Predstavljena trasa olimpijskog maratona

Organizator Olimpijskih igara u Parizu 2024. predstavio je trasu za olimpijski maraton i stazu od 10 km – koje će biti otvorene za širu javnost. Staza je predstavljena u nazočnosti Tonyja Estangueta, predsjednika organizacijskog odbora Olimpijskih Igara Pariza 2024.; Anne Hidalgo, gradonačelnice Pariza; Valérie Pécresse, predsjednice Regionalnog vijeća Ile-de-France; direktora Svjetske atletike Jona Ridgeona; Geoffroy Sirven-Vienota potpredsjednika za sponzorstva, događanja i partnerstva u Orangeu; Paule Radcliffe svjetske rekorderke između 2003. i 2019. i francuskog maratonaca Yohana Duranda.

Izvanredna, izazovna i inspirativna trasa  
Jedan od najslikovitijih događaja Olimpijskih igara, Pariza 2024. je svakako olimpijski maraton za koji je predstavljena nova trasa.
Prilikom planiranja rute za ovaj legendarni događaj, Pariz 2024. crpio je inspiraciju iz 'Marš žena na Versailles ' od 5. do 6. listopada 1789. kada je 6-7000 Parižanki marširalo kroz Pariz, od Sèvresa i St. Clouda prije nego što su stigli do Versaillesa i prisilili kralja da se vrati u Tuileries Palaču. Počevši od Hôtel de Ville i završivši na Esplanade des Invalides, trasa će obuhvatiti neke od najljepših znamenitosti i spomenika Pariza i njegove okolice. Isporučit će 42,195 m drame s piramidom Louvrea, Grand Palaisom, Dvorcem Versailles i Eiffelovim tornjem kao pozadinom.

Nacrt rute maratona za Paris 2024 Olimpijske Igre

Ovaj olimpijski maraton također ima posebno težak profil s ukupnim usponom/spustom visine od 438 m. Trasa je posebno dizajnirana za Igre u Parizu 2024. i odobrena od Svjetske atletike. “Sa svojom rutom bez presedana, Pariški maraton 2024. predstavlja veliki sportski izazov za sportaše, u spektakularnom okruženju,” rekla je Radcliffe. "Ova utrka, nepredvidljivija nego ikad, obećava da će biti mitska." "Bez sumnje, Pariški maraton 2024. imat će nešto posebno", rekao je dvostruki olimpijski prvak i svjetski rekorder Eliud Kipchoge. “Nastup u tako impresivnom ambijentu, na mjestu tako punom povijesti i simbolike, bit će jedinstveno iskustvo. Nisam mogao tražiti savršeniju utrku za Igre.” “Pariz 2024. nudi nam rutu koja je bogata simbolikom, zabavom i atletskim izazovom,” dodao je Durand. "Prihvaćanje ovog izazova ovdje u mojoj domovini životna je ambicija." 

Utrka otvorena za širu javnost po prvi put u olimpijskoj povijesti 
Uz masovno trčanje, javnost se može staviti u kožu svojih olimpijskih heroja i trčati istu maratonsku rutu. Kako bi ovo iskustvo bilo dostupno svima, Pariz 2024. ponudit će, uz tradicionalnu udaljenost od 42,195 km, utrku od 10 km pristupačnu što većem broju ljudi.

Nacrt rute maratona za širu javnost za Paris 2024 Olimpijske Igre

S 20.024 sudionika po utrci, Pariz 2024. nudi sportašima i rekreativcima jedinstvenu priliku da sudjeluju u Igrama i dožive ovo svečano, atletsko okupljanje koje će svakom sudioniku zasigurno ostati u nezaboravnom sjećanju.