Tri utrke iz Hrvatske u label kalendaru svjetske atletike

Rekordnih 238 cestovnih utrka uključeno je u kalendar cestovnih utrka World Athletics Label za 2023., koji je objavljen prije par dana.

Ovo je povećanje od gotovo 20 utrka u odnosu na raspored za 2022.

238 trka koje su registrirane za Label program uključuje 14 Platinum Label utrka (14 maratona), 38 Gold Label utrka (25 maratona i 13 drugih udaljenosti), 66 Elite Label utrka (41 maraton, 25 drugih udaljenosti) i 120 Label utrka (59 maratona, 61 drugih udaljenosti) raspoređene u 53 zemlje i šest kontinenata. Među label utrkama našle su se i tri Hrvatske utrke (Zagrebački proljetni polumaraton, Karlovački cener i Zagrebački maraton)

Serija počinje sa Xiamen maratonom, utrkom Platinum Labela, 2. siječnja i završava 31. prosinca s utrkama za doček Nove godine u Madridu i Barceloni u Španjolskoj, Bolzanu u Italiji i Hainanu u Kini.

Raspored je podložan promjenama s obzirom na stalnu neizvjesnost koju stvara globalna pandemija korona virusa.

"Industrija cestovnog trčanja nastavlja se snažno oporavljati od pandemije, što dokazuje sve veća potražnja za statusom Label utrke", rekao je menadžer Svjetskog atletskog cestovnog trčanja Alessio Punzi.

"Direktori utrka morali su pokazati značajnu otpornost i domišljatost kako bi preživjeli i napredovali u tako izazovnoj klimi i drago nam je vidjeti toliko utrka u ovogodišnjem kalendaru. Raznolikost opcija cestovnih utrka koje predstavlja ovaj raspored omogućit će elitnim trkačima oko svijeta još više prilika za utrku."

Foto: AK Maraton 2000