U lovu na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti 2023

Sportaši i navijači korak su bliže Svjetskom atletskom prvenstvu Budimpešta 23 nakon pokretanja alata za praćenje kvalifikacija 'Road to Budapest 23'.

'Road to Budapest 23' mrežni je alat osmišljen kako bi pomogao sportašima, navijačima i medijima u praćenju procesa kvalifikacija za globalno natjecanje koje se održava u glavnom gradu Mađarske od 19. do 27. kolovoza 2023. Pretraživo po disciplini, zemlji i statusu kvalifikacija, alat pruža pregled svake discipline u stvarnom vremenu tijekom kvalifikacijskog razdoblja, koje završava 30. srpnja 2023. (30. svibnja 2023. za maraton i sportsko hodanje od 35 km).

Sportaši se mogu kvalificirati na jedan od četiri načina: postizanjem zadane norme, na temelju svog plasmana na kontinentalnim prvenstvima ili maratonima s platinastom/zlatnom oznakom, ulaskom na wild card ili pozicijom na svjetskoj ljestvici.

Na kraju kvalifikacijskog razdoblja, na temelju ciljanog broja sportaša po disciplini, Svjetska atletika će odrediti broj sportaša s ostvarenom zadanom normom i prihvatljivim wild cardima. Sva preostala mjesta će se dodijeliti sportašima na temelju njihove pozicije na svjetskoj ljestvici kako bi popunili ciljani broj u toj specifičnoj disciplini.

Ako ciljani broj sportaša u bilo kojem slučaju bude dostignut, ili premašen, kroz norme i wild card, nijedan drugi sportaš se neće kvalificirati na temelju svoje pozicije na svjetskoj ljestvici.

Alat 'Road to Budapest 23' namijenjen je samo pregledu koji se sportaši nalaze u kvalifikacijskoj poziciji. Konačni unosi bit će objavljeni bliže vremenu održavanja prvenstva.

Alat također pokriva kvalifikacijski status za pet štafetnih disciplina, iako one ne ovise o ulaznim standardima ili svjetskoj rang listi.

Norme za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti možete vidjeti ovdje.