Rezime dvoranske sezone 2024.

I ove dvoranske sezone, hrvatski atletičari nastavili su u istom tonu kao i prošle godine. Ponovo smo imali velik broj osobnih i državnih rekorda kao i medalja na međunarodnim natjecanjima.

NOVI DRŽAVNI REKORDI

Dvoranski dio sezone završavamo s 27 novih rekorda u različitim starosnim kategorijama. Najviše novih rekorda imamo u seniorskoj kategoriji – njih 8, od čega su 4 rekorda srušena kod seniora, 3 kod seniorki, te jedan mješoviti u štafeti 4x400 mix.

Zatim nam slijedi kategorija kadeta i kadetkinja s ukupno 7 novih rekorda, juniori/ke sa 6 novih rekorda, mlađi kadeti/kinje s 5 i mlađe seniorke s jednim novim rekordom.

Atletičar koji je ove dvoranske sezone postigao najviše rekorda je Roko Farkaš s 4 pojedinačna rekorda i jednim u štafeti, dok je atletičarka s najviše rekorda na tablicama ove zime Elena Cik.

Roko je postavio juniorske rekorde na 60 m, 200 m i u sedmoboju, te seniorski rekord na 200 m kao i u štafeti 4x200 m. Elena je postavila 3 nova mlađe kadetska rekorda i to u disciplinama 200 m, skok u dalj i četveroboj.

PRVENSTVA BALKANA

Na prvenstvima Balkana smo ove godine osvojili ukupno 15 medalja – 8 na juniorskom Prvenstvu Balkana, te 7 na Prvenstvu Balkana za seniore, te smo dobili tri balkanska prvaka.

Seniorski prvaci Balkana postali su Nina Vuković na 800 metara i Luka Ćurković u skoku u dalj.

Dvostruka juniorska prvakinja Balkana, uz novi juniorski državni rekord na 60 m, postala je Mia Wild,  a uz to je postala i dvostruka viceprvakinja Balkana za seniore u Istanbulu.

CRO ATHLETICS GALA

Nakon više godina pauze zbog korone, ove godine ponovo je održana CRO ATHLETICS GALA 2024 – 5. večer hrvatske atletike na kojoj su proglašeni najbolji atletičari, atletičarke, treneri, klubovi i atletski djelatnici u protekle tri godine. U restoranu Gastro Globus u velikom broju okupili su se bivši i sadašnji atletičari i atletičarke, treneri, predstavnici klubova, atletski djelatnici i ljubitelji atletike, a najboljima su uručena zaslužena priznanja.

DVORANSKO SVJETSKO PRVENSTVO

Od 1. do 3. ožujka se u Glasgowu održavalo Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvo na kojem smo imali troje predstavnika – Filipa Mihaljevića, Janu Koščak i Marina Bloudeka.

Najbolji plasman ostvario je Filip Mihaljević koji je u finalu bacanju kugle zauzeo 8. mjesto.

Marino Bloudek je debitirao na svjetskom dvoranskom prvenstvu i nastup završio na 27. mjestu, dok Jana Koščak zbog ozljede nakon prve discipline, nije uspjela završiti petoboj.

 

Svima koji su se natjecali ove dvoranske sezone čestitamo i želimo još bolji nastavak u ljetnom dijelu ove olimpijske godine!

FOTO: World Athletics