Svjetski dan zaštite okoliša: pobijedimo onečišćenje plastikom

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava svake godine 5. lipnja, prilika je da se zajedno podsjetimo na važnost očuvanja našeg okoliša i promicanja održivog razvoja.

Svijet se suočava s brojnim ekološkim izazovima, poput klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti i onečišćenja. Iako ovi izazovi izgledaju veliki, svaki pojedinac ima moć i odgovornost da svojim djelovanjem doprinese pozitivnim promjenama.

Prvi korak u zaštiti okoliša je povećanje svijesti o problemima s kojima se suočavamo. Informirajmo se o klimatskim promjenama, gubitku šuma, onečišćenju voda i zraka te drugim pitanjima koja utječu na naš planet. Podijelimo svoje znanje s drugima, uključujući prijatelje, obitelj i zajednicu. Edukacija i svijest su ključni za promjene navika i donošenje održivih odluka.

Onečišćenje plastikom jedan je od najozbiljnijih globalnih problema s kojima se danas susrećemo. Plastika je postala sastavni dio našeg modernog načina života, ali njezina dugotrajnost i nepropusnost prema razgradnji čine je velikim izazovom za okoliš.

Zato je i tema ovogodišnje kampanje Svjetske atletike za zaštitu okoliša: „Pobijedimo onečišćenje plastikom.

Cilj Svjetske atletike je pomoći organizatorima natjecanja da organiziraju sportska događanja na održiviji način. WA je izdala dva dokumenta (Sustainable Events Management System i  Athletics for a Better World Standard) koji se bave krizom plastičnog otpada i daju prijedloge i primjere kako organizatori mogu smanjiti utjecaj svojih događaja na plastično onečišćenje.

Evo nekoliko ključnih razloga zašto je onečišćenje plastikom postalo globalni problem:

  1. Velika proizvodnja plastike: Svakodnevno se proizvode velike količine plastike. Industrija plastike koristi fosilna goriva za proizvodnju, što rezultira emisijom štetnih stakleničkih plinova. Proizvodnja plastike također troši ogromne količine prirodnih resursa, uključujući naftu i plin.
  2. Slaba razgradnja plastike: Većina plastike ne može se prirodno razgraditi u okolišu. Umjesto toga, plastika se raspada na mikroplastiku, sitne čestice manje od 5 mm. Mikroplastika zagađuje tla, vode i oceanske ekosustave, čime predstavlja opasnost za mnoge biljne i životinjske vrste.
  3. Utjecaj na morske ekosustave: Prekomjerna uporaba plastike i njezino odbacivanje znače da velike količine plastike završavaju u morima i oceanima. Procjenjuje se da oko 8 milijuna tona plastike svake godine zagađuje naša mora, što ima katastrofalne posljedice na morske ekosustave. Plastika može ugroziti morske organizme koji je unose u svoj probavni sustav ili se zapleću u nju, što dovodi do njihove smrti.
  4. Poguban utjecaj na živi svijet: Onečišćenje plastikom predstavlja prijetnju bioraznolikosti. Mnoge vrste biljaka, životinja i ptica postaju žrtve plastike koja zagađuje njihov stanište. Neki organizmi su u opasnosti od izumiranja, dok drugi mogu akumulirati kemikalije iz plastike u svojem tkivu, čime se povećava rizik od trovanja i širenja toksičnosti kroz prehrambeni lanac.
  5. Zdravstveni rizici za ljude: Plastika koja zagađuje okoliš može predstavljati i zdravstveni rizik za ljude. Mikroplastika prisutna u vodi koju pijemo, hrani koju konzumiramo i zraku koji udišemo mogla bi imati negativne učinke na naše zdravlje. Također, kemikalije koje se koriste u proizvodnji plastike mog u biti toksične i imati štetan utjecaj na ljudsko tijelo.

S obzirom na sve ove probleme, važno je poduzeti hitne mjere kako bismo smanjili onečišćenje plastikom. To uključuje smanjenje upotrebe jednokratne plastike, poticanje recikliranja i promicanje inovativnih rješenja za zamjenu plastike održivim materijalima.

Organizatori mnogih sportskih događanja već uvode smanjenje plastike u standardnu ​​operativnu praksu. Na Svjetskom atletskom prvenstvu u Oregonu22 nije prodana ili podijeljena nijedna jednokratna plastična boca za vodu, što je jednako otprilike 325.000 izbjegnutih jednokratnih boca za vodu.

LOC (Lokalni organizacijski odbor) je, također, organizirao kampanju "Donesi vlastitu bocu vode", potičući gledatelje, medije, televizijske kuće i volontere da koriste 35 privremenih stanica za pitku vodu postavljenih za događaj. Osim toga, podijeljeno je 8000 višekratnih boca vode.

Globalna suradnja, individualni napori i političke inicijative ključni su u borbi protiv onečišćenja plastikom i očuvanju našeg okoliša za buduće generacije.

Razumijevanjem ozbiljnosti plastičnog onečišćenja i poduzimanjem pojedinačnih i zajedničkih radnji, možemo raditi prema čišćoj, zdravijoj i održivijoj budućnosti za naš planet.