Fraser-Pryce osvojila je Laureus nagradu za sportašicu godine

Svjetska prvakinja na 100 metara Shelly-Ann Fraser-Pryce proglašena je 8. svibnja svjetskom sportašicom godine na prestižnoj dodjeli svjetskih sportskih nagrada Laureus 2023 u Parizu.

Laureus World Sports Awards je godišnja ceremonija dodjele nagrada pojedincima i timovima iz svijeta sporta uz sportska postignuća tijekom godine. Osnovali su ga 1999. godine pokrovitelji Zaklade Laureus Sport for Good, Daimler i Richemont. 

Nagrade dodjeljuje Zaklada Laureus Sport for Good, globalna organizacija uključena u više od 150 dobrotvornih projekata, a nagrade se smatraju vrlo prestižnim i često se nazivaju sportskim ekvivalentom "Oskara".

O kandidatima za Laureus World Sports Awards odlučuju svjetski mediji, a o pobjednicima glasa 71 član Laureus World Sports Academy – legendarne ličnosti iz proteklih 50 godina atletske izvrsnosti i ultimativni sportski žiri.

Fraser-Pryce osvojila je rekordno peto zlato na 100 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Oregonu22, 13 godina nakon svog prvog. Ima više svjetskih naslova u sprintu od bilo koje druge sportašice, a 2022. je trčala ispod 10,7 na 100 m čak sedam puta, tri puta više od prethodnog najboljeg rezultata za sprinterice u kalendarskoj godini.

Shelly-Ann je do sada bila nominirana čak 6 puta za ovu prestižnu nagradu, a sada ju je po prvi puta i osvojila.

Na ovogodišnjoj ceremoniji Laureus, osim najboljih sportaša 2022., slavila se i misije koju Laureus ima od 2000. godine. Laureusov prvi pokrovitelj, Nelson Mandela, govorio je na prvoj iteraciji ovog događaja i rekao: “Sport ima moć promijeniti svijet. Ima moć nadahnuti. Ima moć ujediniti ljude na način na koji malo što drugo može.” Upravo to je postalo pokretačka snaga svega što Laureus radi.