Spolna ravnopravnost na Olimpijskim igrama u Parizu

Uz obilježavanje Međunarodnog dana žena, MOO objavio je da će nadolazeće Olimpijske igre u Parizu biti prve u povijesti na kojima će biti jednak broj sportaša i sportašica.

MOO je ravnomjerno podijelio kvote za sportašice i sportašice – 50:50 i po prvi put u olimpijskoj povijesti bit će puna ravnopravnost spolova na terenu.

Tijekom godina, predanost MOO-a ravnopravnosti spolova dovela je olimpijski pokret do stalnog povećanja broja sportašica na Olimpijskim igrama. Uz ukupno samo 2,2 posto sudionica na Olimpijskim igrama u Parizu 1900., kada su se žene prvi put natjecale, broj je postupno rastao, ubrzavajući tempo od Los Angelesa 1984., na 23 posto; 44 posto u Londonu 2012.; i 48 posto u Tokiju 2021.

Stvaranje jednakih mogućnosti za sportašice i sportaše

Ostale ključne inicijative provedene u suradnji s Međunarodnim sportskim savezima (IF) i Nacionalnim olimpijskim odborima (NOC) dovele su do jednakih mogućnosti za sudjelovanje sportašica i sportaša na Olimpijskim igrama, uključujući:

  • rodno uravnoteženiji sportski program, s 28 od 32 sporta u potpunosti rodno ravnopravnim u Parizu.
  • rodno uravnoteženiji broj natjecanja za medalje, s rasporedom Pariza 2024. koji se sastoji od 152 natjecanja za žene, 157 natjecanja za muškarce i 20 natjecanja za mješovite spolove.

Osim toga, MOO je poduzeo niz važnih radnji kako bi povećao vidljivost žena na Olimpijskim igrama. Od Tokija 2020. svaki tim se potiče da jedna sportašica i jedan sportaš zajedno nose svoju zastavu na ceremoniji otvaranja.

Istodobno, MOO potiče sve NOO-e da u svoju delegaciju uključe najmanje jednu sportašicu i jednog sportaša.

Također su uloženi značajni napori kako bi se osiguralo da su ženski i muški sportski događaji pravedno raspoređeni tijekom 16 dana Olimpijskih igara.

U Parizu će se, primjerice, po prvi put od uvrštenja u olimpijski program 1984. godine, ženski maraton održati dan nakon muškog, a atletski program zaključit će 11. kolovoza na ceremoniji zatvaranja. Dugi niz godina, muški maraton je držao ovo mjesto, kao kulminacijski događaj za završetak Olimpijskih dva tjedna. U Parizu 2024. redoslijed će biti obrnut, prikazujući nastupe atletičarki.