Luka Ćurković – spreman i motiviran za daleke skokove

Luka Ćurković član je ASK-a Split koji, kao i njegova mlađa sestra Anna Ćurković, skače u dalj.

Prošlu sezonu je morao propustiti zbog ozljede, a sada je konačno zdrav što se vidi i po rezultatima. Na svakom je natjecanju ove godine preskočio normu za juniorsko EP u Jeruzalemu, a sezona još nije pošteno ni počela.

U nastavku malo bolje upoznajte Luku i saznajte kakve planove ima za budućnost.

 

  1. Za početak nam reci kada i gdje si počeo trenirati atletiku i kako si se odlučio baš za skok u dalj?

Atletiku sam počeo trenirati sa 6 godina u Čitluku, BiH. Kao i svaki drugi atletičar radio sam sve discipline i kako je vrijeme prolazilo trener je uvidio da imam dobre predispozicije za skokove i tako je to počelo.”

  1. Gdje treniraš i kakve uvjete imate za trening?

„Kao što sam i rekao, treniram u Čitluku. Vanjski uvjeti su dobri jer imamo zadovoljavajuće skakalište i obnovljenu stazu. Što se tiče dvorane, imamo teretanu, jamu i malo zaletište tako da mi treba vremena da se adaptiram sa svojim zaletom.“

  1. Ove godine si na svakom natjecanju skočio dalje od norme za juniorsko EP u Jeruzalemu. Jesi li što promijenio u treningu što je utjecalo na rezultate i jesi li očekivao ovako odličan prosjek skokova već u dvorani?

Svaki put kad je dvoranska sezona u pitanju, nemam velikih očekivanja  jer po zimi ne mogu trenirati iz punog zaleta. Međutim, kako ste i primijetili, na svakom natjecanju na moje i trenerovo zadovoljstvo, preskočim normu. Što se tiče promjene u treningu, počeli smo više raditi na detaljima u dolasku na dasku, doskoku i brzini.”

  1. Prošle godine si nastupao samo u dvorani. Što je bilo s vanjskim dijelom sezone?

“Nije me bilo prošle godine jer sam na dvoranskom prvenstvu osjetio bol u zadnjoj loži, a kasnije mi je još dijagnosticirana i stres fraktura na nožnom prstu.

To je za mene bio težak period jer 2 godine nisam otišao na europsko prvenstvo zbog korone, a onda sam morao propustiti i svjetsko prvenstvo koje je bilo u Kolumbiji. No to je sve sastavni dio sporta i držim se poslovice: “Što te ne ubije, to te ojača.”

  1. Kako se slažeš s trenerom i ostalim atletičarima iz grupe? Voliš li više trenirati u manjoj grupi ili se vodiš onom „što više, to bolje“?

“S trenerom imam vrlo korektan i profesionalan odnos, dok s kolegama imam prijateljski odnos.

Svejedno mi je treniram li u maloj ili velikoj grupi jer se ja uvijek fokusiram samo na trening i gledam da sve vježbe odradim profesionalno.”


 

  1. Kako izgledaju treninzi skakača u dalj? Što je sve potrebno da bi netko bio dobar skakač u dalj?

“Trening skakača u dalj se treba sastojati od brzine, snage, dinamičnosti i eksplozivnosti. Da bi netko bio dobar u skoku u dalj treba sastaviti 4 komponente: trčanje tj. brzinu, odraz, let i doskok u pijesak.”

  1. Voliš li više nastupati u dvorani ili na otvorenom?

“Više volim otvoreno jer imam mogućnost boljih i kvalitetnijih treninga, a imam i više natjecanja gdje svoje skokove mogu usavršavati.”

  1. Što bi naveo kao najdraži trenutak u svojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri?

“Da budem iskren, svaka ispunjena norma, svaki osobni rezultat i dobro odrađen trening mi je najdraži trenutak. Još nemam neke velike rezultate da bih mogao nešto posebno izdvojiti.”

  1. Kako usklađuješ školske obaveze sa sportskima?

“Ove godine završavam srednju školu. Sigurno ću pauzirati godinu ili dvije s daljnjim školovanjem jer mi je želja da se atletikom bavim profesionalno. Taj period pauze od škole će mi pokazati kojim putem trebam ići.

Što se tiče usklađivanja škole  i atletike, nisam imao problema jer su mi profesori izlazili u susret, a i ja sam svoje zadaće savjesno ispunjavao.”

  1. I za kraj nam reci što ti je glavni cilj za ovu sezonu?

“Glavni cilj mi je sezonu završiti s rezultatom oko 7.80 m, da imam konstantu u  skokovima i da ostanem zdrav.”

Luki želimo svu sreću u nastavku sezone i da, prije svega, ostane zdrav, a onda i da preskoči željene daljine.

Foto: Renato Branđolica