Maloljetnici i doping

Sport je uzbudljiv, nadahnjujuć, no ponekad može biti i okrutan. Za mlade talente, sport predstavlja put prema snovima, ali često je i izvor velikog pritiska.

Bavljenje djece sportom trebalo bi biti motivirano znatiželjom, igrom i razvojem društvenih i fizičkih vještina koje im mogu pomoći tijekom života, no kod talentirane djece, bavljenje sportom može otići u krivom smjeru.

Oni koji pokažu talent i dobiju priliku natjecati se na najvišim razinama vrlo često postanu izloženi pritisku da konstantno pobjeđuju, budu najbolji i ostvaruju nevjerojatne rezultate. No što kad taj pritisak postane toliko velik, neizdrživ da mladi sportaši počnu tražiti izlaz u pogrešnom smjeru, na mračnoj stazi dopinga?

Doping, pojam koji izaziva kontroverze i osude, postaje sve prisutniji u svijetu sporta. Kad se radi o maloljetnim talentima, rizici i posljedice postaju još teži.

Ono što ima ogroman utjecaj na mlade sportaše jest pritisak okoline. Roditelji, treneri, vršnjaci - svi imaju očekivanja. Za neke mlade sportaše, ti očekivani rezultati postaju gotovo nemogući za postizanje bez pomoći dopinga. Osjećaj da moraju ispuniti očekivanja može dovesti do očajničkih poteza, a za neke to znači i pribjegavanje nedopuštenim supstancama.

OPERACIJA REFUGE

Upravo su ti utjecaji bili izazov za istragu Svjetske antidopinške agencije (WADA) o rastućim trendovima dopinga među maloljetnim sportašima, poznatu kao Operation Refuge. Istragom je utvrđeno da je od 2012. bilo više od 1500 pozitivnih testova na zabranjene tvari kod maloljetnika. Od ovih pozitivnih dopinških rezultata jedna od najčešće otkrivenih tvari bio je diuretik furosemid. Furosemid je klasificiran kao S5 diuretik i maskirno sredstvo i zabranjen je u svakom trenutku (na natjecanjima i izvan natjecanja).

ŠTO JE FUROSEMID I ZAŠTO JE ZABRANJEN?

Furosemid se propisuje kao diuretik ili tablete za izmokravanje, obično za liječenje hipertenzije (visokog krvnog tlaka), zatajenja srca, bolesti bubrega i zadržavanja tekućine. Djeluje tako što povećava proizvodnju urina u tijelu kako bi se smanjio krvni tlak i zadržavanje tekućine.

Kao diuretik, furosemid je zabranjen iz dva razloga:

 1. Može se koristiti za smanjenje težine među sportašima u sportovima u kojima je težina određujuć faktor u natjecanju ili gdje manja težina može stvoriti prednost (boks, dizanje utega, klizanje itd.).
 2. Budući da furosemid uzrokuje povećano stvaranje urina, može se koristiti za ispiranje sustava od zlouporabe drugih zabranjenih tvari.

KOJI SU ZDRAVSTVENI RIZICI KORIŠTENJA FUROSEMIDA?

Nuspojave povezane s propisanom primjenom furosemida su:

  • bolest jetre
  • pankreatitis
  • akutna ozljeda bubrega
  • proljev
  • zatvor
  • gubitak apetita
  • mučnina i povraćanje
  • utrnulost ili trnci
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • zamagljen vid
  • alergijska reakcija.

Osim toga, ako se furosemid zlorabi i koristi u višim dozama, uzrokuje dehidraciju, neravnotežu elektrolita, te niski krvni tlak.

Operacija Refuge je došla do otkrića da je furosemid bio najčešća zabranjena tvar otkrivena među maloljetnim sportašima i sportašicama, a najmlađi sportaš koji je dobio sankciju zbog kršenja antidopinških pravila (ADRV) imao je samo 12 godina. Sportaši, pozitivni na diuretik, suočavaju se s četverogodišnjom sankcijom. (Izvor: https://antidoping-hzta.hr/maloljetnici-i-furosemid/)

ZAŠTO MLADI KORISTE DOPING?

Razlozi korištenja dopinga kod mladih sportaša su vrlo kompleksni. Neki to čine iz straha da ne razočaraju roditelje ili trenere, drugi kako bi ostali konkurentni u svijetu sporta, a za mnoge doping postaje sredstvo za brže postizanje rezultata i ostvarivanje velikih sportskih karijera.

POSLJEDICE UPOTREBE DOPINGA KOD MLADIH

Posljedice dopinga mogu biti katastrofalne, pogotovo kod mladih tijela koja se još uvijek razvijaju. Fizičke posljedice poput oštećenja organa, hormonalnih poremećaja i srčanih problema mogu trajno narušiti zdravlje mladih sportaša. Psihološke posljedice, poput osjećaja krivnje, stida i gubitka samopouzdanja, također su duboko štetne.

KAKO ZAŠTITITI MLADE TALENTE?

Zaštita mladih talenata od pritiska okoline i iskušenja dopinga zahtijeva složen pristup u kojem ključnu ulogu igra edukacija. Mladi sportaši trebaju biti educirani o štetnosti dopinga, kao i o fizičkim i moralnim posljedicama. Također, važno je stvoriti okruženje gdje se cijeni trud i razvoj, a ne samo pobjednički rezultati.

Doping među mladim sportašima nije samo pitanje performansi, već i zdravlja i moralnosti. Pritisak okoline može mlade sportaše natjerati da krenu krivim putevima, ali obrazovanje i podrška mogu im pružiti siguran put ka uspjehu. Važno je shvatiti da nijedan sportski rezultat i uspjeh ne smiju biti važniji od zdravlja i integriteta mladih sportaša.