Top 40 trenutaka sa svjetskih prvenstava kroz povijest

Kako bi obilježili 40. godišnjicu Svjetskog prvenstva u atletici, obožavatelji našeg sporta iz cijelog svijeta imali su priliku glasati za najveće trenutke iz posljednja četiri desetljeća održavanja prvenstva.

Tisuće fanova sudjelovale su u glasanju, a sada nakon što su glasovi prebrojani, vrijeme za početak odbrojavanja 40 najvećih trenutaka Svjetskog prvenstva prema onome što su odabrali pratitelji atletike.

Dvadeset različitih zemalja, sa šest kontinenata, zastupljeno je u 40 najboljih trenutaka. Trenuci sa svih 18 prošlih izdanja Svjetskog prvenstva bit će prikazani u odbrojavanjima (od 40. do 1., odnosno najboljeg trenutka prema glasovima publike) koje će Svjetska atletika objavljivati svaki tjedan.

Za sada je objavljeno prvih 9 trenutaka, odnosno od 40. do 31., a na 32. mjestu se našla i naša najbolja skakačica u vis – Blanka Vlašić sa svojim nastupom u Berlinu 2009. godine.

Skok u vis je 2009. bio najavljivan kao jedan od najvećih okršaja prvenstva i definitivno je ispunio sva očekivanja.

Blanka Vlašić se tada slovila za najbolju svjetsku skakačica u vis, osvajajući svjetske naslove u dvorani i vani, te konstantno skačući preko dva metra.

Ali 2008. pojavila se nova izazivačica – Njemica Ariane Friedrich. Ona je pred kraj te sezone čak uspjela pobijediti Blanku, a onda je u 2009. krenula s još boljom formom.

Štoviše, Svjetsko prvenstvo te godine održavalo se pred Arianinom domaćom publikom.

Friedrich je ostvarila još tri pobjede protiv Blanke u prvoj polovici 2009., uključujući i na ISTAF mitingu u Berlinu, gdje je nadmašila vodeći svjetski rezultat i postavila novi osobni rekord od 2,06 m. ISTAF miting je održan na istom stadionu na kojem se održavalo i Svjetsko prvenstvo 2 mjeseca kasnije, te je ta pobjeda izgledala kao dobar znak  za Friedrich.

Vlašić se revanširala u njihovom posljednjem okršaju prije Svjetskog prvenstva, pobijedivši  s 2,03 m u Monaku, nakon čega ih je čekao najveći i najvažniji „okršaj“ u Berlinu.

I Blanka i Ariane su imale čist rezultat do i uključujući 1,99 m, odnosno sve visine su preskakale iz prvog pokušaja,  što ih je u tom trenutku stavilo na zajedničko prvo mjesto.

Ono što „dvoboj“ dodatno činilo zanimljivim bio je potpuno drugačiji pristup natjecanju dvije glavne konkurentice. Dok je Vlašić tražila podršku publike i glasno pljeskanje prije skoka, Friedrich je umjesto toga radije skakala u potpunoj tišini.

Na sljedećoj visini se u dvoboj Blanke i Ariane, umiješala Anna Chicherova. Ruskinja je preskočila 2,02 m u svom prvom pokušaju i preuzela vodstvo, dok su Blanki trebala dva pokušaja, a Friedrich tri za istu visinu.

Letvica je zatim podignuta na 2,04 m, a Blanka je bila prva koja je preskočila tu visinu čime prešla u vodstvo. Chicherova je rušila letvicu u sva tri pokušaja, dok je Friedrich srušila letvicu u prva dva pokušaja. Budući da je Blanka preskočila 2,04 m, Friedrich je imala jedina mogućnost da dođe do vodstva tako da podigne letvicu na 2,06 m. To je i učinila, no ostao joj je još samo jedan pokušaj za navedenu visinu, te je u svom posljednjem pokušaju srušila letvicu.

Zlato je pripalo Blanki, a bronca Friedrich, ali je kasnije ipak bila srebrna nakon diskvalifikacije Chicherove zbog dopinga.

Izvor: World Athletics