Od zimskog bacačkog prvenstva do Olimpijskih igara - što nas sve očekuje ove sezone?

Prošlo je nešto manje od tri tjedna od završetka Svjetskog dvoranskog prvenstva u Glasgowu i dvoranske sezone, a već smo imali nekoliko natjecanja na otvorenom s kojima smo započeli „ljetni“ dio sezone.

Dok je u Glasgowu trajalo Svjetsko dvoransko prvenstvo, na teritoriju Hrvatske imali smo dva domaća prvenstva - PODRAVKA Pojedinačno i ekipno prvenstvo Hrvatske u trčanju na 50 km i 100 km i PODRAVKA Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske.

Vikend kasnije, dok su trkači i trkačice nastupali na PODRAVKA Ekipnom prvenstvu u krosu, u Leiriji su najbolji europski bacači i bacačice odmjerili snage na Europskom bacačkom kupu.

Sljedeće što nam slijedi je PODRAVKA Pojedinačno i ekipno PH u 1-satnom trčanju zadnju subotu u ožujku, a zatim bi u travnju trebali imati još četiri PODRAVKA prvenstva Hrvatske.

Prvo na rasporedu (13.04.) bit će PODRAVKA Pojedinačno i ekipno PH u polumaratonu, vikend nakon toga PODRAVKA Prvenstvo Hrvatske u višebojima (za ovo natjecanje se još uvijek čeka da se prijavi netko tko će preuzeti organizaciju), PODRAVKA Pojedinačno prvenstvo Hrvatske na 10000 m i hodanju na stazi na rasporedu je 27.04., a dan kasnije nam je na redu PODRAVKA Pojedinačno i ekipno PH u "kratkom" trailu.

Još jedno natjecanje koje treba spomenuti jest Svjetsko ekipno prvenstvo u hodanju (21.04.) nakon kojeg bismo mogli imati još dva putnika za Pariz.

S obzirom na to da je već početkom lipnja Europsko prvenstvo, raspored u svibnju bit će dosta „gust“. Svibanj ćemo započeti s PODRAVKA PH u štafetama (04.05.), a vikend nakon bit će PODRAVKA Pojedinačno i ekipno PH u planinskom trčanju.

Za razliku od prošle godine kada su Kup i Ekipno bila dva odvojena natjecanja, ove godine ponovo će biti održana zajedno 18. i 19.05. Tjedan nakon toga (25.-26.05.), seniori će „hvatati“ što bolje rezultate na Prvenstvu Balkana, a za kraj svibnja i početak lipnja (31.05.-02.06.) predviđeno je Europsko off road prvenstvo.

Juniori i juniorke će svoj Kup i Ekipno PH imati prvi vikend u lipnju (01.-.02.06.), nakon čega slijedi Europsko prvenstvo u Rimu od 07. do 12. lipnja.

U ostatku lipnja na rasporedu su još tri domaća pojedinačna prvenstva: PODRAVKA Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore-ke (15.-16.06.),  PODRAVKA Pojedinačno prvenstvo Hrvatske, kadeti-kinje za mlađe kadete-kinje (22.-23.06.), te PODRAVKA Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za seniore-ke (29.-30.06.).

Srpanj će započeti mlađi juniori nastupom na Prvenstvu Balkana za mlađe juniore-ke 6. srpnja, a zatim ih od 18.-21. srpnja očekuje Europsko prvenstvo za mlađe juniore-ke u Banskoj Bystrici. Za kraj srpnja, 27.-28.07., „svoje“ državno prvenstvo imat će juniori i juniorke.

Kulminacija ljetne sezone bit će od 1. do 11. kolovoza kada će se u Parizu održati Olimpijske igre.

Za vrijeme Olimpijskih igara, juniori će nastupati na Prvenstvu Balkana 03.-04.08., a kraj kolovoza (26.-31.08.) rezerviran je za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Limi.

Naš najjači atletski miting, WA Continental Tour Gold ZAGREB 2024, ove godine održat će se od 06. do 09. rujna. Vikend nakon „Hanžeka“, rezerviran je za Pojedinačno i ekipno PH u "dugom" trailu i Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore-ke.

Kadeti i kadetkinje će 21.09. imat Kup Hrvatske, a 28.09. bit će susret kadetskih reprezentacija CRO-CZE-HUN-SLO-SVK.

Ostatak godine, od listopada do prosinca, bit će više u znaku izvanstadionske atletike.

Najprije nas u listopadu očekuje Pojedinačno PH u cestovnom hodanju, zatim Pojedinačno i ekipno PH u maratonu, te pojedinačno PH u krosu.

U studenom imamo još dva nacionalna prvenstva - Pojedinačno i ekipno PH u cestovnom trčanju (02.11.) i Pojedinačno i ekipno PH u 12-satnom i 6-satnom trčanju (09.11.), te Prvenstvo Balkana u krosu (09.11), dok će u prosincu biti održano Europsko prvenstvo u krosu.

Pretposljednjeg dana 2024. godine, u Osijeku će biti održano posljednje natjecanje za ovu godinu, Miting otvorenja dvoranske sezone 2025, koji će zapravo biti uvod u novu godinu i atletsku sezonu.

Uz ova navedena natjecanja, ove godine nas očekuje nikad više domaćih mitinga, kao i brojne cestovne i trail utrke koje možete pronaći u kalendaru natjecanja za 2024. što će ovu sezonu učiti zaista zanimljivom i uzbudljivom.