Održano pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u Krosu

Jesenski dio atletske sezone rezerviran je za izvanstadionska natjecanja, a jedno od najvažnijih je pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u krosu koje je održano danas u Varaždinu na stazi uz samu rijeku Dravu. U akciji se našlo mnoštvo kategorija, a Prvenstvo su otvorile najmlađe. Čak 43 limačice borile su se za medalje na stazi dugoj 800 metara, a na postolju su završile brončana Lena Peterfi (AK Moslavina, vrijeme 2:47), srebrna Franka Barun (AK Agram, 2:42) i zlatna Iva Mažar (AK Moslavina, 2:37), koja je tako napravila iskorak nakon što je na prošlom izdanju prvenstva održanom u Zagrebu ostala na korak do postolja.

Nakon njih red je bio na mlađim juniorkama, koje su se natjecale na dionici od 3 kilometra. Treće mjesto osvojila je Dora Brzović (AK Dinamo-Zrinjevac, 10:55), drugoplasirana je bila Lea Marodi (AK Mursko Središće, 10:51), a impozantno je trijumfirala Koni Dubrović (AK Kvarner, 10:43). Riječ o djevojci koja je još uvijek kadetkinja, ali se odvažila nadmetati u starijem uzrastu i bio je to pun pogodak.

Potom su na stazu dužine 800 metara izašli limači, a broncu je osvojio Stefan Bjelovuk (AK Kvarner, 2:43). Posebno se zanimljivom pokazala borba za vrh postolja, koja je bila nastavak dramatičnog dvoboja iz prošle sezone. Naime, u Zagrebu je slavio Katjan Lukačević (AK Sisak) sa samo sekundom prednosti ispred Davida Oparića (AK Moslavina), a sada mu se Oparić revanširao i osvojio zlato s vremenom 2:30, dok se Lukačević ovaj put morao zadovoljiti srebrom (2:33).

Zatim su nastupili mlađi juniori na 4 kilometra. Treći je završio lanjski kadetski prvak Sven Franjković (AK Svetice, 12:58), drugi Antonio Blažić (AK Agram, 2:54), a pobijedio je Marian Bakšić (AK Glina, 12:49), koji je prošle sezone u istoj kategoriji bio četvrtoplasirani. Potom su se nadmetale kadetkinje na 2 kilometra. Brončana je bila Đakovčanka Ela Đelatović (AK Sla-Ante Perić, 7:05), srebrna Marta Lemić (HAAK Mladost, 7:03), a zlatna Chiara Zuzzi (AK Kvarner, 6:59).

Red je došao na juniorke u utrci na 4 kilometra. Ana Dobša (AK Međimurje, 15:22) osvojila je treće mjesto, drugoplasirana je bila Simona Jambrošić (AK Varaždin, 14:54), dok je trijumfirala Lorena Bartaković (AK Agram, 14:42), koja je lani slavila u mlađejuniorskoj konkurenciji. Zatim su se natjecali kadeti na 2 kilometra, a čitavo postolje zauzeli su predstavnici Agrama u vrlo neizvjesnoj utrci. Broncu je osvojio Matej Perić (6:23), srebro Vedran Jurković (6:20), a zlato Fran Anić (6:19), koji je lani bio srebrni u mlađekadetskoj konkurenciji.

Potom su se nadmetali juniori na 6 kilometara: brončani je bio Tihon Salopek (AK Svetice, 19:58), srebrni Noa Tončinić (AK Velika Gorica, 19:51), a zlato je pripalo Ninu Jambrešiću (AK Dinamo-Zrinjevac 19:39), koji je lani slavio u mlađejuniorskoj kategoriji. Nakon njih su na stazu dugu 1 kilometar izašle mlađe kadetkinje. Dina Fell (HAAK Mladost, 3:07) bila je treća, Mia Babnik (AK Kvarner, 3:06) druga, dok je vrh postolja u napetoj završnici izborila Dora Delić (AK Agram, 3:05), koja je lani trijumfirala među limačicama.

Zatim je došao red na seniorke, koje su se nadmetale u utrci na 8 kilometara. Broncu je osvojila Tea Faber (AK Dubrovnik, 30:58), srebro Sara Špiranec (AK Virovitica, 30:09), a uvjerljivo je pobijedila olimpijka Bojana Bjeljac (AK Dinamo Zrinjevac, 28:39), koja je veliki dio sezone provela oporavljajući se od ozljede, a sada je pokazala da je ponovo ona prava. Poslije njih nadmetali su se mlađi kadeti na 1000 metara. Brončani je bio Jan Dupelj (AK Fit, 3:03), srebro je osvojio Roko Prpić (AK Kvarner, 3:02), dok je prvak postao Noa Žele (AK Agram, 2:52).

I na koncu, program su zatvorili seniori u šlageru dana na 10 kilometara. Brončanu medalju osvojio je Tomislav Novosel (AK Dinamo-Zrinjevac, 32:52), a sve oči bile su uprte u veliki dvoboj Dina Bošnjaka (AK Velika Gorica) i Marina Bloudeka (AK Kvarner). Naposljetku je Bloudek zaostao samo četiri sekunde za Bošnjakom, koji je prošao ciljem u vremenu 32:06 i obranio naslov prvaka. Što se, pak, tiče klupskog poretka, prema broju osvojenih medalja najuspješniji je bio Agram (4 zlata, 3 srebra i 1 bronca) ispred Kvarnera (2 zlata, 3 srebra i 1 bronca) i Dinamo-Zrinjevca (2 zlata i 2 bronce).