Prednosti sportskih priprema

Pripreme ili trening kampovi nude brojne prednosti za sportaše koji žele unaprijediti svoje vještine, poboljšati rezultat, ali i cjelokupni razvoj.

Osim onih očitih kao što su „bijeg“ od svakodnevnih obaveza, od škole ili posla, više vremena za treniranje i odmor, odlazak u toplije krajeve, druženje s osobama istih ciljeva i pogleda na život… ima tu još mnogo toga zbog čega su pripreme zapravo prijeko potrebne sportašima koji žele postići vrhunski rezultat.

Trening kampovi su mjesta gdje se sportaši, bez ikakvih ometanja, mogu usredotočiti na svoj trening. Bivanje izvan kuće i svakodnevnih obaveza omogućuje sportašima da više vremena posvete sebi i svom treningu. Odmak od svakodnevnih obaveza, bilo da je riječ o kuhanju, pospremanju, učenju ili nečem trećem, omogućuje sportašima da na pripremama naprave veći volumen treninga nego što bi to mogli kod kuće, ali i da se mentalno odmore.

Šetnja uz plažu, kroz šume, ispijanje kave uz more…sve to pomaže da sportaši razbistre glavu i misli i odmaknu se od užurbanog načina života.

Trening kampovi uvijek se organiziraju na mjestima gdje sportaši i treneri imaju pristup vrhunskim objektima i opremi koja možda nije dostupna drugdje. To uključuje staze, teretane, bazene i ostale sportske objekte, omogućujući treniranje u optimalnim uvjetima.

Već i vrapci na grani znaju koliko je oporavak ključan za napredak sportaša, a upravo na priprema adekvatan odmor i oporavak imaju prioritet. Sportaši na pripremama imaju prilike za opuštanje na bazenima, mogu koristiti razne terapije, masaže i ostale metode oporavka kao što su ledene kupke, odnosno hlađenje u moru.

Bilo da je u pitanju sprintanje, skakanje, bacanje, pripreme omogućuju sportašima da usavrše svoje vještine. Kroz ponavljanje, vježbe i specijalizirano vođenje, sportaši mogu napraviti značajne iskorake u razvoju vještina tijekom svog boravka na pripremama.

Uspješno odrađene pripreme imaju veliki pozitivan utjecaj na motivaciju i mentalnu snagu kod sportaša jer znaju da kući odlaze bolji i spremniji nego što su bili što će na natjecanju rezultirati i boljim rezultatom, a upravo je to ono čemu svi teže.

Trening kampovi prikladni su za sportaše svih uzrasta i iskustva jer imate mogućnost poboljšati svoju tehniku i sposobnosti, učiti od drugih sportaša kao i trenera, te stvoriti nova prijateljstva.

Da, na pripremama ćete trenirati puno više i teže nego kod kuće, no na pripreme trebate gledati kao na priliku za „odmor“ gdje imate mogućnost raditi ono što volite.

FOTO: Sportski centar Makarska