Hrvatski atletičari i atletičarke osvojili 3 medalje i srušili 7 državnih rekorda na EYOF-u

U Mariboru se od 23. do 29. srpnja održalo 17. izdanje Ljetnog olimpijskog festivala europske mladeži, odnosno EYOF, a Hrvatsku je na spomenutom natjecanju predstavljalo 15 atletičara i atletičarki (9 mlađih juniorki i 6 mlađih juniora).

Hrvatski atletičari i atletičarke došli su zaista spremni na EYOF, a to potvrđuje podatak da su tijekom 6 dana natjecanja osvojili 3 medalje i srušili 7 državnih rekorda.

FOTO: Slobodan Kadić/HOO

Zlatne medalje za Hrvatsku osvojile su Vita Barbić u bacanju koplja i Mia Wild na 100 metara prepone.

Vita je kvalifikacije riješila rutinski, te u prvom hicu prebacila kvalifikacijsku normu za direktan plasman u finale, da bi zatim u finalu pokazala zašto je trenutno broj jedan u svijetu. Ne samo da je uvjerljivo slavila i odnijela zlato, već je s hicem od 60,48 bila jedina koja je prebacila 60 metara, te je trenutno jedina u svijetu u kategoriji mlađih juniorki (do 18 godina) koja je prebacila tu magičnu granicu, a još uvijek joj je samo 15 godina. U finalu je imala još jedan hitac preko 60 metara, a čak 5 hitaca bacila je dalje od dosadašnjeg osobnog rekorda, a četiri dalje od dosadašnjeg državnog mlađe juniorskog rekorda. Pobjednički hitac je, također, i novi rekord prvenstva.

Drugo zlato za Hrvatsku osvojila je Mia Wild na 100 metara koja je uspjela ponoviti prošlogodišnji uspjeh i obraniti zlato.

FOTO: Slobodan Kadić/HOO

Mia je već u kvalifikacijama pokazala da je u formi života istrčavši osobni i državni rekord 13,37.

Finale ženskih prepona bilo je vjerojatno najdramatičnije finale na cijelom natjecanju. Naime, prve tri djevojke imale su u stotinku identično vrijeme. Foto finiš se dugo čekao i prvotna odluka sudaca je bila da Francuskinja odnosi zlato, no nakon žalbe našeg tima i čekanja od četiri sata na novu odluku sudaca, odlučeno je da će Mia i francuska predstavnica podijeliti zlato jer su imale u tisućinku isto vrijeme 13,211. Službeno pobjedničko vrijeme bilo je 13,22 što je i novi hrvatski mlađe juniorski rekord i rekord prvenstva.

Da su preponaši bili posebno inspirirani na ovom natjecanju, dokazuje srebro Janka Kišaka na 110 metara prepone.

Janko je u kvalifikacijama uvjerljivo pobijedio u svojoj skupini popravivši svoj osobni i državni rekord za čak 2 desetinke. U finalu je bio još bolji i s laganim vjetrom u prsa ponovo srušio državni rekord istrčavši izvrsnih 13,39 za srebro. Između Janka i češkog predstavnika se od starta vodila „mrtva trka“, no Janko je zapeo za zadnju preponu i pobjedu je odnio Čeh sa samo 3 stotinke prednosti.

FOTO: Slobodan Kadić/HOO

Odličan nastup imao je i Matko Belčić na 2000 metara zapreke. Iako je u kvalifikacijskoj trci pao, uspio je proći u finale, a onda je u finalu pokazao koliko je stvarno spreman. U finalu je istrčao odličnu utrku i osvojio visoko 4. mjesto s rezultatom 5:43,49. Ovaj rezultat Matkov je novi osobni i državni mlađe juniorski rekord, a prethodni je nadmašio za gotovo 15 sekundi.

Prvi koji su „otvorili“ nastupe hrvatskih predstavnika bili su naši sprinteri Vita Penezić i Toma Batistić.

Vita Penezić je u kvalifikacijama na 100 metara imala drugo vrijeme, da bi u finalu po vrlo nepovoljnom vremenu za sprintere (kiša, hladno i vjetar u prsa), osvojila visoko 5. mjesto istrčavši ispod 12 sekundi deseti puta ove sezone, točnije 11,96.

Toma Batistić nastupio je i na 100 i na 200 metara te u obje discipline prošao u polufinale. Na 100 metara je u kvalifikacijama istrčao novi osobni rekord 10,86, a ukupno je na 100 metara završio na 11. mjestu. Na 200 metara je, također, bio 11., a samo 9 stotinki mu je falilo za prolaz u finale.

Još jedan državni rekord  u kvalifikacijama srušila je ženska 100-200-300-400 štafeta u sastavu Klara Kapac, Jana Koščak, Vita Penezić i Mia Wild čime su se plasirale u finale i na kraju zauzele 8. mjesto.

Naša najbolja sedmobojka, Jana Koščak, nastupila je na 400 metara prepone – disciplini koju je do ovog natjecanja trčala samo jednom kako bi ostala što „svježija“ za sedmoboj na Europskom juniorskom prvenstvu u Jeruzalemu. Jana je bez problema prošla kvalifikacije, a u finalu, u svojoj trećoj utrci u životu na 400 m prepone, došla do 7. mjesta.

Iako Jana nije nastupila u sedmoboju, to ne znači da u toj disciplini nismo imali predstavnicu. Marta Musladin odradila je odličan sedmoboj i s novim osobnim rekordom završila na 13. mjestu. Marta je rušila osobne rekorde u još 3 discipline – na 100 m prepone, u skoku u vis, te u skoku u dalj.

Nastupe u finalu izborili su i Jan Ferina, Olja Galić i Anna Ćurković.

Jan Ferina je u kvalifikacijama bacanja kugle bacio svoj osobni rekord 18,30 za prolazak u finale, a u finalu je zauzeo 8. mjesto. Olja Galić imala je isti scenarij kao i Jan. U kvalifikacijama na 800 metara istrčala je osobni rekord, a u finalu je, također, završila na 8. mjestu. Anna Ćurković se u kvalifikacijama skoka u dalj kao 10. plasirala u finale, da bi u finalu bila još bolja i zauzela 8. mjesto.

Sven Franjković i Hela Rakamarić nastupili su na 3000 metara. Na 3000 metara bila je samo jedna utrka, tako da su njih dvoje odmah nastupili u finalu.

Sven je istrčao svoj osobni rekord i osvojio 10. mjesto, dok je Hela u istoj disciplini kod djevojaka zauzela 13. mjesto.

Iako naši 400-metraši nisu prošli u finale, imali su vrlo dobre nastupe. Frane Delonga 400-tku je istrčao za 48,59 što je njegov osobni rekord, te se prvi puta u životu spustio ispod 49 sekundi. Taj rezultat bio mu je dovoljan za 10. mjesto, a samo 2 stotinke su mu nedostajale da se uvrsti u finale. Klara Kapac istu je dionicu pretrčala za 57,24 i ukupno zauzela 15. mjesto.

FOTO: Slobodan Kadić/HOO

Da rezimiramo: hrvatski atletičari i atletičarke su u Mariboru osvojili 3 medalje – dvije zlatne i jedna srebrnu, imali smo 12 finala, postavljena su dva nova rekorda prvenstva, srušeno je 7 državnih mlađe juniorskih rekorda, te je postavljeno 15 novih osobnih rekorda.

Nastupom na ovogodišnjem izdanju EYOF-a, naši predstavnici su još jednom dokazali da imamo zaista odličnu mladu generaciju od koje u budućnosti možemo očekivati velike rezultate.