Top 10 na 100m u 2022. godini

U protekloj sezoni vidjeli smo mnogo brzih utrka na 100 metara, pa pogledajmo tko je sve izborio mjesto među 10 najbržih Hrvata i Hrvatica.

Posljednje mjesto u TOP 10 uhvatio je mlađi junior Vito Kovačić, član Agrama, s osobnim rekordom 10.94 ostvarenom na mlađeseniorskom Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu, gdje je uzeo titulu prvaka. Iako je prvenstveno riječ o skakaču u dalj, ove sezone bio je vrlo aktivan i uspješan na sprinterskim disciplinama. Deveto mjesto pripalo je njegovom klupskom kolegi Jakovu Ragužu s vremenom 10.89 istrčanom na Međunarodnom mitingu HAAK Mladost. Agramov senior prošlih par sezona mučio se s ozljedama, a sada je konačno naplatio ustrajni rad osobnim rekordom.

Sedmo mjesto na ljestvici s istrčanih 10,88 dijele Bruno Perec, još jedan Agramov mlađi junior, i Toma Batistić, kadet splitskog ASK-a. Impresivni Batistić ove je sezone u više navrata popravljao hrvatski kadetski rekord na stotki. Iznad njih na ljestvici postoji još jedna dioba – peto mjesto s 10.87 dijele Hrvoje Kašik, mlađi junior AK Križevaca, te Stjepan Jan Cik, mlađi senior AK Zagreba. Prošlosezonski lider Karlo Marciuš, član AK Sloboda Varaždin, imao je sezonu prošaranu ozljedama, stoga se morao zadovoljiti s četvrtim mjestom na ljestvici s istrčanih 10.74 u polufinalu mitinga u Ljubljani.

Stigli smo do najbolje trojke koju zatvara Luka Jakobović, mlađi senior AK Slavonija-Žito. On je odlučio trčati izvan konkurencije na mlađejuniorskom Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu i bio je to pun pogodak – iskoristio je brzu stazu i odlične vremenske uvjete za osobni rekord 10.69 i treće mjesto na tablicama. Drugo mjesto pripalo je Zvonimiru Ivaškoviću, članu AK Dinamo-Zrinjevca, mnogostrukom državnom prvaku u ovoj disciplini. Iskusni sprinter istrčao je 10.66 na mitingu u austrijskom Eisenstadtu.

A na vrh poretka zasjeo je Roko Farkaš, mlađi junior varaždinske Slobode. Jedan od najvećih hrvatskih talenata istrčao je na mlađejuniorskom PH u Karlovcu fantastičnih 10.44, koje je ujedno šesto najbolje seniorsko vrijeme u hrvatskoj povijesti (dioba upravo s Ivaškovićem). Par tjedana kasnije postao je i seniorski prvak na stotki te se tako i službeno okrunio za novog kralja sprinta u Hrvatskoj.

Muška stotka prema vremenima na tablicama ostala je na sličnim razinama kao i lani, no zato je kod žena napravljen golemi pomak.

Posljednje mjesto među deset najboljih ugrabila je mlađa juniorka Mia Wild, članica Slavonija-Žita. Premda je primarno preponašica, pokazala je zavidnu brzinu s istrčanih 12.17 na seniorskom Prvenstvu Hrvatske. Osmo mjesto na ljestvici s 12.13 dijele Nevia Fotak, članica AK Međimurje i Veronika Drljačić, članica AK Križevci. I dok se mlađa seniorka Drljačić već odavno etablirala na sceni, i to dominacijom na 400 i 200 metara, Fotak je ovaj rezultat istrčala sa samo 13 i pol godina te će u sljedećoj sezoni napadati nacionalni kadetski rekord.

Sedmo mjesto na ljestvici drži juniorka Melani Bosić, članica Slavonija-Žita, s istrčanih 12.10, vrijednih srebrne medalje na mlađeseniorskom PH, dok je šesta Matea Čerina, članica AŠK Benkovac, s vremenom 12.02 koje joj je donijelo četvrto mjesto na seniorskom državnom prvenstvu. Na istom je natjecanju juniorska višebojka Klara Koščak, članica Slobode, s okruglih 12 sekundi osvojila brončanu medalju, a sezonu je završila kao peta na tablicama, dok je lani s 11,97 bila prva.

Državno seniorsko srebro osvojila je, pak, mlađa juniorka Anna Ćurković, članica splitskog ASK-a čija je specijalnost skok u dalj, a sa sjajnih 11.99 zavrijedila je visoko četvrto mjesto na sprinterskoj ljestvici.

Treća je, pak, klasična sprinterica Margareta Risek, članica AK Zagreb, koja s 28 godina i dalje napreduje te je na Mitingu HAAK Mladost istrčala osobni rekord 11.89.

Vrh ljestvice okupirale su dvije Agramove zvijezde u usponu. Šesnaestogodišnja Vita Penezić napravila je ogromni napredak ove sezone; između ostalih uspjeha postala je i seniorska prvakinja Hrvatske. Međutim, sjajnih 11.81 istrčanih na EYOF-u u Banskoj Bistrici bilo je dovoljno za drugo mjesto na ljestvici, iako bi u prethodne tri sezone bila uvjerljivo prva.

Čelo je zauzela njezina vršnjakinja Lara Jurčić s fantastičnih 11.79 istrčanih na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu u Jeruzalemu, što predstavlja hrvatski mlađejuniorski rekord, koji je ove sezone munjevita Lara rušila u više navrata. Nijedna Hrvatica nije trčala brže još od 2018. godine, a Jurčić je postala deveta najbrža Hrvatica svih vremena.

Foto: AK Karlovac/Renato Branđolica/AK Agram