Veronika Šokota na putu prema svjetskom vrhu

Bacanje koplja jedna je od najprestižnijih i najatraktivnijih atletskih disciplina. Riječ je o jedinoj bacačkoj disciplini koja sadrži trkačke elemente, a korijene nalazi još u antičkim vremenima. Bacači koplja trebaju imati specifičnu kombinaciju brzine, snage, koordinacije i fleksibilnosti, a koplje leti dalje od svih ostalih bacačkih sprava.

Zbog toga se uvijek nalazi pod posebnim fokusom javnosti na velikim natjecanjima, a hrvatska atletika doživila je povijesni uspjeh prije šest godina na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru kada je zlato osvojila Sara Kolak. No, naša olimpijska pobjednica uskoro bi mogla dobiti društvo na najvećim atletskim smotrama. Krupnim koracima prema vrhu grabi 18-godišnja Veronika Šokota, članica Atletskog športskog kluba Zadar, koju trenira Predrag Saratlija.

Najbolja mlađa juniorka 2021. godine je pobjednički otvorila sezonu u Splitu na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske, gdje se okitila zlatnom medaljom u juniorskoj kategoriji hicem od 51,43 metra. Već sljedećeg tjedna uslijedilo je prvo veliko natjecanje za Veroniku – u portugalskoj Leiriji održan je Europski bacački kup, a zadarska kopljašica osvojila je šesto mjesto u mlađeseniorskoj konkurenciji dobacivši do 50,48 metara.

Nakon toga Šokota je imala tri i pol mjeseca pauze od natjecanja, a za to vrijeme je vrijedno trenirala kako bi se spremila za brojne izazove koji su je očekivali u ljetnim mjesecima. Prvi od njih bilo je seniorsko Prvenstvo Hrvatske u Karlovcu i dugoočekivani okršaj sa Sarom Kolak.

Olimpijska pobjednica naposljetku je uspjela bez previše stresa zadržati primat hicem od 60 i pol metara, dok se Veronika našla u velikoj borbi za srebro te je u posljednjoj seriji bacila koplje 54,81 metar i tako za 41 centimetar nadmašila 13 godina stariju Luciju Cvitanović.

Dva tjedna kasnije Šokota je nastupila na juniorskom Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu te uvjerljivo slavila hicem od 53,21 metra. Nakon toga na rasporedu je bilo juniorsko Prvenstvo Balkana u turskom Denizliju – Veronika je i ovo natjecanje završila trijumfalno i to najboljim hicem sezone od 55,85 metara koji je premašio 1000 bodova na WA tablicama.

Novi nastup za reprezentaciju čekao je Šokotu početkom kolovoza, i to na uistinu blještavoj pozornici. U kolumbijskom Caliju održano je Svjetsko juniorsko prvenstvo gdje se okupila sva krema nadolazećih zvijezda svjetske atletike, a Šokota se pokazala najuspješnijom od hrvatskih predstavnika osvojivši četvrto mjesto hicem od 54,47 metara.

Usprkos sjajnom rezultatu, osjećaji su joj bili pomiješani zato što joj je broncu u posljednjoj seriji preotela Urugvajka Manuela Rotundo prebacivši je za 64 centimetra, dok je Veronika potom imala neispravan pokušaj.

Mnogi sportaši kažu da četvrto mjesto ostavlja najgorči okus u ustima, a Šokota ga je iskoristila kao motivaciju za daljnji napor. Umjesto da uživa u ostvarenim uspjesima i vruće kolovoške tjedne iskoristi za relaksaciju, Veronika je tek tada zapela i spremila se za mlađeseniorsko Prvenstvo Hrvatske u Zagrebu.

U rujanskom dijelu sezone općenito su rezultati nešto slabiji zbog akumuliranog psihofizičkog umora kod atletičara, no Šokota je upravo tada pokazala najbolje od sebe – premoćno je osvojila mlađeseniorsko zlato osobnim rekordom od 58,30 metara, što je ujedno i novi hrvatski juniorski rekord te četvrti rezultat na svjetskim juniorskim tablicama za ovu sezonu.

Tjedan dana kasnije završila je sezonu osvajanjem šestog mjesta na Hanžekovićevom memorijalu (54.01 metra). Bila je ovo intenzivna i vrlo uspješna sezona za supertalentiranu Zadranku riječkih korijena. I sljedeće godine pripadat će juniorskom uzrastu, no njena vrijednost već sada dobrano nadilazi okvire te kategorije. Veronika Šokota dogodine će ganjati prelazak čarobne granice od 60 metara i što brži ulazak među samu kopljašku elitu.

Foto: Renato Branđolica / Antonio Bronić