Olimpijske igre u Parizu 1924. godine

Budući da smo u godini održavanja Ljetnih olimpijskih igara, od sada pa do početka Igara u Parizu, dva puta mjesečno ćemo objavljivati tekstove u kojima ćemo se prisjetiti povijesti ovog veličanstvenog sportskog događaja.

Pred nama je XXXIII. izdanje Igara, koje bi se trebalo održati u Parizu u od 26. srpnja do 11. kolovoza, te će Pariz, uz London, postati drugi grad koji je tri puta bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara.

Olimpijske igre 2024. obilježit će i stotu obljetnicu Olimpijskih igara 1924. godine, a Francuska će ukupno biti šesti put domaćin, računajući i ljetne i zimske Olimpijske igre.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka u povijesti održavanja ovog najvećeg sportskog događaja bile su Olimpijske igre u Parizu 1924. godine. Ta godina nije samo označila povratak Olimpijskih igara u francusku prijestolnicu nakon prekida zbog Prvog svjetskog rata, već je donijela i niz nevjerojatnih sportskih i kulturnih trenutaka koji su zauvijek ostali zabilježeni u sportskoj povijesti.

Prvi put od 1900. godine, Pariz je ponovno bio domaćin Olimpijskih igara, a cijeli grad bio je prožet uzbuđenjem i očekivanjem. Povodom održavanja Olimpijskih igara, izgrađeni su brojni sportski objekti, cijela infrastruktura je bila impresivna, a uvedene su i neke inovacije. Po prvi puta se za osvjetljenje stadiona koristio elektricitet, a za bolju komunikaciju s gledateljima upotrijebljena su zvučna pojačala.

Ove su igre bile i prilika za revoluciju u sportskom svijetu, a povratak izbjeglica iz Rusije koji su se natjecali pod olimpijskom zastavom bio je emotivni vrhunac Igara.

Pariz 1924. također je obilježen kao važan trenutak za ženski sport, jer su žene prvi put dobile priliku natjecati se u disciplinama poput skoka u dalj i bacanja diska. Tako će naša Sandra Perković, 100 godina nakon što je ženski disk prvi puta uvršten u olimpijski program, ove godine u Parizu pokušati osvojiti svoju treću olimpijsku medalju.

Kroz povijest su se Olimpijske igre susretale s brojnim izazovima i teškoćama, ali uvijek su ih svladavale, a dosad su njihovo održavanje odgodili samo svjetski ratovi.

Olimpijske igre u Parizu 1924. bile su ne samo sportski spektakl, već i simbol povratka u normalnost nakon razornog rata, a njihova kulturna i sportska baština živi i danas, podsjećajući nas na snagu sporta i sposobnost da poveže ljude iz cijelog svijeta.