"Zona odraza" na skoku u dalj

Svjetska atletika na sve moguće načine želi modernizirati sport i povećati publiku koja je sve manja, a jedan od načina mogao bi biti i uvođenje zone odraza u skoku u dalj.

Svjetska atletika će ove godine isprobati novi format za skok u dalj u pokušaju da smanji broj prijestupa na natjecanju, no ta ideja dobila je mnogo kritika.

Veliki broj nesipravnih skokova u Budimpešti

Podaci s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Budimpešti otkrili su da je trećina skokova završila s prijestupom jer natjecatelji pokušavaju pomaknuti granice i pogoditi idealan odraz, a to je nešto za što Svjetska atletika vjeruje da oduzima atraktivnost te discipline.

Izvršni direktor Svjetske atletike, Jon Ridgeon, rekao je da će novi format omogućiti „legalizaciju“ svih skokova sve dok je odraz iz nove "zone odraza", a dužina skoka bi se zatim mjerila od mjesta odraza.

Uvođenjem ovog prijedloga bismo dobili duže skokove, ali s druge strane, razina potrebne vještine bi se smanjila jer sportaši više ne bi morali usavršavati zalet i „gađati“ mjesto odraza.

“Ovu godinu ćemo provesti testirajući prijedlog u stvarnim životnim okolnostima s vrlo dobrim sportašima. Ako ne prođe testiranje, nikada ga nećemo predstaviti. Nećemo uvoditi stvari iz hira. Zaista želimo provesti sljedeće dvije godine temeljito razrađujući ovaj prijedlog. Ovdje se ne radi o sljedećoj godini, već o tome da budemo sigurni da imamo sport koji je primjeren svrsi sljedećih 150 godina.”

Brojne kritike javnosti

Ridgeon je prihvatio da će prijedlog vjerojatno naići na neke negativne kritike. “Ne možete napraviti promjenu u sportu koji je u osnovi izmišljen prije 150 godina bez nekih kontroverzi,” rekao je. “Ako ste svoj život posvetili savršenom dolasku na dasku i onda je odjednom zamijenimo zonom odraza, potpuno shvaćam da bi mogao postojati početni otpor.“

Ovaj prijedlog, osim što je naišao na brojne kritike velikih imena ovog sporta kao što je Carl Lewis, povlači za sobom još neka pitanja. Na primjer, što će biti s troskokom? Ili hoće li se u budućnosti hitac na koplju mjeriti od mjesta izbačaja? Hoće li se na kugli ukloniti „balvan“ tako da bacači mogu izaći iz kruga prilikom hica? Ili će se ukinuti zona predaje u štafetnim utrkama tako da atletičari sami odlučuju gdje i kada će primiti palicu?

Uvođenje zone odraza ne bi bila modernizacija postojeće discipline, već zapravo jedna potpuno nova disciplina, te rezultate postignute na taj način ne bi bilo fer stavljati u istu kategoriju s rezultatima postignutim do sada. Dodatno, Svjetska atletika bi na taj način riješila još dva postojeća problema - plastične daske koje su skliske i mnogi skakači su se ozlijedili zbog toga, te određivanje prijestupa laserskim uređajem. 

Smatrate li da prijestupi zaista narušavaju atraktivnost skoka u dalj ili je upravo mogućnost prijestupa i idealan dolazak na dasku ono što daje čar ovoj disciplini?