Upoznajte Jana Ferinu - trostrukog mlađejuniorskog prvaka Hrvatske

Jan Ferina član je AK Agram i najbolji mlađe juniorski bacač Hrvatske za ovu sezonu.

Postao je trostruki mlađe juniorski prvak Hrvatske – bio je zlatni u bacanju kugle, diska i kladiva. Iako je tek prvu godinu mlađi junior, osvojio je zlato i na juniorskom PH (do 20 godina) u bacanju kugle, te je ove godine značajno popravio osobne rekorde u svim disciplinama.

 

Za početak nam reci kako si zadovoljan s ovom sezonom? Jesi li ispunio svoja i trenerova očekivanja? 

Zadovoljan sam ovom sezonom u kojoj sam napravio veliku promjenu mijenjanjem tehnike sa linearne na kružnu te time postigao odlične rezultate. Trenerova i svoja očekivanja sam ispunio jer sam u manje od godinu dana odlično pohvatao kružnu tehniku bacanja kugle.

Kada i kako si počeo trenirati atletiku? Jesi li prije (ili paralelno uz atletiku) trenirao još koji sport?

Atletiku treniram od svoje desete godine kada me profesor iz tjelesnog pozvao na školsko natjecanje te predložio treniranje iste. Prije atletike sam trenirao hokej na ledu, ali se u njemu nisam pronašao jer više volim individualni sport.

Koje natjecanje bi izdvojio kao najdraže?

Zasigurno najdraže ovosezonsko natjecanje mi je EYOF- Europski olimpijski festival mladih. To mi bilo prvo veće natjecanje pa vjerovatno zato i najdraže.

Moraju li bacači trčati na treningu? Radiš li kakve sprinteve ili dionice?

Svaki trening započinjemo trčanjem, a ponekad i završavamo. Jednom do dva puta tjedno trčim šprinteve na kratke relacije kako bi dobio ekplozivnost. Jedino tijekom zime radim malo duže dionice od stotinjak metara.

Koja disciplina ti je najdraža?

Od svih bacačkih disciplina najdraža mi je bacanje kugle.

Voliš li više trenirati sam ili u grupi?

Tijekom bacanja i na bacalištu više volim trenirati sam kako bi imao više koncentracije na tehniku, dok u teretani volim imati društvo.

Imaš li tremu na natjecanjima? Ako da, kako se nosiš s time?

Na natjecanja uvijek pokušavam doći bistre glave i bez ikakvog pritiska, ali ponekad se dogodi trema. Tremu rješavam razgovorom s trenerom i klupskim kolegama.

Imaš li nekog sportskog uzora?

Nemam osobu koju smatram uzorom već volim pogledati i analizirati tehnike ostalih bacača.

Pohađaš srednju školu za automehaničara gdje ima i dosta prakse. Je li naporno trenirati i odrađivati praksu? Imaju li profesori razumijevanja za tvoje sportske obaveze?

Nije lako uskladiti treninge i praksu, ali uz dobru organizaciju vremena uspijem sve odraditi. Kada je tjedan prakse znam doći ponekad umoran na trening, ali uvijek dam 100% svojih mogućnosti. Profesori imaju razumijevanja za moje sportske obaveze, uvijek kad imam trening ili pripreme ne stvaraju nikakve probleme.

Kako provodiš slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme najviše provodim sa prijateljima te volim pogledati film ili seriju. Kad uhvatim malo više slobodnog vremena, volim otići na neki izlet sa obitelji i prijateljima.

Koji su ti ciljevi za sljedeću sezonu, a koji ti je neki dugoročni sportski cilj?

Moji ciljevi za nadolazeću sezonu su potvrdit normu za Europsko mlađe juniorsko prvenstvo te što bolji plasman i približiti se ili prebaciti normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo. Jedan od dugoročnih ciljeva mi je odlazak na neko veće seniorsko natjecanje.

 

Janu želimo ovako uspješan nastavak sportske karijere i da ostvari sve postavljene ciljeve!