Fran Bonifačić za sva vremena

"Brže, više, jače" dugovječno je olimpijsko geslo, koje je nedavno na inicijativu Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, dobilo dodatak "zajedno".

U atletskom svijetu taj moto najrevnosnije su prihvatili višebojci – ovim svestranim sportašima i "brže" i "više" i "jače" jednako je važno. Hrvatska atletika doživjela je u posljednje vrijeme svojevrsni "boom" na višebojskoj sceni, a jedan od njenih najznačajnijih aktera je Fran Bonifačić, član Atletskog kluba Krk.

Talentirani 22-godišnjak lani se proslavio rušenjem državnog rekorda u desetoboju koji je čak 38 godina držao Joško Vlašić, a pogledajmo kako mu je protekla netom završena sezona. Za vrijeme zimskog razdoblja, odnosno sezone dvoranskih natjecanja, Bonifačić je nastupao u tri discipline.

Na mlađeseniorskom dvoranskom Prvenstvu Hrvatske održanom u Zagrebu natjecao se u utrci na 60 metara te je u jakoj sprinterskoj konkurenciji završio ukupno 12. s vremenom 7,24. Mnogo veći uspjeh ostvario je na istom prvenstvu u skoku s motkom – osvojio je brončanu medalju s preskočenih 4,70 metara.

Nije gubio vrijeme na slavlje, nego je već sutradan na mitingu u Slovenskoj Bistrici nastupio na 60 metara s preponama i pobijedio s vremenom 8.43. Sve to bilo je svojevrsno zagrijavanje za sezonu na otvorenom, koja je za krčkog atletičara bila mnogo bogatija događajima.

Nažalost, ona nije krenula po planu – zbog lakše ozljede Fran je bio prisiljen otkazati nastup na desetoboju na jakom mitingu u talijanskom Grossetu početkom svibnja. Međutim, brzo se oporavio i već krajem mjeseca na Hypomeetingu u austrijskom Gotzisu u desetoboju ostvario 7343 boda i završio na 14. mjestu.

Tim rezultatom nije bio naročito zadovoljan, no zato se mjesec dana kasnije podigao u formi te na mitingu u švedskoj Sollentuni ubilježio 7472 boda. Osvojio je brončanu medalju, što mu je najveći uspjeh u sezoni, a ujedno i drugi najuspješniji desetoboj u karijeri. Krajem rujna na nastupu u švicarskom Hochdorfu nije završio čitavi desetoboj.

No, Fran nije nastupao samo na višebojima, nego se nadmetao i u pojedinačnim disciplinama, a u fokusu su bili skok u dalj i skok s motkom. Najbolje ostvarenje u dalju imao je sredinom lipnja na mitingu u Trstu, gdje je skočio 7,03 metra i osvojio drugo mjesto. Što se tiče skoka s motkom, tu je imao još više razloga za veselje – na Mitingu atletskog kluba Mladost osvojio je srebrnu medalju sa skokom od 4,90 metara, što mu je novi osobni rekord.

Vrlo blizu osobnog rekorda bio je i krajem kolovoza na svome Krku, gdje je preskočio 4,87 m i osvojio sedmo mjesto. Na rodnom otoku Fran je izašao iz okvira običnog natjecatelja. U velikoj želji da približi atletiku svojim sugrađanima, Bonifačić je obavio golem dio posla u organizaciji i promociji mitinga nazvanog Jump 2 Krk.

Bilo je to premijerno izdanje natjecanja u skoku s motkom održano na krčkoj rivi, gdje se okupila respektabilna konkurencija. Premda nije nadmašio svoj osobni rekord u desetoboju iz prošle sezone, Fran može biti itekako zadovoljan postignutim ove godine. Ostvario je, naime, čak četiri osobna rekorda: 11,34 na 100 metara, 51,30 na 400 metara, 4:28,62 na 1500 metara te 4,90 m u skoku s motkom.

Desetoboj iziskuje najviše strpljenja kod atletičara – potrebne su godine predanosti i sijaset najraznolikijih treninga da se svaka od deset disciplina dovede do optimalne razine.

Bonifačić je u protekloj sezoni ostvario značajni napredak u gotovo polovici njih, stoga može pod budnim okom trenera Petera Kurtovića nastaviti s radom i s velikim optimizmom gledati prema izazovima koji ga tek očekuju.

Foto: Renato Branđolica