Europsko prvenstvo 2026. dodijeljeno Birminghamu

Europsko prvenstvo 2026. dodijeljeno je Birminghamu. Ovo je prvi put da je jednom britanskom gradu dodijeljeno Europsko prvenstvo na otvorenom iako je Birmingham posljednjih godina organizirao mnoštvo natjecanja, uključujući Europsko dvoransko prvenstvo 2007., Svjetsko prvenstvo u dvorani 2003. i 2018. te Igre Commonwealtha 2022..

Europsko prvenstvo 2026. održat će se na nedavno obnovljenom stadionu Alexander, mjestu održavanja rasprodanog atletskog programa na Igrama Commonwealtha ovog ljeta.

"Apsolutno mi je drago objaviti da smo Birminghamu dodijelili Europsko prvenstvo 2026.", rekao je predsjednik Europske atletike Dobromir Karamarinov. "Britanska javnost jako cijeni atletiku svjetske klase, a britanska publika je među najupućenijim, strastvenijim i najentuzijastičnijima bilo gdje u svijetu. To smo nedavno vidjeli na Igrama Commonwealtha gdje su tribine bile pune, čak i ujutro. Sigurni smo da će se najbolji europski sportaši natjecati na punom stadionu svaki dan i pred golemom televizijskom publikom, ne samo u Europi nego i globalno. Zaista nismo mogli poželjeti bolji grad domaćin i mjesto za naše prvenstvo 2026. godine“, dodao je Karamarinov.

Sljedeće izdanje Europskog prvenstva u atletici održat će se u Rimu od 7. do 12. lipnja 2024.godine.

Također su potvrđeni domaćini Europskog juniorskog prvenstva za 2023. i 2025.

Vijeće Europske atletike dodijelilo  je Europsko juniorsko prvenstvo 2025. Tampereu, Finska. Tampere je redovito odredište velikih prvenstava za dobne skupine. Tijekom posljednjeg desetljeća, finski grad organizirao je Svjetsko juniorsko prvenstvo 2018. i mlađe seniorsko Europsko prvenstvo 2013. Tampere je također organizirao Europsko juniorsko prvenstvo 2003. godine.

Vijeće Europske atletike također je odlučilo da će se Europsko juniorsko prvenstvo u atletici za 2023. - koje je prvotno dodijeljeno Cluj-Napoci u Rumunjskoj - sada održati u Jeruzalemu, Izrael, mjestu održavanja nedavno održanog Mlađe juniorskog Europskog prvenstva u srpnju.

Promijenjeni su i datumi Europskog prvenstva za mlađe juniore sa 6. do. 9. srpnja na 7. do 10. kolovoza.