Rezime Svjetskog atletskog prvenstva u Budimpešti

Nakon 9 uzbudljivih dana, završilo je Svjetsko atletsko prvenstvo koje se održavalo od 19. do 27 kolovoza u  Budimpešti, a na kojem je Hrvatsku predstavljalo četiri atletičara i četiri atletičarke.

Najbolji rezultat od domaćih predstavnika ostvarila je Sandra Perković koja je, unatoč ozljedama koje su je mučile ove sezone, osvojila visoko 5. mjesto, za više od jednog metra popravila najbolji ovosezonski rezultat, te ispunila normu za OI u Parizu sljedeće godine.

Sandra je u kvalifikacijama odmah u prvom hicu prebacila kvalifikacijsku normi bacivši disk 65,62 što je bio njen novi najbolji hitac sezone i ispunjena norma za OI. U svom sedmom finali na svjetskim prvenstvima, Sandra je bacala još dalje i s hicem od 66,58 zauzela 5. mjesto.

Naša druga diskašica, Marija Tolj, bacila je disk 58,92 m što joj, nažalost, nije bilo dovoljno za ulazak u finale, te je ukupno osvojila 18. mjesto.

Naš najbolji bacač kugle, Filip Mihaljević, osvojio je 7. mjesto s hicem od 27,57 što je samo 6 centimetara slabije od njegovog najboljeg ovosezonskog rezultata i vrlo slično prošlogodišnjem ostvarenju u Oregonu gdje je osvojio 6. mjesto.

Martin Marković koji je ove godine imao zaista sjajnu sezonu, nažalost, je zapeo u kvalifikacija bacanja diska. Njegov najdalji hitac iznosio je 61,88 što mu je bilo dovoljno za 26. mjesto.

Debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu imali su Marino Bloudek i Filip Pravdica.

Marino je imao odličan nastup na 800 metara istrčavši svoje drugo najbolje vrijeme u životu 1:46,63 što mu je donijelo ukupno 26. mjesto. Pravdica je u Budimpešti imao prvi nastup nakon ozljede na državnom prvenstvu. U kvalifikacijama skoka u dalj skočio je 7,74 m s dosta jakim vjetrom u prsa (-1,6 m/s) i zauzeo 23. mjesto. 

Sara Kolak nikako nije uspijevala „pogoditi“ tehnički dobar hitac, te je svoj nastup završila na 23. mjestu s rezultatom 55,89.

Nastupe hrvatskih predstavnika zaključila je Bojana Bjeljac u maratonu. Bojana je na polumaratonu imala prolaz 1:15:56 dok je drugo polovicu maratona pretrčala za 1:19:53 što joj je na kraju donijelo spomenuto 33. mjesto, a na cilj je stigla kao 10. Europljanka.

S obzirom na dosta teške uvjete i visoku temperaturu zraka, maratonke nisu "hvatale" rezultat, već plasman. Iako je start bio već u 7 sati ujutro, temperatura je iznosila 23°C, a kada su maratonke stigle na cilj temperatura je narasla na visokih 29°C uz veliku vlagu. To je utjecalo na to da je od 77 maratonki na startu na cilj stiglo njih 65 dok je njih 12 odustalo tijekom natjecanja, a pobjednica je istrčala rezultat slabiji od Bojaninog državnog rekorda.

Svaki prolazak u finale je u ovakvoj konkurenciji koja je iz godine u  godinu sve jača u gotovo svakoj disciplini veliki uspjeh, a naši predstavnici su na ovom prvenstvu izborili dva finala. Sandra je ostvarila najbolji plasman osvojivši 5. mjesto u bacanju diska s najboljim ovosezonskim rezultatom i potvrđenom normom za OI u Parizu sljedeće godine, dok je drugo finale izborio je najbolji hrvatski bacač kugle, Filip Mihaljević, koji je osvojio ukupno 7. mjesto.