TOP 10 u disku u 2022. godini

Bacanje diska je atletska disciplina u kojoj je Hrvatska trenutno najuspješnija na globalnoj razini, stoga pogledajmo tko je sve izborio mjesto među deset najboljih hrvatskih diskaša i diskašica. Kod muškaraca je deseto mjesto zauzeo višebojac Trpimir Široki, senior Zagreba i američki student, koji je na mitingu u teksaškom gradu Corpus Christi bacio disk 40.43 m. Na devetom mjestu je još jedan višebojac Stjepan Strukar, iskusni senior Mladosti i operativni časnik hrvatske vojske, koji je s 40.57 m osvojio šesto mjesto na državnom prvenstvu. Osmo mjesto također je pripalo višebojcu – Fran Bonifačić, mlađi senior AK Krka, na natjecanju u švedskoj Sollentuni imao je hitac od 41.30 m.
 
Na sedmom mjestu nalazi se Dubravko Brdovčak, Zagrebov veteran, koji i s 44 na leđima ostvaruje vrlo dobre rezultate – bacio je 41.49 m na nacionalnom Kupu u Zagrebu. Šesto mjesto zauzima Arijan Tiku, mlađi senior Mladosti, s bačenih 42.43 m na seniorskom državnom prvenstvu na kojem je osvojio četvrto mjesto. Petoplasirani je Sven Todorović, senior Međimurja, koji je s 43.05 m osvojio broncu na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu. Na četvrtom mjestu nalazi se Ivan Katanušić, senior Dinamo-Zrinjevca, koji je na Zimskom bacačkom prvenstvu bio srebrni s 43.97 m.
 
Došli smo do trojice najboljih, a trećeplasirani je Andre Jure Čubelić, Kvarnerov junior, koji je bacio 46.63 m na mitingu svog kluba u Rijeci. Drugo mjesto zauzima još jedan član Kvarnera, iskusni senior Marin Premeru koji je bacio sjajnih 57.92 m na državnom prvenstvu u Karlovcu. No, to mu je bilo dovoljno samo za srebro, zato što je ove sezone na domaćoj sceni neprikosnoven Martin Marković, senior Dinamo-Zrinjevca. Ove sezone Marković je sudjelovao i na Svjetskom i na Europskom prvenstvu, a najboljih 63.22 m bacio je na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske, na kojem je, jasno, osvojio zlato.


 

Kod diskašica je deseto mjesto zauzela Ivana Vojnović, kadetkinja Zagreba, s bačenih 39.31 m na 3. kolu HALS-a u Karlovcu. Devetoplasirana je Frida Arapović, mlađa juniorka Zagreba, koja je hicem od 40.47 m osvojila srebro na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske. Na osmom mjestu nalazi se Vita Barbić, kadetkinja Dinamo-Zrinjevca, koja je s 40.53 m slavila u češkom Znojmu na smotri kadetskih reprezentacija Hrvatske, Češke, Slovenije, Slovačke i Mađarske. Sedmo mjesto pripalo je Leonardi Mandić, juniorki Kvarnera, koja je ubilježila 41.04 m na prvenstvu Kvarnerske lige u Rijeci.
 
Šestoplasirana je Laura Delač, još jedna juniorka Kvarnera, koja je hicem od 43.54 m osvojila srebro u juniorskoj konkurenciji na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske. Na istom je natjecanju Laura Vinkešević, mlađa juniorka Agrama, slavila u mlađejuniorskoj konkurenciji te s 43.88 m završila sezonu kao petoplasirana na tablicama. Četvrto mjesto pripalo je Ani Brkljačić, mlađoj seniorki splitskog ASK-a, koja je bacila disk 46.42 m na Prvenstvu Dalmacije.

Na visokom trećem mjestu na ljestvici nalazi se Lucija Leko, juniorka Dinamo-Zrinjevca i nova hrvatska zvijezda u usponu u ovoj disciplini. Ove sezone nastupila je na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kolumbijskom Caliju, dok je najdalje u sezoni bacila na mitingu u Mariboru – 52.36 m.
 
Velika je stvar za hrvatsku atletiku što drugo mjesto zauzima Marija Tolj, seniorka Dinamo-Zrinjevca i pripadnica same svjetske diskaške elite. Ona je ove sezone osvojila osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu i šesto na Europskom prvenstvu u Munchenu, a najdalji hitac imala je na Mediteranskim igrama u Oranu, gdje je s 64.71 m oborila osobni rekord i osvojila zlato za Hrvatsku.

Naravno, vrh ljestvice još jednom je zauzela Sandra Perković, članica Mladosti i perjanica hrvatske atletike. Perković je i ove godine nastavila neumorno puniti hrvatsku riznicu medalja zlatom s Europskog prvenstva i srebrom sa Svjetskog prvenstva, dok je najbolji hitac u sezoni sačuvala za domaću publiku – na Hanžekovićevom memorijalu kraljica diska pobijedila je s 68.46 m.

Foto: European Athletics/AK Karlovac