Vijeće Svjetske atletike donijelo je nova pravila

Vijeće Svjetske atletike odobrilo je niz promjena vezanih uz natjecanja koje će se početi primjenjivati od Svjetskog atletskog prvenstva u Budimpešti 23.


Promjene koje će biti uvedene na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti 23

Raspored staza nakon kvalifikacija

Bilo je sve više zahtjeva za razlikovanjem metode dodjele staza nakon prve runde, odnosno kvalifikacija, između utrka koje se trče samo na ravnini  (100m, 100/110m prepone) i onih koje se trče u zavoju, te se Vijeće složilo sa sljedećim:

  • Atletičari s najboljim rezultatima će na 100, 100/110 prepone trčati u stazama 3,4,5 i 6. Sljedeći po rezultatima bit će u stazama 2 i 7, a najslabiji rezultati u stazama 1 i 8.
  • Na 200 metara će najbolji biti u stazama 5,6 i 7, sljedeći po rezultatima bit će u stazama 3,4 i 8, a najslabiji rezultati u stazama 1 i 2.
  • Slično će biti i na 400 metara. Najbolji će biti u stazama 4,5,6 i 7. Sljedeći po rezultatima u stazama 3 i 8, dok će oni s najslabijim rezultatima trčati u stazama 1 i 2.

Isto pravilo vrijedi i za sedmoboj, odnosno desetoboj.

Raspored staza za štafete

Štafete nemaju uvijek ista četiri trkača i stoga njihova najbolja vremena često nisu usporediva. Što otežava ispravno postavljanje timova samo na temelju najboljih vremena.

Vijeće je stoga odredilo da se štafete postavljaju na temelju kombinacije dva faktora (svaki doprinosi 50 posto):

  • Najbolji rezultat svake ekipe u kvalifikacijama.
  • Najbolji kvalifikacijski rezultat svakog pojedinačnog trkača koji je prijavljen za štafetu (ili za 100m/400m).

 Ukoliko trkač koji je prijavljen za štafetu nema rezultat na 100 ili 400 metara, u obzir će se uzeti rezultat postignut u drugim disciplinama (npr. 110m prepone, 200m, 400m prepone). 

Kvalifikacije za sljedeći krug na srednjim prugama

Smatra se da su sportaši koji na dugim prugama trče u prvoj skupini u značajnom nedostatku u odnosu na one koji trče u narednim skupinama jer oni i kasnijim skupinama mogu puno više kalkulirati kada znaju koje je vrijeme potrebno za prolazak u sljedeći krug.

Zbog toga je Svjetska atletika donijela pravilo da će u svim disciplinama od 1500 m do 5000 m prolazak u sljedeći krug natjecanja biti samo prema mjestu.

Politika zamjene sportaša

Cilj Vijeća je da se na velikim natjecanjima izbjegnu prazne staze u finalima i polufinalima kada je razlog tome povlačenje zbog ozljeda ili drugih opravdanih razloga, te je odobrilo da se uvede Politika zamjene sportaša pod uvjetom određenim uvjetima.

Sprave

Vijeće se složilo ukloniti zabranu podnošenja na odobrenje vlastitih sprava koja su već prisutna na službenom popisu i omogućiti sportašima da predaju najviše dvije sprave bez obzira jesu li one na popisu ili ne.

Konačna potvrda štafeta i redoslijed trčanja

U interesu poboljšanja učinkovitosti, a istovremeno stvarajući više uzbuđenja i čineći utrke manje predvidljivim, Vijeće je odobrilo sljedeće:

  • Određen je kasniji rok za potvrđivanje štafetnog tima (a ne pojedinačnih sportaša) kako bi timovima omogućili da procijene moguće ozljede nastale tijekom dana. Novi rok za prijavu štafeta bit će večer prethodnog dana, umjesto jutra prethodnog dana.
  • Konačni članovi štafete i redoslijed (za prvi ili sljedeći krug natjecanja) prijavljivat će se najkasnije u vrijeme javljanja za prvi poziv u prijavni centar, bez potrebe za prethodnom izjavom. Posljedično, neće biti potrebe za prijavu ozljeda medicinskom delegatu radi zamjene.

Natjecateljska i tehnička pravila bit će uskoro ažurirana s potpunim izmjenama koje je odobrilo Vijeće i bit će dostupna u odjeljku Knjige pravila (Book of rules)  na web stranici Svjetske atletike.