Upoznajte Atletski klub Fortius iz Zadra (PROMO)

Navedena objava pisana je od strane AK Fortius. Pozivamo sve klubove da nam se također jave s namjerom promocije svog rada i djelovanja u hrvatskoj atletici.

Atletski klub Fortius iz Zadra osnovao je Edi Stipić 2018. godine s namjerom i željom da omogući djeci drugačiji pristup atletici. Dugogodišnji rad u sportu, što s djecom, što s vrhunskim sportašima dalo mu je ideju na koji način bi bilo najbolje uključiti djecu u atletiku s ciljem da istinski zavole taj sport te se nastave njime baviti i u starijoj dobi.

Ovaj klub je na tim temeljima u vrlo kratko vrijeme izgradio dobru priču ne samo na gradskoj, već i na državnoj razini. Ono što Fortius čini jakim je tim kineziologa koji prije svega imaju veliku ljubav prema atletici budući da su svi svoje djetinjstvo proveli na atletskoj stazi. Stručni su to treneri koji znaju i vole raditi s djecom te im žele omogućiti pravilan razvoj kroz najljepše godine njihovih života.

Treneri koji vode atletsku školu za mlađe uzraste (6-10 god) su Roko Prtenjača i Josipa Šimunac. Bez njih Fortius ne bi imao kvalitetnu bazu. Trener Hrvoje Perica i trenerica Ina Bogut podižu mlade nade kluba u sprinterskim, daljaškim i preponskim disciplinama. Trener i osnivač Edi Stipić vodi grupu koja postiže izvrsne rezultate na državnoj razini u mlađekadetskom, kadetskom i mlađejuniorskom uzrastu.

To je tim trenera koji su spremni na kvalitetan rad kako bi djeca postigla svoj maksimum u razvoju, ali i rezultatima. Dokaz tome je povećanje broja članova iz godine u godinu, kao i ostanak velikog postotka djece u klubu. Svi treneri bili su složni kad je došlo vrijeme za potražiti pomoć za bacačke discipline i skok u vis.

Suradnja sa Stipom Žunićem i Bojanom Marinovićem uvelike pomaže u razvoju kluba kojem je cilj svestrani razvoj mladih atletičara. Ovaj klub iz Zadra prati dobar glas zahvaljujući talentiranoj djeci koja postižu odlične rezultate. Pojedinačne i štafetne medalje, državni rekordi i nastupi u reprezentaciji samo su dio ispunjenih ciljeva trenera AK Fortius.

Iako uvijek ističu kako klub čine svi njihovi članovi, valjalo bi istaknuti par pojedinaca koji su nositelji najvećih uspjeha kluba. U četiri godine od osnutka kluba, definitivno najveće uspjehe ostvarili su troskokaš Ivan Mišković i troskokašica Tea Glavić koji su osvojili zlatnu i brončanu medalju na seniorskom Prvenstvu Hrvatske. Osim njih, velike nade i budućnost kluba su mahom kadeti i mlađi kadeti koji su atletiku započeli trenirati u AK Fortius.

Ove godine osvojeno je čak 36 državnih medalja, od čega 8 zlatnih, a najuspješnija među pojedinačnim osvajačima je nadarena Jana Bujan koja je osvojila čak 9 medalja, a ističe se titula kadetske prvakinje u skoku u dalj i višeboju za kadetkinje.

Osvajala je i medalje u više disciplina u mlađejuniorskoj i juniorskoj kategoriji. Uz nju, tu su još troje kadetskih reprezentativaca: kopljaš Grgo Dominik Anzulović te sprinterice Nina Vrdoljak i Melani Pavlović. Od ostalih osvajača medalja valja spomenuti i preponašice Tinu Ramov i Pinu Ratković, skakače u dalj Nou Stipića i Vencija Šimunića, višebojca Nou Dusparu, šestometrašicu Miriam Medved, kopljaša Jakova Pijacu te štafetne trkače Jakova Bubića, Marija Sorića, Paulu Trajkov, Lunu Lozić, Korinu Ivić te Dariju Kovač.

Atletičari i atletičarke Fortiusa rušili su čak 5 puta državne rekorde  u štafetnim disciplinama i u dvorani i na otvorenom. Sustav rada u klubu je takav da svi atletičari povremeno treniraju kod svih klupskih trenera.

Na taj ih način treneri bolje upoznaju, a poznato je atletsko pravilo da drugi trener bolje uočava greške kod atletičara kojeg ne trenira pa se to pokušava ispraviti razmjenom informacija između trenera. Produkt takvog rada su i odlični rezultati u štafetama i prije spomenuti državni rekordi.

AK Fortius je dokaz da se s malo može puno, samo što treba puno odricanja i truda, kako trenera, tako i atletičara. Jer veliki broj sati stručnog rada u manjim grupama može polučiti dobre rezultate unatoč nedostatku novca, rekvizita i termina.

Ozbiljna atletika čeka podršku prije svega lokalne zajednice i nacionalnog  saveza, zato što ova ekipa zaslužuje pravu priliku. Valja naglasiti kako treneri nisu opterećeni brzinom stvaranja rezultata jer su nam na prvom mjestu psihofizički razvoj i zdravlje pojedinaca.

U budućnosti očekuju nastupe svoje djece na europskim i svjetskim juniorskim prvenstvima, a mogućnost za to postoji jer u bazi imaju talentirane mlade atletičare koje tek čeka njihovo vrijeme.

Foto: AK Fortius