Ljubičasta staza na OI po prvi puta u povijesti

Na ljubičastoj atletskoj stazi napravljenoj od vulkanskih dijelova, s potpuno novom tehnologijom, ove godine u Parizu imat će priliku isprobati najbolji atletičari i atletičarke svijeta. Nova staza napravljena je samo s jednim ciljem, a to je obaranje novih rekorda.

Uz pomoć povratnih informacija sportaša i opsežnog testiranja, nove generacije granula koje su elastičnije i kohezivnije koriste se za proizvodnju gornjeg sloja gume za stazu u Parizu.

U usporedbi sa stazom u Tokiju, promijenjen je i dizajn ćelija donjeg sloja staze koji se oslanja na asfalt. To smanjuje gubitak energije za sportaša i poboljšava performanse, pa bi staza Stade de Francea mogla bi biti još brža od one u Tokiju gdje su 2021. oborena tri svjetska rekorda.

Drugim riječima, inovacije imaju za cilj omogućiti olimpijcima da brže trče, skaču više i dalje, u skladu s olimpijskim motom: "Brže, više, jače - zajedno."

Također, staza je napravljena od 50% recikliranog ili obnovljivog materijala što je omogućilo uštedu materijala fosilnog podrijetla.

Ova najnovija podloga, Mondotrack EB, bit će od 1. do 11. kolovoza mjesto događanja za 46 od 48 atletskih disciplina, budući da se maratoni odvijaju na cesti u krugu između Pariza i Versaillesa.

Još jedna novost za Pariz je i boja staze koja će po prvi put na Olimpijskim igrama biti ljubičasta, umjesto dosadašnje oker ili terakota boje.

Staza će biti u dvije nijanse ljubičaste - jedna za natjecateljska područja (staza, skokovi, bacališta), druga tamnija za takozvana tehnička područja, a na kraju će biti upotpunjena sivom bojom, u počast Igrama koje su se 1924. godine održale u Parizu.

Te dvije nijanse ljubičaste omogućit će maksimalne kontraste pri snimanju TV slika kako bi što bolje  istaknuli sportaše.

Ove novosti su definitivno još jedan razlog više da s nestrpljenjem iščekujemo ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu.