, finale – Filip Mihaljević

 20.08.

09:00/10:303 – bacanje diska Ž, kvalifikacije – Sandra Perković, Marija Tolj

21.08.

20:30 – bacanje diska M, finale – Martin Marković

 22.08.

19:20 – 800 m M, kvalifikacije – Marino Bloudek

20:20 – bacanje diska Ž, finale – Sandra Perković, Marija Tolj

 23.08.

10:20/11:55 – bacanje koplja Ž, kvalifikacije – Sara Kolak

11:15 – skok u dalj M, kvalifikacije – Filip Pravdica

24.08.

19:30 – skok u dalj M, finale  - Filip Pravdica

20:50 – 800 m M, polufinale – Marino Bloudek

 25.08.

20:20 – bacanje koplja Ž, finale – Sara Kolak

26.08.

07:00 – maraton Ž – Bojana Bjeljac

20:30 – 800 m M, finale – Marino Bloudek